Hülye vagyok, mert nem tartom magamat a népi bölcsességhez,... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Egyetértek, hogy nem egysíkú ennek a mondásnak az értelme!
De az pl. nem minden esetben egyértelmű, hogy " Ha kérdeznek légy őszinte, de ne bunkó" - És ha megkérdezi valaki a csúnyácska kisgyerekére, hogy ugye milyen szép, akkor mit mondasz? Őszinte leszel? Mondjuk a csúnya nőre ilyenkor azt szokták mondani, hogy: Érdekes! :) A gyerekre meg mondhatod, hogy: Aranyos!
Meglep, hogy nem ismered ezt a mondást. Hajdan még az általánosban is volt olyn irodalom óra, ahol a magyar szólásokról volt szó, többek között erről is. Nálunk a szüleim is használtak ilyeneket.
Ez az igazmondással kapcsolatos mondás talán történelmi gyökerekkel bír, mert a rossz hír hozója a történelem során többször pórul járt, a régi időkben akár ki is végezték.
Aztán átment köznapiba a jelentése. Pl. Ha megmondod a főnöködnek, hogy nem ért ahhoz, amit a munkahelyeden csinálnia kellene, akkor lehet, hogy képletesen szólva "betöri a fejed", vagyis megbüntet valamiképpen, megtorolja a szókimondásodat.
További ajánlott fórumok:
- Sziasztok! Kérem, valaki segítsen. 6 hetes terhes vagyok, és rettenetesen fáj alul a bölcsességfog. Van valakinek ötlete, mit csináljak?
- Szar anyának érzem magamat, mert akkor vagyok jól, ha a...
- 157 cm 49 kiló (plusz/mínusz 1 kg) vagyok, szóval az ideális tartományba tartozok, de az izmaim nem látszanak. Akkor fogynom kellene?
- Vajon mitől lehet, hogy túlsúlyosnak látom magamat, pedig a kilóim alapján nem vagyok az?
- Ki vagyok én? Akinek mások látnak, vagy akinek magamat látom. Külső-belső.
- Ha valahol valami hiba merül fel, hajlamos vagyok magamat...