Hogyan érjem el, hogy a békák petéket rakjanak? (tudásbázis)
Nem tudom, hol nézzek utána, devan valami holűámyos emlékem arról, hogy azért is vándorolnak az utakon keresztül (és az állatvédők átsegítik őket a túloldalra), mert ott akarnak petét rakni, ahol felnőttek, és messzebbről is képesek odatalálni. Legalábbis egyik-másik fajtájuk ilyen, mert én magam is láttam tavaszonként tömeges béka-átkelést az úton, ahol munkába jártunk. (Azaz sok elütött békát, de csak egy időszakban.)
Szegedmánia, én nem szidlak, de tényleg elhamarkodott fogadást kötöttél, aminek a rosszabbik esetben a (védett) békák látják kárát.
Nekünk mindíg van béka a kertitóban,de még utódokat sose láttam.Nagy esők után hajlamosak elugrálni és nem jönnek vissza.1 kitelelt és a gyerekem hozott 3-at.Szeretem a kuruttyulásukat,nem állandóan csinálják.A fiamnak természetes hogy megfogja,de én nem tenném.Petét még nem hozott,mert a halak megennék.Jópofa állatok sokat nézegetem őket.
A petéket nagyon elrejthetik,azt szerintem nem találsz.
Lehet...:D
Már az indító kérdés is tájékozatlanságról árulkodik némileg.
Vagy az a helyes válasz, hogy hagyd békibe', a saját élőhelyén, és nyugodtan le fog petézni. Mert leginkább a hím béka "éri el" a peterakást azzal, hogy megtermékenyíti a nőstényt.
És persze nem úgy működik, hogy petét rajk a anőstény.
Hanem megkezdődik a párzási időszak, a párzás, és utána rak petéket a nőtény, tehát nem lehet befolyásolni a peterakást, hanem ki kell várni az alkalmas pillanatot.
Nem mindegyik fajta!
Van, amelyik a petéit a szárazföldön rakja le, ezekből kicsi békák bújnakki, ebihal-állapot nélkül.
Én azt nem tudom, melyik fajta béka van a kérdező közelében, és az mikor petézik.
Még akkor is kérdéses, hajlandó-e petét rakni a nőstény,ha grabancon fogták és elrángatták otthonról?
Vagy a kérdezőnek kellene megtalálnia a vízben a petecsomót, de az lehet fajtától függően bárhol. A víz tetején, vagy a parton eldugva, de lehet a mederben is.
nem azt értettem az alatt, hogy nem értesz hozzá, hogy nem mered megfogni a békát :)))
hanem hogy nem értesz a gondozásukhoz, nem ismered őket, hogy mik az igényeik, mik árthatnak nekik stb... így te magad vagy a veszély szegény állatokra, ezért mondom, hogy ha jót akarsz nekik, akkor nem fogod be őket.
ha veszélyeztetett faj, akkor inkább ne fogd be, sem a kifejlett állatot, se petéket v ebihalat... :S
többet ártasz, mint használsz, főleg ha nem is értesz hozzá :(
Bocs, sajtóhiba:
csapvíznem = csapvízben
Ha van olyan hely a lakóhelyeden, ahol vannak békák, akkor egy hálóval tudsz szedni ebihalat, már amennyiben raktak már petét. Ugyanis az ő szaporodásuknak is megvan az ideje. Ez függ a fajtától is, de az időjárási és környezeti körülményektől is.
Vigyél magaddal kilyuggatott tetejű befőttesüveget is, amit az ottani vízzel töltesz fel! Abban haza tudod vinni az ebihalakat, és az előkészített, vízzel feltöltött medencébe öntöd őket.
A vizet napokkal előbb kell előkészíteni, hogy beálljon, mert csapvíznem nem fognak felnőni az ebihalaid. Guglizd ki, mit eszik az ebihal, és az is legyen biztosítva.
Legközelebb meg olyanra fogadj, amit magad is biztosan tudsz, mert minden béka védett az országban, elvileg ki sem halászhatnád az ebihalakat, de ha már így alakult, akkor tényleg neveld fel őket becsülettel!
Te, ez csak mese, hogy a békából királyfi lesz, ha sokáig csókolgatod :o))).
Mi ez a békamánia? ;)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan érjem el, hogy 18 év után is tetsszem a páromnak, ha a terhességek miatt elhíztam?
- Kerti tó békák nélkül, lehetséges?
- Mit teszel a békák ellen?
- Hogyan érjem el, hogy ne érdekeljen az, hogy mit gondolnak rólam mások?
- Hogyan érjem el azt 6 éves lányomnál, hogyminden este hiszti nélkül menjen a fogmosás?
- Hogyan tudom megakadályozni, hogy a házunk falára fészket rakjanak a fecskék?