Hogyan főzzünk takarékosan? (beszélgetés)
ez igaz! :)
Én pl minden hónapban csinálok egy nagy bevásárlást,így hét közben max kenyérért kell mennem,vagy ha valamit megkívánok azért.
Sajnos több elmegy a "sarki közértben",mint így!
Amit a gyerekek szívesen megesznek és nem drága kaják: paradicsomleves, gyümölcsleves, tojásleves, krumplileves, lencseleves, vegetás tésztaleves,
második fogásnak:krumplis tészta, grízes tészta, tojásos nokedli savanyúsággal, paradicsomos spagetti, tarhonyás hús, rizseshús pulykaszárnyból, nyakból, paprikás krumpli, zsírban megsütött egybesült fasírt sertéslapockából, a zsírja megmarad kenyérre kenni, Főzelékek, feltétnek bundás kenyér, káposztás tészta, mákos tészta, diós tészta, lekváros tészta, pörkölszaftos tészta.
Desszert: lekváros piskóta, főzött csokikrémes piskóta tekercs, túrófánk, almás palacsinta, porcukros bundás zsömle, bundás alma, piskóta csokiöntettel, madártej,
ennyi jutott eszembe hirtelen
Nekem még nincs sajna gyerekem.De mikor kis gyerekek voltunk akkor és most sem duskáltunk anyagi javakban de anyu megmutatta mindig ennyi pénzünk van gyerekek ami kell erre-arra stb. ha nagyon szeretünk volna valamit megbeszéltük, hogy mikor lehetséges azt megvenni vagy ha nem egyszerűen közölte erre most nem telik. Vagy lehetett választani igen szeretném ezt de akkor le kel mondani arról.
Meg pl. van egy szokás a családunkban amit minden gyereknél betartunk egy nap egyet veszünk ha boltba megyünk pl. ha kell joghurt nincs túró rudi stb.
Nekem az nagyon tetszik.
:DDDD
Én pl ilyen kenyérre kenhető füstölt kolbászon...
Ügyes vagy:)
Én is gyerekkoromban ne tudd meg, hány disznóvágáson ott voltam töpörtyűt keverni:)))))
De most nincs senki ismerős, meg ahol élek, nem "divat", de azért szoktam nagyobb adagban vadásztól venni fácánt, meg ilyeneket, vaddisznóhúst, vagy hoznak ajándékba pisztrángot ismerősök, nem utasítok vissza semmit:)
Én is így szoktam, de pl kipróbáltam ebből is az eltevős változatot és finom volt az is:)
És nálam nagyon jól működik az a rendszer, hogy nem csak úgy bevágom a mélyhűtőbe egy darabban a húsokat stb. aztán várhatják mire lesz alkalom, hogy felhasználjam, hanem rögtön bevásárlás után otthon az egészet megtisztítom, apróra vágom, ami a célnak kell (pl szeletekre vagy kockákra, mittudomén, daráltan), és rögtön kimérem 20 dekás adagokra. Ezt teszem el zacsikba vagy dobozokba, így mindig pontosan tudom, hogy 2 embernek kell 20 deka husi, kiveszek egy zacskót, ha négyen vagyunk, 2 zacskót, de nem kell olvasztgatnom 1 kiló húst egyben hogy utána egy hétig azt együk, mert sose fogy el:)
Ez azért is gyors, mert nem kell félóráig ácsorogni a mélyhűtő előtt és filózni, hogy mit akarok, mi lesz belőle, rendszeresen "leltárt" is írok, így tök pontosan tudom, miből mennyi van, hány napra elég.
Ezzel már eleve 10 ezreket spórolok, mert sokan el is felejtik, hogy a hűtő még egy hónapra elég kaját tartalmaz, és inkább készételeket vesznek, mert nincs fantáziájuk.
Én mindig először ragaszkodom abból összeállítani a menüt, ami már van otthon:)
Sziasztok!
Én nyáron készre főzők egy nagy fazék lecsót, kiadagolom műanyag edényekbe, és a fagyasztóba rakom, ha felengedem, ugyan olyan mint ha frissen csináltam volna,(üvegest nem szeretem),ha kajába kell, pl. pörkölt, fagyottan levágok belőle.
Konyhaszekrényben tároltam, vagy garázsban, de egyébként én felszeleteltem, mert ilyen pici eltennivaló ubit nem találok sosem, ezért szeletelve teszem el.
De ugyanolyan fini, az ikeából vettem az ötletet, ott is lehet kapni ilyen szeletelt csemegeubit:)
Tetszenek a receptek, elteszem őket nyárra és kipróbálom.
Az uborkát meghámozod és felszeleteled? Én egészben szoktam eltenni.
Hol tárolod őket?
ECETES HAGYMA
500g gyöngyhagyma, 250ml 10%-os ecet 250ml vízzel felhígítva (vagy 20%-osból 125ml és ezt annyi vízzel, 375ml, hogy fél liter legyen összesen), 1-2 szekfűszeg, 1 babérlevél, 5db feketebors. A gyöngyhagymát megtisztítjuk és blansírozzuk (lobogó forró vízbe dobjuk 2 percre, ezután leszűrjük). Ezután tiszta üvegekbe tesszük (amit mikróban 3 percig sterilizáltunk), a fűszerekkel. Az ecetet a vízzel felforraljuk és forrástól számított 3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, ezután a hagymára öntjük és lezárjuk a befőttesüveget. Szerintem ha forrón öntjük rá, akkor eleve vákum keletkezik, ez biztosabbá teszi a tartósítást, de vigyázni kell, hogy a hagyma és a befőttesüveg ne legyen hideg, mert a forró ecettől elpattanhat. 2 hónap múlva fogyasztható (amúgy eláll olyan 1 évig kb., de ezt sem próbáltam, mert előbb elfogyott:DDDD)
ECETES UBORKA
1kg eltennivaló uborkát megtisztítunk, egy nagy tálban 30deka sóval összekeverjük őket és így hagyjuk egész éjjel. Ezután megszárogatjuk őket egy ronggyal (sok vizet eresztenek), és befőttesüvegekbe tesszük őket 2 db szeletelt vöröshagymával, 15 db korianderrel, 15db egész feketeborssal. Ezután fél liter 10%-os ecetet összekeverünk fél liter vízzel és felforraljuk, majd lehűtjük és az uborkára öntjük, hermetikusan lezárjuk. 2 hónap múlva fogyasztható.
CSEMEGE UBORKA
Ez a változat kevesebb ecetet tartalmaz, ezért sterilizálni kell. Fél kg eltennivaló uborkát megtisztítunk. Ezenkívül kell még 1 sárgarépa, szeletekre vágva, 1 fej vöröshagyma szeletekre vágva, 50ml 10%-os ecet, 450ml víz, 1 evőkanál cukor, 1szál kapor, 5db feketebors, 5db koriander, 1 teáskanál só. A megtisztított és feldarabolt, megszárított zöldségeket nyersen a steril befőttesüvegekbe rendezzük. Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk, de ahogy forr, le is vesszük a tűzről és a zöldségekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk, majd egy nagy fazékban elrendezzük, konyharuhával körbetekerve, hogy nehogy eltörjenek, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és forrástól számítva 20-25 percig forraljuk (vagyis sterilizáljuk), és hagyjuk a fazékban kihűlni. Mint a paradicsomszósznál is mondtam, akkor jó, ha lehűlés után a kupak besüpped. 1 hónapot kell várni a fogyasztással, de ha a kupak nem süppedt be, tehát nem steril a savanyúságunk, akkor jobb megenni azonnal és mindenképpen a hűtőben tartani (ez van...). Kidobni azért szigorúan tilos, akkor is, ha nem sikerült a sterilizálás:)
ECETES VÖRÖSKÁPOSZTA
1kg vöröskáposztát megtisztítunk és finomra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük és megszórjuk bőven sóval rétegezve, így hagyjuk egész éjjel. Ezután szépen leszűrjük és megszárítjuk. Egy fazékban felforralunk fél liter 10%-os ecetet fél liter vízzel, és 4 babérlevéllel, 6 db szekfűszeggel. Forrástól kezdve még 3 percig forraljuk és a tiszta üvegekben elrendezett káposztára öntjük majd lezárjuk. Ezt a savanyúságot 2 hét múlva is lehet fogyasztani.
VEGYES SAVANYÚSÁG (GIARDINIERA)
200g zöldbab, 200g gyöngyhagyma, 200g karfiol, 300ml 10%-os ecet és 300ml víz, 2 kiskanál mustár, 1 kiskanál friss gyömbér, 1 kiskanál só. A befőttesüvegeket a mikróban 3 percig sterilizálom. A megtisztított zöldségeket 2 centis darabkákra vágom, a gyöngyhagymát egyben hagyom, és lobogó vízben 2 percig főzöm őket (blansírozom), majd leszűröm és a befőttesüvegekben elrendezem. Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel felforralom és még 3 percig forralom, majd még forrón a zöldségekre öntöm és lezárom a befőttesüvegeket. 2 hét érés után fogyasztható. Ezt a savanyúságot készíthetjük más zöldségekkel is ízlés szerint, de mindig tartsuk be, hogy 2 centis darabokra vágjuk (paprika, sárgarépa, uborka)
CSALAMÁDÉ
A csalamádéról nem írok külön mert biztos mindenkinek megvan a saját családi receptje, de nagyjából úgy kellene készíteni a levet mint a vöröskáposztánál, mert ebben is van káposzta, és forrón a csalamádéra önteni. Ez is fogyasztható 2 héttel eltevés után. Csalamádéról biztosan tudom állítani, hogy nálam így 6 hónapig elvolt, mármint tartósítószer nélkül, én ennyi idő alatt pusztítottam el:DDD
En a savanyusagnal sem hasznaltam, hanem azt is dunsztoltam. Pl kaposztat. De ugyanigy csemegeuborkat is lehet, csak tobb ecet kell bele.
Hetfon lesz idom, addig kikeresem a receptjeimet de ugy kell elkepzelned hogy ecetes vizben blansirozod a zoldseget es igy toltod bele az uvegekbe, ha sok az ecet nem mindig kell dunszt.
Csalamadet viszont dunsztoltam es nem romlott mrg, allaga is csalamades lett:)))
Amugy azt sem tudom hol vennek tartositoszert, mert nem tudom, milyen kell stb. De szerintem jo is igy:)
Szorpoket nem szoktam vagyis egyszer csinaltam malnaszorpot de hamar elfogyott nem tom hogy meddig allt volna el
Én már 10 éve befőzök, és én is azt látom, hogy megéri és nem csak anyagilag, de minőségileg is. Gondolj bele mi van a bolti lekvárban, és te miből főzöd, a lecsóról nem is beszélve.
Én nem úgy készítem a lecsót mint a bolti, hanem mint nyáron szoktuk a serpenyőben, sokkal finomabb.
Én sem használok tartósítószert, csak a bodzaszörpnél és a savanyúságnál, mert ezekre még nem találtam más megoldást, mindig felforrtak.
Ha tudsz valami jó ötletet, akkor írd le kérlek.
A befőzést most kísérleteztem ki, hogy mennyit lehet rajta megtakarítani, hát anyám, 3x annyiba kerül egy kész paradicsomszósz, zöldséges, mintha én tettem volna el. Pedig most nincs is idény, de még most is ennyire jönne ki. És ebben benne van a sterilizálás költsége is, mert én nem használok tartósítószert, hanem dunsztolom.
A lekvárnál is tuti ilyen az arány, és bele sem gondol az ember, hogy tulajdonképpen 1 évre előre gondolkodhatnánk nyáron, mert azt a lecsót, amit gyárilag veszünk, azt is nyáron tették el, szóval semmivel sem frissebb, csak jól leszednek minket...
Igen de a sütő eleve sokat fogyaszt (nekem villanysütő, 3kwatt óránként) míg a főzőlap csak 1kwatt óránként.
ÚGyhogy mindenképpen a főzött étel olcsóbb mint a sütött és ha valamit főzés nélkül is meg lehet enni, de nem készétel, szóval nem sonka pl, hanem zöldség amit salátának is meg lehet enni, akkor az a tuti spórolás.
Sőt, ha idényzöldség akkor még annál is tutibb:)))))
Sőt akkor már basszus ne is együnk semmit:DDDDDDDD
Sziasztok!
A sütőzacskó használata mindenképpen spórolás, mert hamarabb készen van benne az étel.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet takarékoskodni otthon? Praktikák, ötletek...
- Te hogyan tudsz takarékoskodni, hogy a pároddal gyereket vállalhass?
- Hogyan takarékoskodnál havi 180.000 forintból?
- A laptopom harminc perc után lemerül. Hogyan tudnám beállítani a takarékos módot?
- Kinek jár az energia takarékossági program és hogyan?
- Pénztárca és környezetkímélő tippek! Hogyan takarékoskodjunk.