Hogy készül a vörösboros szilvabefőtt? (tudásbázis)
Bocsika, rosszat másoltam be. :)
Szilva vörösborban:
Elkészítése: Az érett, de kemény szilvákat óvatosan megmossuk, hogy hamvasságuk megmaradjon, majd leszárazzuk, kimagozzuk, és a mag helyére 1-1 szem tisztított mandulát vagy barackmagot teszünk. Egy l vörös borhoz ugyanannyi vizet és 1 kg cukrot számítunk, egy darabka vaníliával, fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk, majd ha langyosra hűlt, a szilvára öntjük. A tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számítva 10 percig gőzöljük.
Vörösboros meggy
Hozzávalók: 2 kg érett, nagyszemű üvegmeggy, 1 kg kristálycukor, 1 dl víz, 1 l félszáraz vörösbor, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A meggyet megmossuk, szárát leszedjük, váltott vízben újra megmossuk és lecsöpögtetjük. Közben a cukrot egy fazékba szórjuk, ráöntünk 2 dl vizet, meghintjük a tartósítóval, és folytonos keverés közben addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Ha már méz sűrűségű a szirup, ráöntjük a bort, és erős lángon, hirtelen felforraljuk. Amint felforrt, azonnal lehúzzuk a tűzről, és forrón ráöntjük a gyümölcsre. Légmentesen lezárjuk, és másnapig száraz gőzben hagyjuk.
Megjegyzés: A néhány hónapig érlelt vörösboros meggy kacsasülthöz vagy libasülthöz illő köret, de savanyúságként is tálalható. A már kibontott meggyet tároljuk hűtőszekrényben, nehogy erjedni kezdjen. A boros meggy másik változata, amikor a meggyet kimagozzuk. Ez már jóval munkaigényesebb, de annál finomabb! Mindkettőből kitűnő meggyleves készíthető.
További ajánlott fórumok:
- Ti hogy készültök a karácsonyra?
- Anyukák, hogy tudtátok feldolgozni lelkileg, hogy megcsászároznak, pedig te nagyon nem arra készültél?
- Ki, hogy készül az ünnepekre?
- Két napja eltett szilvabefőtt teteje habos, megromlott? Mit csinálhattam rosszul?
- Mi a vörösboros kóla amerikai megfelelője?
- Melyik bor a legjobb a vörösborok közül, melyik évjárat? Pincészet?