Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval recept
A Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval hozzávalói:50 dkg sertéskaraj
1 nagy fej lilahagyma
8-10 db füge
2 evőkanál balzsamecet
2-3 evőkanál méz
1, 5 dl víz
só
őrölt fehérbors
őrölt fahéj
2 evőkanál olívaolaj
A Karajcsíkok balzsamos-fügés raguval elkészítési módja:
A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük. Wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lilahagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a mézet és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, fedjük le a wokot (vagy serpenyőt) úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst. Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon és az ízek összefőjenek. (Vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik.) Készítsünk hozzá párolt rizst (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét). Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut. Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult és így főzzük készre.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. febr. 23. 19:41
A karajcsíkok balzsamos-fügés raguval elkészítési módja és hozzávalói.