Katica invázió normális ilyen időben? (tudásbázis)
Hú mennyi katica, beszrás, invazió van megint...
A hivatalba , porszívózzák a irodisták annyivan
én is azt hiszem, mert ma már nem láttam őket.
Tegnap délben nagyon meleg volt, akkor forditottam a kertben, és amikor egy göröngybe vágtam, akkor jöttek elő.Ezek se repkedtek.
Elég sok volt egy rakáson, de már kevesebben vannak
( hűvösödik is )
Amúgy, akkor van invázió, amikor lapátolni lehet a katicákat:-) Egyszer átéltem ilyet. Még beszélni sem lehetett, mert biztosan berepült egy a szánkba.
Nálunk sajnos egyre kevesebb a katica. Igaz, permetezünk is, a tetvek persze maradnak.
Itt még csak 8 fok van, de a napon le kellett vetnem a kabátot.
Én is most jöttem be, a kert egy részét próbáltam szalonképessé tenni. Elég ramatyul néz ki. Itt többségében vizes, nehéz hó esett, sok növényem összetört.
Katicát nem láttam.:)
A piros 7 pettyesek hasznosak, mert pusztítják a levéltetveket. De ha több petty van rajta vagy nem piros hanem sárga vagy más színű az a harlekin és az kártékony. Csíp és csúnya dagadás lesz a marás helyén.
A kifejlett katicabogarak áttelelnek, és nem sokkal a szaporodást követően elpusztulnak.
"A hétpettyes katicabogár igen hasznos a mezőgazdaság számára, mivel mind lárvaként, mind kifejlett állapotban levél- és pajzstetvekkel táplálkozik. Egy lárva kifejlődése során akár 1000 tetvet is elfogyaszthat. Hasznos tulajdonságai miatt biológiai védelemként előszeretettel alkalmazzák, Észak-Amerikába is ilyen célzattal telepítették be."
Szóval lehet, hogy a te katicáid valahol átteleltek és most a melegebb idővel előjöttek. :)
nem tűntek kártékonynak, de azért kicsit sokalltam
Az évelő virágok ágyasát tisztitgattam, és ott voltak többnyire a földön.
a hétpettyes az igazi
a harlekinkatica ártalmas
További ajánlott fórumok:
- Elvetetnéd, ha még időben kiderülne hogy súlyosan beteg a babád?
- Apró, pontszerű fehér bogarak inváziója a konyhaszekrényen - mik ezek? Segítsetek, kétségbe estem!
- Most hagytam abba a gyógyszert és először egész rendes időben megjött de most 1, 5 hét után megint. Ez normális?
- Muslinca invázióra tud valaki valami hatékony megoldást?
- Muslica invázió
- Harlekinkatica invázió