IGA hiány (beszélgetés)
Köszönöm a válaszod és a jó kívánságot is.
Remélem mi is ilyen szerencsések leszünk.
Szia!
Vérvételből állapították meg.
A referencia tartomány 0,45- 2,00
Neki 0,36 IgA-ja van.
Köszönöm a segítségeteket.
Jó, hogy írtad az uszodát, mert terveztem az úszást neki. De így....
Az mitől jobb ha elhozom délben az oviból?
Nem szokott fülgyulladása lenni, "csak" arcüreg gyulladás, és a hányós-hasmenés vírust kapja el mindig.
Meg hát egész évben tüsszög-köhög.
Volt hajhullása is, állítólag a gyulladásoktól.
Orrmanduláját már kivették. A fül-orr gégész a torokmanduláját is javasolja kivetetni.
Bocsánat, kicsit fáradt vagyok. Javítanám magam:
Az én kislányomnak is IgA hiányt diagnosztizáltak 8 hónapos korában. Ez az immunfehérje tényleg a nyálkahártyák védelméért felelős. Ha kevés van belőle, könnyebben betegszenek meg azok a szervek, amiket nyálkahártya von be.
Akkor a kislányom kapott egy általános immunerősítő szert és félévente mentünk kontrollra. A doki azt mondta, hogy 10 éves korára a gyerekek 95%-a "kinövi". A fennmaradó 5%-nak, minden hónapban be kell mennie a kórházba, hogy infúzióban bejuttassák a szervezetükbe a megfelelő adagot. Azt is mondta, teljes életet élnek ők is.
Az én kislányom szerencsére 3 éves korára "kinőtte". 2 és fél évesen került bölcsibe.
Nem hiszem, hogy megoldást jelenete, ha kivennéd az oviból. Olyan komoly betegségtudatot ültetnél el benne, ami pszichésen nagyobb gondot okozhatna, mint amit maga a betegség. Persze a döntést neked kell meghoznod.
Én arra fektettem hangsúlyt, hogy megtanítsam a kislányomat a higiéniás szabályok fokozott betartására.
Kívánom, hogy jól alakuljanak a dolgok és hamar kinője a Te Csemetéd is. :)
Az én kislányomnak is IgA hiányt diagnosztizáltak 8 hónapos korában. Ez az immunfehérje tényleg a nyálkahártyák védelméért felelős. Ha kevés van belőle, könnyebben betegszenek meg azok a szervek, amiket nyálkahártya von be.
Akkor kapott egy általános immunerősítő szert és félévente mentünk kontrollra. A doki azt mondta, ha 10 éves korára a gyereke 95%-a "kinövi". A fennmaradó 5%-nak, minden hónapban be kell mennie a kórházba, hogy infúzióban bejuttassák a szervezetébe a megfelelő adagot. Azt is mondta, teljes életet élnek ők is.
Az én kislányom szerencsére 3 éves korára "kinőtte". 2 és fél évesen került bölcsibe.
Nem hiszem, hogy megoldást jelenete, ha kivennéd az oviból. Olyan komoly betegségtudatot ültetnél el benne, ami pszichésen nagyobb gondot okozhatna, mint amit maga a betegség. Persze a döntést neked kell meghoznod.
Kívánom, hogy jól alakuljanak a dolgok és hamar kinője a Te Csemetéd is. :)
Köszi a választ, ez megnyugtató...
Remélem nekünk is jól alakul majd.
Köszönöm a választ. Mikorra nőtte ki? Járt óvodába?
Mit kapott/tettetek a gyógyulás érdekében?
Mire kell odafigyelnem? Jobb vagy rosszabb ha közösségbe jár?
A gyrmekorvos azt mondta, 65% az esélye, hogy pár év múlva kinövi. Egyébként 0,36 az értéke ,az alsó határ 0,40.
Mit lehet tenni?
Segít, ha kiveszem az óvodából?
Igen szelektív IgA hiányról van szó.
Az mit jelent, hogy gyakoribbak az autoimmun megbetegedések? Várható, hogy megbetegszik ilyesmiben?
A gyermekorvosa immunerősítőket javasolt, valamint egy Klion nevezetű gyógyszert, ami (utána néztem) antibiotikum. Azt nem szeretném, hogy kapjon többet.
A fül-orr gégész torok mandula kivételt javasolt ( orr mandulája már nincs meg), de a torok mandulájával nem szokott gond lenni.
(Gondolom, szelektív IgA-hiányról, nem pedig hyper-IgM szindrómáról, agammaglobulinaemiáról vagy egyéb, alacsony IgA-szinttel járó immunhiányos betegségről van szó.)
Ez az immunglobulin-típus főleg a nyálkahártyák védelméért felelős, hiányában gyakoribbak a légúti és emésztőrendszeri fertőzések.
Általában tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár, viszont gyakoribbak az autoimmun megbetegedések.
Orvos nem mondott semmit, hogy mit tegyél, vagy hogy kell-e bármit is tenned?
Hallottam már róla, de az tehéntej-fehérje intoleranciával kapcsolatosan derült ki, így erre vonatkozóan kellett neki diétát tartania.
Most állapították ezt meg óvodás kislányomnál.
Tudtok róla valamit? Esetleg volt ilyen nálatok?
Tapasztalatokra és tanácsokra lenne szükségem.
Fogalmam sincs, hogy mit tegyek.
Köszönöm a válaszokat!
További ajánlott fórumok:
- Hiányérzet az életedben
- Fogyni kéne, de hiányzik a kitartás. Miért nem bírom megállni? Érezted ezt Te is?
- Milyen a házasságod? Megbántad-e a döntésed? Van-e valami, ami hiányzik?
- Felnőtt fejjel nehéz igaz barátságot kötni. Mégis milyen jól esne néha egy kis barátnős csevegés. Ha ez neked is hiányzik, itt a helyed :)
- Ki hiányzik most?
- Mi hiányzik most?