Két napja eltett szilvabefőtt teteje habos, megromlott? Mit csinálhattam rosszul? (tudásbázis kérdés)
Igen, en is erre celoztam, de nem kevesbe veszelyes egy nem megfeleloen tartositott befott, ezert mondtam, hogy meg mindig jobb, egy megvaltozott strukturaju mint egy bacikkal teli.
Persze, aki mindennap es minden etkezesre mikros kajat eszik, nem lehet valami energikus a mindennapi eletben, vagy ha az, meg energikusabb lenne enelkul. Vannak karosabb dolgok is a mikronal
Bocsi, nem akarok kukacoskodni, vagy kötözködni, de a mikrohullámok "láthatatlan" és "érezhetetlen" változásokat hoznak létre az ételben... Ahogy a molekulák a mikrohullámoktól felgyorsulnak, már nem egy friss, egy "fáradt" ételt fogyasztunk....
(Sorry, ezt én is úgy olvastam... De annyira megragadott, hogy nem tudtam elfelejteni:)
Kupak nélkül és utána teszed rá a kupakot?
Ez is jó, gyors módszer, mondjuk mikróm már nincs, nem használom, csírátlanít az biztos, de nem vagyok benne biztos, hogy a kaja összetétele nem változik. Mondjuk még mindig kisebb rizikóval jár az egészségre, minthogy elszaporodjanak benne a bacik:)
A botulin (amit botox néven használnak a plasztikai sebészek), az egy ilyen baci, kimondottan konzervekben alakul ki, és erős idegméreg
Én felbontanám, és megkóstolnék egyet. Ha finom, akkor újra sterilizálhatod az összeset és így megmentheted az egészet.
Amúgy sok oka lehetett, de lényeg, hogy a sterilizálással adsz neki egy másik esélyt. Ellenőrizd, hogy a kupakok jól zárnak-e, hogy nem lettek-e késsel nyitva, ha igen, akkor tegyél ezek helyett újat. Ezután egy nagy fazékba teszel konyharuhát és egymás mellé beteszed a befőtteket, ha tudsz, közéjük is tegyél konyharuhát, már egy réteg is megakadályozzal, hogy összekoccoljanak.
Elkezded forralni a vizet, nem túl gyorsan, közepes lángon. Amikor forr, akkor egy kicsit lejjebb fogod a lángot és nézz rá időnként, gyöngyözve kell forrnia kb. 20 percig. Van amikor elég 5 perc is (ha forró még a konzerv), vagy van, aki 1 óráig csinálja, sztem a 20 perc nagyjából mindig működik, ha a konzervek már nem voltak forróak.
Amikor letelik a 20 perc, lekapcsolod és hagyod kihűlni a vízben. Amelyiknek besüppedt a teteje, az steril. Ezután újra elteheted őket.
Több oka van, ha idő előtt megromlik:
-nem voltak sterilek az üvegek, vagy a kupakok
-túl meleg helyre tetted el (de ez most így 2 nap alatt még korai, amúgy 20 fokon, sztem 22 fokon is elállnak, ha sterilizálva volt)
-nem sterilizáltad csak szárazdunsztba tetted. Ez van, amikor elég, de van, amikor kevés, ha biztosra akarsz menni
-szárazdunszt esetén előfordul az is, hogy túl kevés volt a cukor, vagy cukormentes lekvároknál jobban be kellett volna sűríteni, hogy nagyobb legyen a cukor aránya a lekvárban (fruktóz aránya)
Én pont ezért szoktam az üvegbe tevés után a mikróban felforralni. Az elpusztítja az esetleg még meglévő bacikat. A fedlap alá pedig fóliát teszek, hogy ha esetleg nem zár a fedő tökéletesen, akkor így már biztos lesz a zárás.
Szerintem megéri kipróbálni ezt a módszert!
Megfeleloen lett az uveg fertotlenitve,
hibatlan, alaposan megmosott volt-e gyumolcs?
Jol lettek lezarva az uvegek?
Szarazdunsztban meddig volt?
Barmi lehet.
További ajánlott fórumok:
- Feleségem 4 hónapja külön utakon jár, de a 2 éves kisfiam szinte az egészet végignézi..mit csinálhatnék?
- Szülés utáni kilók ledobása! Csinálhatnánk akár együtt is!
- -12 kg után stagnálok. Mit csinálhatok rosszul?
- Vércukorszint mérés. Mit csinálhattunk rosszul?
- Mit csinálhatok felüléskor rosszul, hogy a nyakamban izomláz van?
- Mit csinálhatunk rosszul, hogy az Edenred kártyát elutasítja a Tesco önkiszolgáló pénztár?