Karácsonyi diós krémes recept
60 perc
A Karácsonyi diós krémes hozzávalói:
A tésztához:
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
8 dkg cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
30 dkg liszt
A krémhez:
4 db tojássárgája
4 evőkanál liszt
4 dl tej
1 csipet só
2 evőkanál cukor
25 dkg mascarpone
1 csésze darált pirított dió
4-5 evőkanál porcukor
1 csipet fahéj
A díszítéshez:
1/2 csésze darált, pirított dió
4-5 kocka étcsokoládé
A Karácsonyi diós krémes elkészítési módja:
1. A tészta hozzávalóit a liszt kivételével lábosba tesszük és összemelegítjük. Kissé kihűtjük az alapot, majd amikor már langyos a keverék, belegyúrjuk a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle. 2. A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyenként kinyújtjuk, kb. 20 x 30 cm-es lapokká. A tésztalapokat 175 fokos sütőben, kb. 10-12 perc alatt egyenként megsütjük egy lisztezett tepsi hátán. 3. Amíg sülnek a tésztalapok, elkészítjük a krémet. A tejet kisebb lábosba töltjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet és a csipetnyi sót. Állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük. 4. Amikor kihűlt a krémalap, hozzáadjuk a mascarponét, a darált diót, a porcukrot és a csipetnyi fahéjat. Habverővel krémet keverünk belőle. Ezzel a krémmel töltjük meg a tésztalapokat. A sütemény tetejére hagyunk 2 kanál krémet, és ezzel vonjuk majd be, hogy a dió könnyebben rátapadjon. 5. A süteményt letakarjuk alufóliával, és hagyjuk egy éjszakán át pihenni, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét a darált dióval, és bevonjuk az olvasztott étcsokoládéval. Hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
Nagyon finom, különleges krémes a karácsony jegyében.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Miss Angel, 2016. dec. 19. 17:55
A karácsonyi diós krémes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.