Hogyan adható el ilyen esetben az ingatlan? Jogos-e, hogy az egyik örökösnek extra követelése van? (tudásbázis)
Egyébként bonyolódott az ügy!
A földrészre (szántó, nem építési) van valami szar terhelve.
Megkerestük a földhivatalt telefonon. Tájékoztatást nem adhatott ki, de annyit elárult, hogy nem a mi (tesóm és én) nevünkre van.
Most az van, hogy a vevőnek kell az egész úgy ahogy van. Földdel mindennel együtt! Az összeg nem horribilis, kb 62 ezer ft. Csakhogy ugye most ki kellene függeszteni a földet, ami plusz idő.
Ha a bankszámla tulajdonos elhunyt, akkor azt a számlát zárolják, mert az eljárás alá tartozik.
A te esetedben addig élhetsz ezzel a meghatalmazással, amíg a halotti bizonyítványt ki nem adják. De ugye a bankban nyoma van mindennek.
Az eljárásban nem csak a számla pillanatnyi állapotát vizsgálhatják, hanem a tulajdonos halálát megelőző pénzmozgásokat is. (számlakivonat)
Vagyis, ha a halála előtt 1-2 nappal történik egy 500ezer forintos kivét, akkor annak valahol kp-ban ott kell lenni.
Vagyis, ha halála előtt
Viszont, ha a betét kivételéhez adott írásbeli hozzájárulást, akkor nem.
(Nekem is így van (lenne) hozzáférésem anyukám betétjéhez.)
Nincs mit! De az én ismereteim sem teljesek.
Csak az elmúlt 2 évben sajnos volt 3 hagyatéki eljárás a családban.
A másik: "mama" lányai hagyatéki közleményben vagy miben kérték a temetés költségét, illetve a halotti tor megfizetését. :D
Igen, ha számlát kaptak róla, a temetési költségeket bevonhatják a hagyatéki eljárásba.
Be is szokták, hiszen a testvérek általában közösen fizetik ezeket a költségeket, de az eljárás ezt majd megosztja köztük.
Végrendelet híján arányosan osztják a vagyont és az adósságot is az egyenes leszármazottak között.
Viszont most kaptam hívást.
Ehhez a családi házhoz tartozik egy hatalmas telek, már majdnem egy erdőbe belenyúl. Megnézték a földhivatalban, hogy van-e rajta teher. Nos, nincs. Viszont "mama" terhére van egy 61 ezer ft-os tartozás egy takarékszövetkezet felé. Amit mi nem értünk, hisz milliomos volt, tehát, ezt valaki felvetette vele, vagy az ég tudja mihez tartozik.
Másik probléma: "mama" lányai hagyatéki közleményben vagy miben kérték a temetés költségét, illetve a halotti tor megfizetését. :D
Ez közel 500 ezer forint. Ezt is ki kellene fizetnünk. :D
Csak a poén az egészben, hogy a "mamának" a számláján volt pénz. Sok pénz. És voltak más értékei, amit a követelők lenyúltak, aznap amikor meghalt. A közjegyzőnél nem tudták elmondani, hogy pontosan mennyi pénzt találtak. Az egyik 400 ezerre emlékszik, a másik csak 300 ra. :D
Mit tegyünk???
További ajánlott fórumok:
- Elhallgatott plusz költség követelése.. hová fordulhatok?
- Jogos a követelésem?
- Eltartási szerződés kötés esetén, van-e az egyetlen örökösnek valami joga /köteles része/ a szülők ingatlanában?
- Fizetési felszólítás kaptam két év utám közmű tartozásra hivatkozva. Mit tudok tenni, ha szerintem ez nem jogos követelés?
- A végrehajtói követelés elévülése, és gyesből való levonás
- Hova lehet fordulni, ha úgy érzem, hogy nem jogos a bank követelése?