Kelt tésztás csavart sósrúd recept
90 perc
A Kelt tésztás csavart sósrúd hozzávalói:
2,5 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő (friss)
2 db tojás sárgája (nagy)
1,5 dl olaj
1 teáskanál só
45 dkg liszt
Lekenéshez:
1 db tojássárga
2 evőkanál tej
Szóráshoz:
mák vagy szezámmag vagy köménymag vagy tengeri só
A Kelt tésztás csavart sósrúd elkészítési módja:
1. A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A tojássárgáját összekeverjük az olajjal, majd beleöntjük a keverőtálba. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd hozzászitáljuk a sóval összekevert lisztet. Ezután robotgéppel pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). 2. A megdagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastag téglalappá. (én 20 cm hosszú, és 70 cm széles lappá nyújtottam ki a tésztát). 3. Ezután kb. 3 cm-es csíkokra felvágjuk, majd minden tésztacsíkot félbe hajtunk, és megcsavarunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól 2-3 centi távolságra ráhelyezzük a megcsavart tésztacsíkokat. A tojássárgát összekeverjük a tejjel, majd lekenjük a tésztacsíkokat. 4. Ezután ízlés szerint megszórjuk magokkal, vagy nagy szemű tengeri sóval, majd szobahőmérsékleten további 30 percig kelesztjük. 5. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem) szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve, pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és kihűtjük teljesen.
Nagyon finom, és letakarva a tésztája 1-2 napig puha marad. Húsvétkor pl. a főtt sonka mellé is kínálhatjuk.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2018. márc. 21. 15:46
A kelt tésztás csavart sósrúd elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.