Hol és kik ették az első csokoládét? (tudásbázis kérdés)
Az aztékok "találmánya", Montezuma nevű uralkodójuk gyanútlanul, őszinte vendégszeretetből ezzel kínálta a konkvisztádorokat, akik később legyilkolták őt és népét is.
De semmi köze nincs a mai csokoládéhoz, keserű, cukrozatlan állapotában fogyasztották.
Adalék a Kíváncsiak Klubjából:
Mikor a spanyolok Cortez vezetésével 1520-ban elfoglalták Mexikót, megismerkedtek egy itallal, melyet az indiánok csokolátlnak neveztek. Hernandez, spanyol tudós utánajárván a dolgoknak, megtudta, hogy a mexikóiak egy Közép-Amerikában és Yucatánban termesztett fának, a kakaófának magvait használják erre a célra, s hogy vanília, kukoricaliszt és más anyagok hozzáadásával négyféle italt tudnak belőle készíteni. Egyikük az a bizonyos csokolátl. Eleinte a spanyolok nemigen barátkoztak meg a csokoládéval, s csak akkor kezdték felkarolni, mikor a cukor használata általánosabb lett. De ekkor annyira megnyerte a spanyolok, s ezek révén a portugálok tetszését, hogy nemsokára mindkét nép nemzeti italává lett. Amit eddig hallottunk, azt a kakaóbabból készítették.
Az első csokoládétablettát állítólag egy Carletti nevű utazó készítette Firenzében, az 1606. esztendőben. Bizonyos azonban, hogy az első csokoládégyárak a 17. század során nyíltak meg Európában, az első csokoládébolt pedig Londonban 1657-ben.
Az 'ehetõ' csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Cadbury cég; a csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek elõször tejcsokoládé szeletet.
Az aztékok már jóval Kolumbusz elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok Mexikóba érkeztek, Montezuma sokoatllal kínálta Cortést.
A forró csokoládét a XVII. század elején kezdték inni Európában, és II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában.
További ajánlott fórumok:
- Buszokon bevezették az első ajtónál való felszállást, mi a véleményed?
- Hogyan jó felolvasztani a csokoládét?
- A csokoládé és a gyerekek
- Ki tudja, mi lett a Budapesti Csokoládégyárral?
- Lányok! Mit gondoltok a Syoss Csokoládébarna árnyalatáról? Próbálta valaki? Nektek bevált?
- Mivel tudnám helyettesíteni a csokoládét? Az étcsoki egészséges?