Iparűzési adó benyújtására küldenek kiértesítést a polgármesteri hivatalok? (tudásbázis kérdés)
Szia!
Igaza van az elsőként válaszolónak. Önadózás van, neked kellett volna bejelentkezni magadtól (mint ahogy a NAV-hoz is).
Először is válts könyvelőt. Láttam már pár ilyen történetet (hogy a könyvelő probléma esetén nem vette fel a telefont sem.... soha nem lett jó vége a történetnek.) Aztán nyújtsd be a bejelentkezést (ha csak ez hiányzik, azt könyvelő nélkül is meg tudod csinálni), és ha már bevallással is késtél, a bevallást is, amilyen hamar lehet (ezt nem biztos, hogy meg tudod csinálni könyvelő nélkül, de nem elképzelhetetlen). Az, hogy a felszólító levélben az van, hogy 100 e Ft a bírság, nem jelenti azt, hogy ennyit is kapsz. Ha nem jelentkezel és nem nyújtod be a bejelentkezést és a bevallásokat, akkor annyit kaphatsz maximálisan. Sőt felszólíthatnak még egyszer benyújtásra, ha arra sem reagálsz, már a dupláját vethetik ki. Ha magadtól (igaz már felszólításra) adod be a bevallást, akkor biztos vagyok benne, hogy nem kapsz 100e Ft-ot. Későn beadott bevallásnál ált. az éves adó 20-30%-a a bírság. Ha nem csak bejelentkezéssel késtél, hanem adóbevallással is, és az érintett évekre hivatalból ők állapítják meg az adódat (pl. a könyvelésed és számláid ellenőrzésével, esetleg a NAV-tól kikért adatokkal), akkor kivetik az adót, előírják az adóbírságot, ami az adóhiány 200%-a. Bár tényleg önadózás van és a törvények nem ismerete nem mentesít a jogkövetkezmények alól, írj egy szépséges levelet a bevallás mellé, amiben kéred, hogy ne bírságoljanak meg, és leírod a történteket. Ez nem garancia arra, hogy valóban nem fognak bírságolni, de ha szerencséd van, elfogadják az indokaidat.
Ha már kivetették az adót és a bírságot, még utána is kérhetsz pl. részletfizetést vagy fizetéshalasztást, esetleg a bírságra mérséklést. A méltányossági kérelem viszont 3.000,-Ft-ba kerül "témánként". Úgy értve, hogy ha csak részletfizetést kérsz mindenre, az 3.000-Ft. Ha részletfizetést kérsz az adóra és mérséklési kérelmet a brságra, az már 2x3.000,- Ft.
Nem tudom, hogyan állapodtatok meg a könyvelőddel, de ha hivatalosan csinálja a könyvelésedet, a szerződésben lehet olyan kitétel, hogy az ő hibájából kivetett bírságokat ő köteles állni. A könyvelők jó részének van is biztosítása arra az esetre, ha valamit elszúrna és esetleg jelentősebb összeget kellene megfizetnie bírságként.
Nem, teljesen jól látod izaanyu.
No várjuk meg, hogy mi a történet háttere. Lona55 lehet, hogy kezdő vállalkozó, aki nem igazán tudta, hogy mit kell elvárnia a könyvelőtől....
Most nem értem. Új vagy a "szakmában"? Ez nem a könyvelő dolga lenne, figyelmeztetni az ilyesmire? Vagy mindenki, aki vállalkozásba kezd tanulja meg a paragrafusokat, kísérje figyelemmel a naponta változó törvényeket? Akkor mire fizetni a könyvelőt?
Bocs, ha rosszul látom.
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos 100eFt-ra meg akarnak büntetni. A könyvelőmet felhívtam, hogy beküldte-e, és ha nem mit csináljak, azóta fel sem veszi a telefont.
Szerintetek mit csináljak?
További ajánlott fórumok:
- Örömömre szolgál hogy a polgármester házról-házra járva...
- Levél a polgármesteri hivatalból... vajon mi lehet?
- SZTK-ban voltam nőgyógyászati rákszűrésen, ha rossz az eredmény kiértesítenek?
- Milyen a jó polgármester? többi lent :)
- Holnap lesz-e 22.800-Ft segély, amit a polgármesteri hivatal utal?
- Mennyi a fizetés polgármesteri hivatalban?