Hogyan neveljek kaktuszt, félek "kilocsolom"? (tudásbázis)
Bocsánat, Én ugyan nem értek hozzá, de a Rokonaimnak rengeteg van és Náluk azt látom, hogy akkora a cserép, hogy épphogy beleférnek a kaktuszok!
Nem lehetséges az, hogy túl nagy cserépben tartod és így a gyökere növekszik???
(pl. a sansaveriánál így van)
le lehet választani nyugodtan a tönkrement részeket, a maradékot meg elültetni. a kaktuszoknak elég apró gyökerük van. nem lenne vége még akkor sem, ha esetleg leszakadna a gyökere. akkor le kell vágni, 1 hétig szikkasztani, és akkor elültetni, mintha volna gyökere. hamarosan meggyökeresedik. én már ültettem el olyan kaktuszt is, amelyik 3 vagy 4 hétig feküdt szanaszét, mire megtaláltam, és az is megeredt.
elég bevinni akkor, ha már 5 fok körül van az éjszakai hőmérséklet.
A barnák nem élnek, tudom ez biztos. De sajnos a gyökerük össze van nőve, apukám hobbikertész de ő is azt tanácsolta, hogy inkább ne szedjem szét. Hátha eltépem és akkor végük. Ebben a nagy melegben kint voltak az udvaron, tűzű naptól védve de mégis világos helyen. hozzam be őket a lakásba?
Mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
szerintem át kéne ültetni, de csak az épet, mert ott a zöld mögött azok a barnák szerintem már nem élnek, már amennyire így képen meg lehet ítélni.
azután pedig egy másik helyet próbálj meg nekik.
Nekem kiskoromba 17 kaktuszo volt, aztán anyám kinyírta őket, amikor apámhoz költöztem. :) Most már nem bolondulok értük, sőt, csak olyasmit nevelek, amit meg s lehet enni és kellemes az illata, látványa, mint citromfű, bazsalikom, rozmaring. ;~)
Viszont múlt héten vettem a zsebtusz.hu-n árult mütyürökből egy féltucatnyit ajándékba, írtó nagy sikerem volt velük. Őket sem szabad locsolni, csak "lábfürdőt" kérnek. Jól elfityegnek az ember táskáján vagy mobiltartóján, meg ilyen helyeken.
Sajnos nem tudom, de az egyik igy néz ki(nem az én képem) majd később teszek fel róluk képeket.
jaaaaa, hát speckó föld kell neki, persze, eszembe se jutott, hogy ezt esetleg nem tudja valaki... :-(
vagy veszek drágán a boltban kaktuszföldet, vagy magad elkészíted. fele sóder, fele föld.
valószínűleg nem érzi magát jól ott, ahol éppen van. próbáld meg áttenni máshova.
milyen kaktusz egyébként?
csak ennyi a titok? nem kell neki speckó föld meg tápoldat meg ilyesmi?
én vettem direkt neki való kaktuszföldet de mégse nőtt még 3 éve a kaktuszom ugyanolyan kicsi mint amikor vettem :(
Olvastam egyszel hogy valakinek volt egy nehezen tartható kaktusza és amikor megkérdezték tőle hogy csinálja hogy megmaradt? - azt mondta.- Járatja azt az újságot ami egy helyilap onnan ahol a kaktusz vadon él és amikor azt írják esett az eső ő is öntöz.
Hát ezt kihagyom :-))))))) de tetszett a sztory.
a legfontosabb az, hogy alulról kell öntözni, sok fényt igényel, ha lehetőséged van rá, télen tarts ablak között, ahol sok fény éri.
amúgy rengeteg féle kaktusz van, jelentős eltérések lehetnek a tartásukat illetően.
nekem elég sok kaktuszom van, 40-50 db biztosan.... :-)
További ajánlott fórumok:
- Hetek óta tartó hasmenés, félek!!
- A kezemmel levertem a kaktuszt.Három ujjamba is belementek nagyon pici tüskék.Nincs valakinnek ötlete, hogy tudnám kiszedni?
- Neveltetek már magról kaktuszt?
- A kaktuszt milyen sűrűn szabad locsolni ebben a nagy melegben?
- A kaktuszt szabad kaspóba ültetni cserép nélkül?
- Hogyan kell a kaktuszt gyökereztetni?