Háziorvos tényleg nem kérhet olyan vérvételt, ami a hormonszintet nézi? (tudásbázis)
A hasimoto nem igényel sűrűbb ellenőrzést.
És a háziorvostól kérhetsz havonta vérvételre beutalót, és akkor azzal megnyugtatod magad. Én is ezt teszem.
Én kaptam egyszer időpontot, el is mentem. Utána visszarendeltek 3 hónapra rá, de az asszisztens nem adott időpontot, azt mondta 6 hónap múlva tud csak... átéltem, tudom miről beszélek :(
Nekem fél évente kell járni, Hashimotom van, magánba járok... Bajcsyban voltam, ott ez a helyzet amit leírtam. Tapasztalat, nem duma.
Én államiba járok. SOS beutalót kaptam, igy ahogy elmentem időpontot kérni, levették a vért, majd 2 nap múlva UH, izotóp, további 2 nap múlva orvossal beszélgetés. Aztán havonta kellett mennem kontrollra. Az időpont előtt 2-3 nappal vért vettek, majd a megadott időpontban az endokrinológus. Tehát ha egyszer kap az ember időpontot, akkor nem kell várni több hónapot, hacsak nem ritkább ellenőrzést igényel a betegség.
Pajzsmirigy esetében: ha túlműködéssel kezelnek valakit, akkor annak havonta kell járnia kontrollra, valamint nekem 3 naponta kellett vérvételre járnom. A műtétem után alulműködő lettem, igy elég volt 2, vagy 3 havonta járni, mert az alulműködős gyógyszernek beépülési ideje van, ami legalább 4-6 hét.
Én is pesti vagyok. Jártam a János kórházba és a Károlyiba is.
Általában endokrinológusra Pesten fél évet minimum várni kell, ilyenkor időpontot adnak, kb. fél óráig tart az egész. Kikérdeznek a tünetekről, megmérnek, leveszik a vért. Megmondják mikor kell telefonálni az eredmény miatt. Ha megvan az eredmény, akkor megmondják, hogy vissza kell-e menni (ez is időpontra). Visszamenni általában akkor kell, ha gyógyszert kell szedni, a felírás miatt, de ez a későbbiekben is így van, mert a hormongyógyszereket úgy tudom csak szakorvos írhatja ki. Nekem spec fél évente kell járni.
Én mondjuk magánba járok félévente reggel 8-ra, olyan n9-re már végzek is :) Aztán 2 napra rá telefonálok az eredményért, amit postán ki is küldenek, és mellérakják a receptet is. Ez 5000 ft
2000 ft a vérvétel.
A metódus mindenhol ugyanaz, de a magánnál 2 héten belül általában van időpont.
Én államiban kezdtem, az első doki akihez eljutottam fél év után minősíthetetlenül lekezelő volt, ráadásul 3 hónap múlva vissza kellett volna mennem, mert visszarendelt, és 8 hónap múlvára akartak időpontot adni, ráadásul gyógyszert se írt, én meg nagyon rosszul voltam. Ezért kértem államiba másik dokihoz időpontot, ami 7 hónap lett volna, így elmentem magánba, ahol azonnal írtak gyógyszert, küldtek UH-ra is. Aztán mikor elmentem a másik dokihoz időpontra, megkérdezte, hogy miért nem megyek vissza az elsőhöz... mondtam hogy nem írt gyógyszert és hogy hogyan beszélt, aztán kérdezte, hogy miért mentem másik dokihoz, mondtam Neki, hogy rá nagyon sokat kellett várni, mire közölte, hogy Neki is van magánrendelése, mentem volna oda, ha ennyire sürgős volt, így menjek vissza a magánorvoshoz, ő nem foglalkozik az esetemmel, és az asztalra dobta a cuccaimat, és rám se nézett többet... szóval én ezekből a tapasztalatokból kiindulva magánrendelést javasolok!
Én szoktam önkényesen menni vérvételre. A háziorvosom ad beutalót, amin nézik a TSH-t és utoljára, azaz kb. 1 hónapja, mivel a TSH-m alacsony volt a labor megnézte a másik kettőt. ATPO-t viszont nem néznek! Annak nincs is értelme, azt egyszer kell nézni, aztán nem számit.
A háziorvosom ráirta a beutalóra, hogy eltérés esetén nézzék meg, bár ez automatikus lenne.
Nincs bajom a szakorvossal.Csak a munkahelyemről nem olyan egyszerű eljönni.Gyárban dolgozom.A háziorvost 1-2 óra alatt le tudnám rendezni.Azért mentem volna először oda.De a szakorvos egy másik városban van,gondolom elküldene ide-oda,órákba és lehet napokba telne egy ilyen teljes kivizsgálás.Egyébként nem tudja vmelyikőtök,hogy pontosan hogy zajlik egy ilyen kivizsgálás?Egyaránt magánorvosnál és nem magánnál?
Spéci Nőci-nek válaszolva:nem mondta senki,hogy ez a bajom,csak én gyanakodom erre.
Nekem ahhoz, hogy megnézzék az FT3-Ft4-AntiTPO szintet külön endokrinológushoz kellett elmenni, aki kiírta a vérvételt.
Hol van olyan, hogy automatikusan megcsinálják a TSH-val együtt? Csak mert akkor legközelebb oda kérnék laborba beutalót, hogy a speci vérvételért ne kelljen fizetni :)
További ajánlott fórumok:
- Mit tudok tenni, ha a háziorvosom nem hajlandó szakrendelésre beutalót adni?
- 6 éve halott...ápolták, gondozták? - és senki sem vette észre a környezetében, a szomszédokban, a hatóságnál, a háziorvosnál stb.
- Mennyi pénzt szoktál adni a háziorvosodnak, ha házhoz hívod?
- A bőrgyógyász ma azt mondta, hogy rühes vagyok, ellentétben a háziorvossal aki szerint allergiám van!
- Kérhetem a háziorvostól, hogy vérvételt szeretnék csináltatni?
- Hányadik napon kérik a vérvételt a hormonszintek ellenőrzése miatt?