Ismeri valaki az "erős", érlelt tehéntúrót? Hogy készül? (tudásbázis)
:)
Ne is említsd, a férjem nagyon szereti, de ritkán mer venni!!!!!!
Tipikusan ahány ház, annyi szokás.
A magam részéről már a látványától is felfordult a gyomrom, de határozottan emlékszem, hogy a kb. 50 évvel ezelőtt gyerekkorom idejében tanyai rokonok készítették, fogyasztották - de nem volt benne őröltpaprika.
Talán a paprikától elfogadhatóbb a kinézete, mert egyébként eszméletlenül gusztustalan.
És még egyet is találtam. Itt már arányok is vannak:)
"érett túró, amit a svábok esznek:
A túrót sóval és paprikával összekeverjük és hozzáteszünk egy kis szódabikarbónát. Az így összekevert sós paprikás túrót egy nylonzacskóba beletesszük, és meleg helyen érleljük (Nap, radiátor). Amikor folyóssá válik, meg lehet kóstolni.
Keverési arány: 1/4 kiló túróhoz 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál csípős pirospaprika, 3 kávéskanál édes pirospaprika, 1 kávéskanál szódabikarbóna."
Ezt találtam Neked:
"Érett túró ! nem gyors, de nagyon különleges étel,régi sváb borkorcsolya, főleg kocsmákban lehetett kapni, büdös túrónak vagy büdinek is becézték . igaz, hogy ezt valaki vagy imádja, vagy képtelen megenni, ugyanúgy mint a pálpusztai sajtot.
Érett túró : a túrót mély tálba tedd,(lehetőleg fedelesbe) összekevered sóval, őrölt pirospaprikával és egy teáskanálnyi szódabikarbónát teszel bele. ha megvan akkor csomagold be az edényt jó pár réteg újságpapírba, és tedd be állandó hőmérsékletű helyre,meleg helyre. én az ágyneműtartóba teszem mindig a tartalék paplanokba bugyolálva. kb 3-4 nap és kész. kinézetre, szagra gusztustalan, ...de az íze nagyon különleges és finom!vajjal is lehet keverni ha kész."
Az lesz az, amit én is írtam. Nem kellettek oda pontos mérések. Akkoriban nem méricskéltek. Csak úgy ízlés szerint. Még eszembe jutott, hogy egy kicsi őrölt köményt is szokott beletenni édesanyám.
Ha belegyúrták volna egy befőttes üvegbe, akkor csak annyi érett volna meg, amekkora az átmérője. Édesanyám egy tálban csinálta és határozottan tudom, hogy a konyhaszekrényben - tehát meleg helyen - érlelte.
De ez sem most volt. Ez nem 30, már 50 éve is megvan:)
Köszönöm!
Én úgy emlékszem vagy 30 év távolából, hogy a túrót vajjal, sóval és egy kicsi pirospaprikával összegyúrtál és egy befőttes üvegbe lenyomkodva érlelték a kamrában. De nem emlékszem pontosan az összetevőkre és az érlelés hosszára sem. Pedig szerettem! :)
Nálunk szegény édesapám szerette nagyon...
Bekeverte édesanyám a túrót ízlés szerint tejföllel, sóval és kevés őrölt paprikával. Letakarta és meleg helyen hagyta pár napig, amíg kellemes érett illata nem lett és a teteje kissé nyúlós-szerű volt. Az egészet nem ették meg, csak a tetejéről azt a részt, ami "más" volt, mint a többi rész. Úgy emlékszem, utána még ismét hagyták érni. Nálunk érett túrónak hívják.
További ajánlott fórumok:
- Krémes tehéntúróból mit csinálhatnék?
- Ismeri valaki az 'EAR ZOOM" halláserősítő készüléket? Vásárolt már valaki WS Teleshopban?
- Ismeri valaki az olaj nélküli, főzött, vagy gőz fölött készülő majonéz receptjét?
- Ismeri valaki Fehérváron Dr. Hetzel Sándor (remélem jól írtam) nőgyógyászt? Mik a tapasztalatok vele kapcsolatban? Mire készüljek?
- Ismeri valaki a festett, mintás bambuszfüggönyt, ami sűrű szálakból készült, és valamilyen kép van ráfestve?
- Ismeri valaki a Flodravin elektromos vízkőmentesítő készüléket?