Húsvéti hagyományok (beszélgetés)
én se mondtam verset :D
csak löty és kész, esetleg süti meg beszélgetés :) vagy lové :D
hogy illik-e azt nem tudom, de basszus, mi most úgy "könyörögtünk" a családtagoknak, hogy locsoljanak már meg, és hogy ne csak úgy rámlöttyintse, hanem mondjon hozzá verset is... hihetetlen...
persze nem magam miatt csinálom, hanem a gyerek miatt.. festettünk tojásokat, és lenne ennek egy feelingje egy kisgyerek számára, erre basszus nekem kell szólni a látogatóknak, hogy ugyan locsoljanak már, és verset is mondjanak...
csak olyan "locsolók" nem jönnek hozzánk soha, de apukám, öcsém, tesóm férje, a gyerek apja, apai nagyapja stb... mind ilyen... így adjak át hagyományokat vagy bármit a gyereknek.. egyedül kevés vagyok ehhez... :(
Tegnap hallottam egy éjjeli műsorba,hogy:1.) A felnőttnek nem illik locsoló verset mondani,csak áldást!(Kellemes ünnepeket,stb kívánni!)
2.)Pénzt CSAK ROKON GYEREKNEK kell adni,a többinek NEM!
Valamint,hogy mintha kihalóban volna a pénzért locsolás...
Szívesen betelefonáltam volna,hogy:HOL?? Mert itt én nem vettem észre,a környezetemben..
Én nem utálom!
Sem a húsvétot, sem a karácsonyt.
A locsolkodást sem. A húsvét hétfő arról szól, hogy fogadom a locsolókat. Délelött a gyerekek jönnek, délután a felnőttek. Estére remek társaság jön össze.
És minden évben festek tojást.
Valóban haldokolnak,pedig én is szeretem,főleg a tojásfestést.
Gyerekkoromban rühelltem,mikor az enyhén-erősen ittas szomszéd "
nagyfiúk",felnőttek jöttek rám lehellni,és a kölnik is eszelős szagúak voltak..de még az oké lett volna,ha nem félrészegen nyöszörög vmi versfélét úgy,h a másik kezével a gatyáját tartja:( volt,hogy elbújtam előlük a nyúlólba:D
Amúgy nem szoktam pénzt adni,hanem egy festett tojást(ami magas esztétikai színvonalat képvisel:D,és ezt szinte minden gyerek megbámulja,és örül neki),meg csokinyulat,annak is szoktak örülni.
dehogy koldulás !!
Mindenki ezt csinálja, igaz nem sok lovét gyűjtöttem össze anno, kis gyereknek tudod minden van :)
Húsvéti hagyományok??
Kihalnak lassan, de biztosan...
Jelenlegi hagyományok: Wellness-hétvége, ki tud többet pakolni a bevásárlókocsijába,esetleg a közeli rokonok felkutatása...
meg az a igazság hogy felnöttem és nem igazán fogadnak már engem sehol hogy locsolkodjak, szal itthon maradok valószínű húsvétkor is .....
Anno szomszédot is meg locsoltam de 1 ideje meg csinálja azt hogy lelép mire itt a húsvét és van hogy mondja ( ha mondja) hogy nem jöttél locsolni...
meg hát szegények lettek az emberek és inkább lelépnek, valahol meg is értem....
sajnos ez egy ilyen világ.. minden haldoklik... ez csak a krémje, hogy a karácsony csak a vásárlásról szól, és bárkit megkérdezel, tulajdonképpen utálja, meg a húsvétot s mindenki utálja, mert locsolkodni kell.. az emberek menekülnek az ünnepektől... mert az ünnepek visszavezetnek minket a gyökereinkhez... amit manapság senki sem szeret, mert az érzelmekkel jár, más lelki állapottal... más tempóval... meghittséggel... nem egyeztethető össze a rohanó világgal, ahol az emberi kapcsolatokra is elég a facebook...
gyerekkorom óta nem láttam igazi festett tojást.. most kifújtam és festettem vagy 15-öt... nem lesz ennyi locsolónk, nem amiatt.. magam kedvéért.. persze a 3 éves gyerekem miatt csináltam, hogy ilyet is lásson, és ez egy jó program... de őt kb 10 percig érdekelte a dolog, és maikor lefeküdt este, én folytattam egyedül...
és a világ erre azt mondja, "te hülye vagy"...
Nem.Olyasmire,ami régen hagyomány volt(igen a locsolás is)de nagyon sok VOLT.Amit már senki nem követ,vagy nem is emlékszik rá.Csak kíváncsi vagyok,vajon miért haltak ki a hagyományok,amikor tulajdonképpen azok tették ünneppé,az ünnepet...Olyan szépek voltak...
Én sem járok templomba pl. megszentelteni a sonkát,tojást,stb.De arra nem emlékszem,miért is nem? Mert mikor kicsi voltam,nagyanyamékkal elmentem,ha náluk töltöttük az ünnepet.Mára kihaltak a hagyományok,és az ünnep is haldoklik...:( Vajon 20 év múlva emlékeznek-e rá,hogy "ilyenkor" ünnep VOLT?
Élnek még valaki/valakiknél a RÉGI húsvéti hagyományok?
Vagy már mindenki elfelejtette őket?