Főoldal » Receptek » Nassok, sós finomságok receptjei » Juhtúróval töltött pogácsa recept

Juhtúróval töltött pogácsa recept

A Juhtúróval töltött pogácsa hozzávalói:
* 40 dkg liszt
* 15 dkg vaj
* 2 tojássárgája
* 3,5 dl tej
* só
* 2 dkg élesztő
* 25 dkg juhtúró
* 1 közepes nagyságú főtt burgonya
* kevés cukor
* bors


A Juhtúróval töltött pogácsa elkészítési módja:
A férjem a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával meg az áttört főtt burgonyával, kihűti. A feleségem a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti. A férjem a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja, közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát. Ezután a feleségem a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat. A férjem a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti. Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi. A feleségem a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával. A férjem Tokaji Furmintot, a feleségem Tokaji édes Szamorodnit kortyolgat hozzá.

Faragó Márta és Taksár Ferenc házaspár receptje a www.krepuska-feszt.hu oldalról.Kipróbáltam,és nagyon finom,csak egy kicsit időigényes.


Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei


A juhtúróval töltött pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook