Jázminpakóca – alias Stevia Rebaudiana
Előélete
- A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek. Levét a guarani indiánok cukor helyett használják, a maté teát édesítik vele. De a sztíviából nyert folyadékot alkalmazzák a sebek, vágási sérülések gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést.
- Európába az 1800-as években került, de nem vált népszerűvé, mert a kertészeknek nem sikerült termesztésbe vonniuk. Elterjedése a II. Világháború cukorhiányának köszönhető. Néhány országban termesztik.
- Dugványról szaporíthatjuk. Egynyáriként, cserépben mi is nevelhetjük. Kertészetekben, Biopiacon beszerezhető.
Mi is a „sztívia”?
A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudianan Bertoni az egyik. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek.
Kisebb, bokrosodó, évelő lágyszárú, 60-90 cm magas, átellenesen elhelyezkedő fogazott levelekkel, szőrözött hajtásokkal. Fészekvirágzata fehér, csöves, váltivarú virágokból áll. Apró fehér virágait nyáron hozza. Hajtásainak, leveleinek édesítő tartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb.
Megszárított, őrölt hajtásai, levelei használhatók.
Egyben - gyógynövény, édesítőszer, tartósítószer, bőrápolószer.
Mit tartalmaz?
- Különleges dipertin glikozid a sztívia leveléből izolált, erősen édes ízű szteviozid, amely természetes ízesítőként alkalmazható.
- A szárított leveleiből készített őrlemény 30x olyan édes, mint a kristálycukor.
- Ha pedig kivonják leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300x édesebb anyagot kapnak. (1 kg sztívia kristály előállításához 12 kg levélre van szükség.)
- Ásványi anyagokat – Ca, Mg, K, P, Zn, Fe, Co és Mn.
- Vitaminokat – A, C, E, P és
- Beta-karotint, Nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat, pektineket.
Mire jó?
- Egyszerűen mindenbe, amibe egyébként cukrot tennénk.
A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják.
Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!
Például Japánban vagy Brazíliában több évtizede használják ezt a növényt élelmiszerként, és mindmáig egyetlen káros hatást sem regisztráltak. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
- És amúgy is több mindenre hasznos, … Komoly kutatások nem csak a veszélytelenségét, hanem tucatnyi gyógyhatását is bebizonyították.
A Sztívia javasolt a következő problémáknál:
• cukorbetegség,
• candidiozis,
• elhízás,
• allergiák,
• érelmeszesedés,
• magas vérnyomás,
• immunrendszeri megbetegedések,
• vérbetegségek,
• szájüreg problémák,
• vesebetegségek és
• emésztőrendszeri megbetegedések.
A Sztívia harmonizálja szervezetünk egyes rendszereit is.
• Javítja a szövetek oxigénellátását.
• Normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését.
• Csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban.
• Biztosítja az immunomodulációs, stresszellenes, májvédő és gyulladásgátló hatásokat.
• Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését.
• Semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat, radionukleidokat is.
• Táplálja az endorkrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet.
• Stabilizálja a vérnyomást, serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.
- Cukorbetegek is fogyaszthatják.
A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára ajánlott.
Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be.
- Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint)
Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.
- Magas vérnyomás
A tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében.
- Gyulladások
A sztívia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.
- Bőrbetegségek
Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.
- Emésztés
Teaként fogyasztva a sztívia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.
Ráadásul fogyasztása nem hizlal, mivel a benne lévő - az édes ízt adó - glükozidok energiatartalma alacsony.
- Candida
Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre.
Használata – egyszerű
Élő növény, szárítmány, por és csepp formában kapható.
- Egy levelet kell a hideg vagy meleg italhoz keverni, vagy főzés közben az edénybe dobni, s mivel a cukormolekula "hőálló", a főzés hatására sem csökken édessége.
- A sztíviának nincsenek ellenjavallatai. Meghűlés ellen vagy egyszerűen édesítőszerként a Stevia mindenki számára javasolható korhatár nélkül.
- A Stevia magában is finom, de általában más teákkal szokták fogyasztani, viszont könnyű túlédesíteni, mert nagyon kevés kell belőle, ezért eleinte inkább készítsünk egy erős főzetet (egy púpozott evőkanálnyi egy pohár forró vízre, 10 perc múlva máris kész a napi adagunk). Ezt a teaalapot ízlés szerint lehet hozzáadni más teákhoz, müzlikhez, kásákhoz stb. A levélőrleményt használják süteményekbe, tortákba, piskótákba.... Kibírja a 200 fokos sütést. Ügyeljünk a mennyiségekre, mert könnyű túlédesíteni a termékeket vele.
- A Stevia folyékony kivonatát használják nem csak édesítőszerként, de kozmetikumként is, mert kiváló bőrregeneráló, ránctalanító, fertőtlenítő. Férfiak borotválkozás után szokták használni.
Receptek:
- Sztívia kivonat készítése Stevia leveléből
Hozzávalók:
- 2dl víz
- 20-25gr Stevia levél
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a Stevia leveleket és két percig forraljuk.
Ezután szűrjük le, majd forró vízben kifőzött üvegcsébe töltsük.
Az így elkészített Stevia oldat hűtőszekrényben 6 hónapig eltartható.
- Tea
Egy maréknyi csipkebogyót, egy evőkanálnyi szárított Steviát, egy csipetnyi citromfüvet öntsünk le 7 dl forralt vízzel és takarjuk le 15 percre. Érdemes tovább kísérletezni ezzel a "mézes levéllel", pl. hozzáadni kedvenc gyógyfüves teáinkhoz, kipróbálni újabb recepteket.
Mazsolás muffin
Hozzávalók:
Ezeket összekeverni az egyik tálba.
- 200 gr teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek. szódabikarbóna
- 1 csipet tengeri só
- 3 evőkanál őrölt lenmag (kb. 25g)
- 2 ek. stevia
A következőket egy másik tálban külön, és a végén a lisztes tálhoz hozzákeverni:
- 10 dkg áztatott mazsola
- 2 ek. FE-min tojáspor
- 1 pohár tönkölytej, vagy rizstej, zabtej, mandulatej
Elkészítés:
- Legjobb azzal kezdeni, hogy bekapcsoljuk a sütőt kb. 200 fokra. Amíg ezeket előkészítjük és kevergetjük, a sütő melegszik.
- A muffin sütő formát/tepsit kiolajozzuk, vagy direkt erre a célra kapható papírral kibéleljük (ha nincs spéci tepsi, a papírok is jók egy normál tepsibe beállítva), majd 3/4 részig megtöltjük a tésztával.
- Kb. 20 percig sütjük. (Egy hústűvel meg lehet nézni, hogy készen van-e, ha már gyanúsan feljött és pirulgat, ha tisztán húzod ki a sütiből a hústűt, akkor OK.)
Vaníliás süti
Hozzávalók:
- 25 dkg teljeskiőrlésű liszt
- 20 dkg ghi
- 1 mokkáskanál stevia por (20gr-os (fehér színű) fajtából), közben kóstolgatni.
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 2 kk. szódabikarbóna
- 10 dkg darált dió vagy mandula, mogyoró
- 1 késhegynyi őrölt Bourbon vanília
Elkészítés:
- A hozzávalókat összegyúrni.
- A tésztát laposra nyújtani és formákra szaggatni.
- Olívaolajjal kikent tepsiben megsütni.
- Sütést követően aprósüteményként, vagy különféle gyümölcskrémekkel leöntve tálalni.
Forró csoki
Hozzávalók:
- 3 ek. karob por
- 0,5 mk. stevia por
- 1,25 l natúr magtej (tönköly-, rizs-, zab-tej)
- 0,5 mk. Bourbon vanília
Elkészítés:
- Keverjük össze a karob port és a stevia port egy lábasba.
- Adjunk hozzá kb. 1dl tejet és keverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz.
- Az így kapott krémet fokozatosan hígítsuk fel további 1 l. tejjel.
- Az egészet tegyük fel a tűzre és melegítsük lassú tűzön 2-3 percig, vigyázva, nehogy odaégjen.
- A végén tegyük bele a vaníliát és melegítsük a kívánt hőmérsékletre.
Fahéjas ital
Hozzávalók:
- 2,5dl natúr magtej
- 2 ek. karob por
- 1 tk. őrölt fahéj
- 3 db stevia tabletta
Elkészítés:
- A felmelegített magtejbe elkeverjük a hozzávalókat és ezzel egy nagyszerű ízű, minden alkotórészében természetes, natúr alapanyagú és ennél fogva maximálisan egészséges italhoz jutunk.
Írta: apokrif, 2008. április 17. 11:03
Fórumozz a témáról: Jázminpakóca – alias Stevia Rebaudiana fórum (eddig 15 hozzászólás)