Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Készítsünk fűszer és gyógynövénykertet fórum

Készítsünk fűszer és gyógynövénykertet (beszélgetés)

16. Lilibeth59 (válaszként erre: 7. - Alfoldi13)
2020. febr. 25. 18:54
A Mezei zsurló az agyagos, folyamatosan nedves, árnyékos helyet kedveli, ahol kifejlesztheti föld alatti hajtásait. Gyökértörzse akár 6 méter mélyen is lenyúlik a földbe, ezért szinte kiirthatatlan. Ne is akarj Mezei zsurlót a kertedbe, mert vagy elszárad/kipusztul, vagy nem tudod majd kiírtani, úgy elszaporodik. Ha tudod, hol tenyészik magától, akkor ott szedd, hidd el, az ott szedett zsurló sokkal értékesebb, mintha a kertedben, vagy valahol a telkeden kényszeresen nevelgetnéd. A legértékesebb gyógynövény az, amit kint a szabadban, a lelőhelyén szedünk MÉRTÉKKEL!!!, ahol magától él és virul. Amit kiásunk, és otthon megpróbáljuk nevelgetni, az közel sem olyan értékes (nem is olyan jó gyógyhatással bír), mint a saját maga által választott lelőhelyén szedett.
2020. febr. 25. 15:16
Hódít a természetes füszerek gyogynövények egyre többen állnak meg és kérnek belőle néha hoznak helyette mást
2020. febr. 19. 19:04
Van orvosi zsályám, sudár zsályám, citromfüvem,orvosi székfüm (kamilla), bazsalikomom, cickafark a hátsó kertben a fűben, szappanfű virágom (hajat lehet vele mosni vegyszer nélkül, arra használom), szagos mügém, a kiírthatatlan pitypang, csalán, ligetszépe, szóval sok minden, biztos van még más is, de hirtelen ez jutott eszembe. Akácot, bodzát a saját tenyészhelyén szedek,mert nagyon erőszakosan szaporodik, kiírthatatlan…, de imádom mindkettőt. Vannak olyan gyógynövények, amikkel próbálkoztam, de nem maradtak meg nálunk, ezeket szintén felkeresve ott, ahol maguktól tenyésznek, ott szedem virágját, virágos hajtását, vagy épp gyökerét, ami a drogot adja.
2020. febr. 13. 15:50
természetesen nálunk is van mi magától nő pl a bodza bokor aminek a virágát szedük és citromkaikával mézzel nagyon jó üdítő.
12. globus (válaszként erre: 7. - Alfoldi13)
2020. febr. 6. 10:06
Nálunk magától kel a patakparton. Típusos ártéri, folyton vizes talajt szereti.
2020. febr. 6. 10:01
nagyon szeretjük az ize miatt is ,még kompotnak sütibe is jó a hatalmas levelű rebarbarát minek csak a szárát hasznosítjuk,
2020. febr. 6. 09:58
van egy növény mit ha vetünk se ottkell ki az a kapor olyan mint a rossz gyerek megfékezhetetlen héha rengeteg néha alig,kapálni már nem szoktuk meghgyjuk bármi között
9. Nanda (válaszként erre: 8. - Bnedora)
2020. febr. 4. 19:08
Nekem mindig szépen kikel magról a bazsalikom. Imádnivaló illata van a kertben is.
8. bnedora (válaszként erre: 5. - Andita1)
2020. febr. 3. 16:46
A bazsalikom nálam sem akar megmaradni. Még csak egyszer sikerült nyáron, a teraszon hosszabb ideig cserépben tartani.
2020. febr. 3. 08:42
amit szeretnék ide áttelepiteni az a mezei zsurló idáig nem sikerült aki tudja hogy szaporithatnám írja
2020. febr. 3. 08:40
nálunk citromfűből van most rengeteg de elszaporodott a kakukfű is husz harminc féle gyogynövény nő a kertünkben és a füszerekből se kevesebb
5. andita1 (válaszként erre: 2. - Dd2f6e7976)
2020. febr. 2. 21:33

Snidling? Nekem még a térkő között is az nő ki, kiírthatatlan. Évek óta harcolok ellene, meg a citromfű el és az oregánóval is. Csak egyszer vegyél cserepeset, hagyd a virágokat leszáradni és utána nem lesz ilyen gondod.

Nekem a bazsalikommal vannak gondok, bár én Svédország déli részén lakok.

2020. febr. 2. 21:20
2020. febr. 2. 16:49

Ami nehezen kel ki abból inkább veszek cserepest,és kiültetem, mint pl. a majoranna.

A snidlinggel eddig nekem sem volt szerencsém.

2020. febr. 2. 08:47

Szia!

Én próbáltam snidlinget magról vetni.

Cserépben kikelt 4-5 szál, a kertben semmi :-(

Mit kellene tennem, hogy jó legyen?

A citromfű viszont szépen kikelt magról is.

2020. febr. 2. 05:23
Évek óta kisérletezünk mi az mi megtelepíthető mi az mi nem sikerült,valami ok miatt.Mi az mi sokszor használt mi az mi nagyon ritkán.leírhatnánk ha van kedvetek ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat itt nyilvánosan hátha hasznosítanák mások is.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook