Kalácsok (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Kalácsok
Nagyon szépen írtál, végén majd kicsordult a könnyem, eszembe jutott az én nagymamám.Ő is ilyen
finom kalácsokat (diós, mákos)sütött...Érzem még most is az illatát...Én sokféle sütit sütök, de a kalácsot nem merem..(anyukám szokott adni:)
Mondtam én ilyet!???:)
Kedves egészségedre! :)
Akkor leirom magyarul is, latom sikerult elrontanom elsore :) ossze-vissza ugralt a kurzor es ertelmetlenseget irtam az elso 2 sorban.
Hozzavalok:
2 dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet so, 2 dkg eleszto . 50 dkg liszt, 2 tojas, fel citrom leve es reszelt heja, 1 tojas a tetejet megkenni
A tejet forrasig melegitjuk, levesszuk a tuzrol, belekeverjuk a vajat, sot, cukrot ,es kihutjuk.
Fel dl meleg vizben feloldjuk az elesztot es beletesszuk a tejbe. Hozzatesszuk a lisztet, tojasokat, citromhejat - es levet, megdagasztjuk, letakarjuk konyharuhaval, es meleg helyen kelesztjuk amig ketszeresere no.
Nyomjuk ossze majd kilisztezett deszkan felezzuk el a tesztat es kezzel nyujtsuk ki ket kb 70 cm hosszu hengerre. A veguket osszefogva csavarjuk meg a 2 hengert es a fonott kalacsot tegyuk gyengen kivajazott tepsibe. A tetejet kenjuk meg egy felvert tojassal es a tesztat kelesszuk ujra ketszeresere.
Eloszor langyos sutoben sussuk kb 15 percet, majd kozepes tuznel 30-40 percig, amig teljesen meg nem sul.
Mazsolaval a tesztajaban meg finomabb. :)
A fehérje simán összefogja a fasírtot, töltött káposzta gombócát, stb. , de simán lehet rántottát is csinálni belőle, ha hozzáadunk néhány teljes tojást is.
De magában is készülhet belőle omlett. Néhány szeletke kolbász szépen megfesti a fehérjét, de hagymát, zöldséget is lehet rászórni és végül egy kis reszelt sajt - senki nem fogja hiányolni a sárgáját! :(
Az Eierzopf kalacs receptje:
Hozzavalok:
2 dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet so, 2 dkg eleszto . 50 dkg liszt, 2 tojas, fel citrom leve es reszelt heja, 1 tojas a tetejet megkenni
A tejet forrasig melegitjuk, levesszuk a tuzrol, belekeverjuk a vajat, sot, cukr
Nyomjuk ossze, majd kilisztezett deszkanot, es kihutjuk.
Fel dl meleg vizben feloldjuk az elesztot es beletesszuk a tejbe. Hozzatesszuk a lisztet, tojasokat, citromhejat - es levet, megdagasztjuk, letakarjuk konyharuhaval, es meleg helyen kelesztjuk amig ketszeresere no.
Nyomjuk ossze majd kilisztezett deszkan felezzuk el a tesztat es kezzel nyujtsuk ki ket kb 70 cm hosszu hengerre. A veguket osszefogva csavarjuk meg a 2 hengert es a fonott kalacsot tegyuk gyengen kivajazott tepsibe. A tetejet kenjuk meg egy felvert tojassal es a tesztat kelesszuk ujra ketszeresere.
Eloszor langyos sutoben sussuk kb 15 percet, majd kozepes tuznel 30-40 percig, amig teljesen meg nem sul.
Mazsolaval a tesztajaban meg finomabb. :)
Ma pikk-pakk nem sütök. :D
Amúgy tetszik!♥
Dög vagyok erre a gyűjtögetésre.
Ez a dobozkák a mélyhűtőben. :/
Nem az én világom.
én cukrászkrémeshez szoktam felhasználni.:)
Ez a cukrászdai krémes receptje. Mondjuk a tésztát a boltban veszem ehhez. És akkor pikkpakk megvan.:)
Biztos, hogy mosolyog a mamikád! :)
Meg én is... Nagyon tetszik a cikked!
Én is szoktam sütögetni, ez talán nem sorolható a hobbik közé, de szeretem.
Vallom azt, amit Te is írtál, hogy azért olyan finomak a házi tészták, kalácsok, mert a szeretetünket is belesütjük. :)