Hogy mondtátok el, és hogy reagált az első gyermek, hogy anya pocijában kistesó növekszik? (tudásbázis)
10-11.hét körül mondtuk el. Nem ragoztam túl, bár mi tervezgetésnél is említettük... Nyáron költöztünk, itt van egy plusz szoba, az eleve a kistesó szobájának lett bemutatva, Levi is úgy hívja. Van egy mesés könyv: Kistesó születik, ha ezt olvastam, akkor is beszélgettünk róla, hgy majd anya hasában is lesz kistesó. Aztán mikor 10-11 hetes lehettem (ekkor mondtuk meg a nagyszülőknek is), mondtam Levinek: "Képzeld, most már van kistesó anya pocakjában!". Most is feljön témában, de nem firtatom nagyon, nem akarom stresszelni, hogy majd ő lesz az okos bátyó, meg hogy segíteni kell... Az majd alakul magától. Viszont ami aktuális, hogy Levi nagyon bújós, puszilgatós, ölben fekvős... És hát ha nem figyel, megrúghatja a pocim, így ha felül az ölembe, szólok neki, hogy jöjjön nyugodtan, de vigyázzon öcsire. Szoktunk együtt szívhangot hallgatni... Válogattunk babás játékokat a fiókjából, hogy ez már nem kell, ezt elrakhatjuk kistesónak (ő mondta)... Szerintem ennyi pont elég, úgy is látni fogja, ha majd festjük a szobát, válogatjuk a rucikat, szereljük a babaágyat, elővesszük a babakocsit. Meg kell lennie egy folyamatnak, amit ő is végig követhet. Nem akarok plusz felelősséget és elvárásokat a nyakába akasztani, azt szeretném neki mutatni, hogy ez természetes, és attól még őt is nagyon szeretjük... És akármilyen előkészület is van a kistesó érkezése körül, szerintem erre úgysem lehet felkészülni senkinek teljesen...
Na jó hosszú lett :D
biztos én is kérdeztem mindenfélét ezzel kapcsolatban, de nem emlékszem semmire.
igazából azt akartam mondani, h nem kéne emiatt stresszelje magát már most, h mit s hogyan fog a gyereknek mondani.
majd jön az magától.
megkérdezi, h miért nagy a hasa, s akkor lehet mesélni. :)
de úgyis csak akkor fogja fel igazán, h mi van, amikor meglátja a kistesót.
Az én fiam 2 éves múlt, amikor vártuk a második babát.
Akkor mondtam el, amikor már látszódott a hasam. Megvettem a Sehány éves kisleány című könyvet, a kérdéseire innen kapott választ.
Nagyon boldogan várta. Teljesen nem értette a dolgokat, mert egyszer megkérdezte, most mit csinál a baba a hasamban, mondtam alszik. Erre az volt a kérdése, hogy tettem a hasamba a kiságyat? :D Tehát hidd el jön majd magától, korától, értelmétől, kérdéseitől függően a kellő válaszod. :)
Hat szerintem meg igenis el kell es fel kell ra keszulnie a gyereknek is.
Sokkal konnyebb neki is ha tudja hogy esetleg varnia kell majd vagy kevesebb idő jut valamire mert a tesó meg picike mintha egyszer csak hazaesik az anya egy új babával
En minden nap elmondom hogy o az életem értelme es akkor is nagyon fogom szeretni ha meglesz a tesó csak akkor a tesora ia kell majd figyelni es ot is kell szeretni. Egy 3-4 evessel mar nagyon jol meg lehet ezt beszelni szerintem. Es miert ne erthetne hogy higy került oda? El lehet szepen mondani ugy hogy o is megértse es vannak szep könyvek is, pl A sehany eves kislány, amik a témával foglalkoznak. Ha nem beszélget a gyerekével az ember akkor mit csinal? El sem hinned olyanokat kérdez a mibdjart 3,5 eves fiam, egészen megsertodne ha nem valaszolnank neki. :)
nem úgy értettem.
nem hiszem, h el kell mondanod neki, úgysem értené, h került a baba a hasadba.
én pl nem emlékszem, mit mondtak nekem, amikor az öcsémet várták.
arra emlékszem, h egyszer csak megvolt. :)
En ha gond lett volna akkor is elmondtam volna, hogy sajnos most a tesó meg egy kicsit varat magára.
Amugy tok egyszeruen mondtam el neki, semmi gond nem volt belole.
További ajánlott fórumok:
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Voltatok már úgy, hogy elegetek lett a férfiakból és azt mondtátok, hogy inkább maradtok egyedül?
- Ti már mondtátok meg valaha egy pasinak egyenesen, hogy "szeretlek"?
- Hogy mondtátok el azt a párotoknak hogy van valakitek?
- Hogyan mondtátok el a gyereketeknek a télapóval és a jézuskával kapcsolatos igazságot?
- Van olyan ember az életetekben, aki sokat jelentett nektek, de sosem mondtátok el neki?