Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Két napja eltett szilvabefőtt teteje habos, megromlott? Mit csinálhattam rosszul? fórum

Két napja eltett szilvabefőtt teteje habos, megromlott? Mit csinálhattam rosszul? (tudásbázis)


2013. szept. 17. 10:54
A celofán tetejére mindíg szórok tartósítószert(az üvegbe semmi ilyet),és utána a kupak.Így semmi nem romlik el,és tartósítószer mentes a befőtt
13. gribedli*** (válaszként erre: 11. - Rozália)
2013. szept. 17. 09:44

Igen, en is erre celoztam, de nem kevesbe veszelyes egy nem megfeleloen tartositott befott, ezert mondtam, hogy meg mindig jobb, egy megvaltozott strukturaju mint egy bacikkal teli.


Persze, aki mindennap es minden etkezesre mikros kajat eszik, nem lehet valami energikus a mindennapi eletben, vagy ha az, meg energikusabb lenne enelkul. Vannak karosabb dolgok is a mikronal

12. fatka
2013. szept. 17. 07:22
Köszönöm mindenkinek! Kidobtam. Még jó hogy a többi száz üveg befőttem nem romlott meg, azok szépek. Cseresznye, megy, savanyúság. Csak ez az 5 üveg szilva cseszett ki velem. :) :( Szép napot Nektek!
11. Rozália (válaszként erre: 10. - Lacuslacus)
2013. szept. 17. 05:54

Bocsi, nem akarok kukacoskodni, vagy kötözködni, de a mikrohullámok "láthatatlan" és "érezhetetlen" változásokat hoznak létre az ételben... Ahogy a molekulák a mikrohullámoktól felgyorsulnak, már nem egy friss, egy "fáradt" ételt fogyasztunk....

(Sorry, ezt én is úgy olvastam... De annyira megragadott, hogy nem tudtam elfelejteni:)

10. lacuslacus (válaszként erre: 8. - Gribedli***)
2013. szept. 16. 11:05
Igen, kupak nélkül forralom fel a mikróban, és mikor felforrt, akkor rá a fóliát, és a kupakot! Semmilyen káros változás nem történik a tavaly eltett lecsóból, még van, és épp néztem, hogy a színe, is ugyanolyan mint az idén elettnek. De már tettem így el átfejetett és összegyűjtött lekvárt is, és az is egy év mulva kinyitva hibátlan volt.
9. gribedli*** (válaszként erre: 5. - Fatka)
2013. szept. 16. 09:52
Ne dobd ki, sztem 5 üveggel megvagy hamar, csak kupakold le. Valamiért nem jött össze, és kész, elég visszacsinálni. Még mindig kevesebbet veszítesz rajta, mintha kidobnád.
8. gribedli*** (válaszként erre: 6. - Lacuslacus)
2013. szept. 16. 09:51

Kupak nélkül és utána teszed rá a kupakot?


Ez is jó, gyors módszer, mondjuk mikróm már nincs, nem használom, csírátlanít az biztos, de nem vagyok benne biztos, hogy a kaja összetétele nem változik. Mondjuk még mindig kisebb rizikóval jár az egészségre, minthogy elszaporodjanak benne a bacik:)


A botulin (amit botox néven használnak a plasztikai sebészek), az egy ilyen baci, kimondottan konzervekben alakul ki, és erős idegméreg

7. gribedli*** (válaszként erre: 1. - Fatka)
2013. szept. 16. 09:48

Én felbontanám, és megkóstolnék egyet. Ha finom, akkor újra sterilizálhatod az összeset és így megmentheted az egészet.


Amúgy sok oka lehetett, de lényeg, hogy a sterilizálással adsz neki egy másik esélyt. Ellenőrizd, hogy a kupakok jól zárnak-e, hogy nem lettek-e késsel nyitva, ha igen, akkor tegyél ezek helyett újat. Ezután egy nagy fazékba teszel konyharuhát és egymás mellé beteszed a befőtteket, ha tudsz, közéjük is tegyél konyharuhát, már egy réteg is megakadályozzal, hogy összekoccoljanak.


Elkezded forralni a vizet, nem túl gyorsan, közepes lángon. Amikor forr, akkor egy kicsit lejjebb fogod a lángot és nézz rá időnként, gyöngyözve kell forrnia kb. 20 percig. Van amikor elég 5 perc is (ha forró még a konzerv), vagy van, aki 1 óráig csinálja, sztem a 20 perc nagyjából mindig működik, ha a konzervek már nem voltak forróak.


Amikor letelik a 20 perc, lekapcsolod és hagyod kihűlni a vízben. Amelyiknek besüppedt a teteje, az steril. Ezután újra elteheted őket.


Több oka van, ha idő előtt megromlik:

-nem voltak sterilek az üvegek, vagy a kupakok

-túl meleg helyre tetted el (de ez most így 2 nap alatt még korai, amúgy 20 fokon, sztem 22 fokon is elállnak, ha sterilizálva volt)

-nem sterilizáltad csak szárazdunsztba tetted. Ez van, amikor elég, de van, amikor kevés, ha biztosra akarsz menni

-szárazdunszt esetén előfordul az is, hogy túl kevés volt a cukor, vagy cukormentes lekvároknál jobban be kellett volna sűríteni, hogy nagyobb legyen a cukor aránya a lekvárban (fruktóz aránya)

6. lacuslacus (válaszként erre: 4. - Judit87)
2013. szept. 16. 09:43

Én pont ezért szoktam az üvegbe tevés után a mikróban felforralni. Az elpusztítja az esetleg még meglévő bacikat. A fedlap alá pedig fóliát teszek, hogy ha esetleg nem zár a fedő tökéletesen, akkor így már biztos lesz a zárás.

Szerintem megéri kipróbálni ezt a módszert!

5. fatka (válaszként erre: 4. - Judit87)
2013. szept. 16. 09:42
Nem fedő volt, hanem celofán. :( Elraktam már vagy 100 üveg befőtett semmi bajuk nem volt. Csak ez az 5 üveg szilva. :( Akkor ezek kukába valók.:(
2013. szept. 16. 08:52
Fertőtlenítés hiánya illetve levegős lett, nem jól zárt a fedő.
2013. szept. 16. 08:38

Megfeleloen lett az uveg fertotlenitve,

hibatlan, alaposan megmosott volt-e gyumolcs?

Jol lettek lezarva az uvegek?

Szarazdunsztban meddig volt?

Barmi lehet.

2013. szept. 16. 08:36
Hogy készítetted el?
2013. szept. 16. 08:22
Két napja eltett szilvabefőtt teteje habos, megromlott? Mit csinálhattam rosszul? :(

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook