Hogyan készítitek a tejfölös burgonyafőzeléket? (tudásbázis)
Ahogy felénk készítik a krumplifőzeléket.
Sós vízben köménymaggal, babérlevéllel, néhány nagyon vékony karika kolbásszal megfőzzük a krumplit. Közben 2 gerezd fokhagymát megpirítunk zsemle színűre, bele egy evőkanálnyi lisztet, utána ugyanannyi töröttpaprikát és a főzőlével felöntjük. Símára keverjük és beleöntjük a nagyjából összetört krumplit. Rottyantunk egyet rajta. Izlés szerint apró kockára vágott hagyma és ecet belekeverve.
Igazán nem változtat az ízén sokat, mert inkább a babérlevél dominál, de én mindig így láttam Anyukámtól, hogy a krumplifőzelék az piros. Ezért csinálom így. Anélkül is ettem már, ugyanúgy ízlett.
:-)
Én majdnem úgy, mint Katus.
Babérleveles, sós vízben főzöm a krumplit, majd paprikás rántással sűrítem, én hagyma nélkül. A végén csak tejfölt teszek bele. Attól olyan könnyű és finom lesz.
Nem érezni a vöröshagymát,elég egy fél fej bele,apróra kockázva.
Ahogy a rántást teszed bele,azonnal kevered is,hogy ne legyen csomós.
Én nem teszek 2 dl tejfölt bele,szerintem kicsit sok,de ízlés dolga... 1-2 evőkanál elég,és mielőtt beleteszed,szedsz ki a forró léből és elkevered vele,úgy öntöd a főzelékbe.
Ne olyan sok vízben főzd,hogy le kelljen önteni,épp hogy ellepje!
vöröshagymát nem lehet nagyon kiérezni benne, vagy csak keveset kell használni?
Rántást nem tudok normálisan, és csomós lesz mindig amit berántok.
pl. 2 dl tejfölhöz mennyi lisztet kell tenni?
Ha sok lé marad a krumplin, azt le kell önteni?