Húsvéti menü - Ki mit tervez? (beszélgetés)
Ezt ne próbáljátok meg, mert tök mást csinál, mint ami le van írva.
Kátszer csináltam szöveg után: az történik, hogy a bal oldalon hármas fonás készül, a jobb oldali szál meg elmarad. Első képen látszik is, aztán szándékosan kihagyták egy lépés leírását. Ő megcsinálta, csak nem írta le.
Nem méregetem, csak állag után. Simán, tepsiben. Fél kg-nál picit több. Ha puhább nyersen, akkor lapul el, szerintem inkább kevesebb élesztő, több kelesztési idő, fél kocka bőven elég.
Négyes fonáson spekulálok, régebben sikerült, most valahogy nem áll össze.
Kenyeret sosem sütök, nem hiszem, hogy a kalács nehezebb lenne.
Nem tudom,,valahogy nem volt az igazi ,,de lehet hogy a boltit szoktuk meg.
Mákos ,diós kalácsot sütök egyébként,,de a sima fonott valahogy nem megy ,,bár most jó sütőm van ebben még nem próbáltam,,az volt az érzésem hogy a sütés nem volt jó,,
Miért? Mindig friss élesztőt használok, a kenyérsütő géppel kevertetem ki. Csipet cukor, só, 1-2 tojás sárgája, langyos tej. Elvileg vajat kellene bele tenni olvasztva, én zsírral készítem. Arra gondolok, hogy szüleimnél nem volt vaj, valószínűleg zsírt használtak. 1x kelesztem, majd feldarabolom, hármas fonással 2 db rudat készítek. Egyiket mindig frissen megesszük :)
Ilyenkor, vagyis sonkához, vanília, citromhéj, mazsola kimarad.
Hát abból még bizony nem lesz más étel.
Azért vettem kb. egy hónapja (fekete pénteken!) 2 db-ot, és majd lesz pörkölt, meg egy kis ragu, meg egy kis palócleves... és csodálkozok hogy örökké tele vagyok mosatlannal. :))
Nagyon ügyes vagy,,én jó kalácsot még nemigen sütöttem.
Holnap megyek a "szomszédba"
isteni kalácsaik vannak.
Láttam videot: fűszerezik, göngyölik, kötözik, főzik, hagyják kihűlni.
Én (tervek szerint) megfőzöm, fűszerezem, göngyölöm, (kötözöm vagy nem), és hagyom kihűlni.
A füstölt dolgokat nem szeretem, vendéget nem várok, majd most kiélem kísérletező kedvemet. :))
Nem, nem, kettőt vettem, egyik sem füstölt.
Amit pörköltnek vettem, az csontos, azt vettem kétfelé és az egyik fele körömmel pörköltnek, a másik felét tokánynak és levesnek.
Egy másik csülök szintén nyers, abból már korábban kikaptam a csontot (kellett másra), majd most megfőzöm, fűszerezem, kerekre göngyölöm. (Kötözött sonka???) Remélhetőleg ehető lesz főzés után felgöngyölve, szeletelve kemény tojással. Vagy vastagabb szeletet levágva belőle, és ham&eggs-nek hitelen átsütve.
Ez most részemről egy kísérletezés, hogyan tudom kivitelezni és mi lesz belőle, fogalmam sincs. Persze ez is több lesz, mint ami néhány nap alatt elfogyna, majd a húsosabb része főzés után ennek is visszamegy a fagyóba.
Nálam a szokásos,,mindeki szereti a sonka- tojás- kalács kombót,,úgyhogy ez a reggeli és a vacsora.
Ebédre húsleves és paprikás csirke, nokedli.
Islert ,sajtosrudat,sacher tortát,sütök.
Meg egy kis tatár.
A péntek, szombat,teljesen átlagos,,és nagyon egyszerű.
Viszonylag sokfélét tervezek:
- van egy csontozott csülök, azt megfőzöm, összetekerem = főtt sonka, vagy egy-egy szeletet sütve, tojással
- másik csülök fele + köröm = pörkölt
Ezekből kb. a fele megy vissza a fagyóba későbbre!
- A fél csülök másik feléből:
-- tokány vadas mártással
-- palóc leves (= zöldbab leves!)
Sütit nem igazán akarok, árt a körméretemnek. :))
Én szombaton mákostésztát,, délutánn ,,este bedig halászlevet készítek bográcsban,
hétfőn reggel pedig sonkát meg tojást.
További ajánlott fórumok:
- Milyen húsvéti ételeket, süteményeket készítetek? Mi lesz a húsvéti menü?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Hol töltöd a húsvéti ünnepeket?
- Kellemes húsvéti ünnepeket!
- 40 nap van húsvétig- böjt?
- Ti miket főztök ill. mi lesz a menü a 4 napos húsvéti hosszú hétvégén?