Házi szörpök, lekvárok és egyéb jóságok... (beszélgetés)
Én sok mindent szoktam elrakni,befőttet,szörpöt,
lekvárokat.Meggyet,cseresznyét nyersen,1 kg meggyhez,20 dkg cukorral elkeverem,és pici tartósítóval,hagyom 24 órát állni,aztán üvegekbe rakom,és lezárom,fóliával,és kupakkal.Rakom a polcra!
Ha főzöm a befőttet akkor,őszibarackhoz,körtéhez,
almához,cseresznyéhez,1 l vízhez 40 dkg cukrot adok,egész fahéjat,és egész szegfűszeget,ha forr akkor belerakom a gyümölcsöt,2-3 percig hagyom,
belekeverem a tartósítót,rakom az üvegekbe,
lezárom,és rakom a hűtőládába!(12 üveg fér bele)
Szörpöket is szoktam elrakni,bodza,málna,
meggy,ribizli,citromfű,stb,nyersen,de főzve is.Lekvárokat is,vegyesen is,most sárgabarackból,
és sárga ringlóból csináltam,és nagyon finom.Előtte málna-rebarbara,cseresznye-meggy,
meggy-málna,ami éppen eszembe jut,vagy olvasom valahol,és beindul az agyam.
Én éppen most készülök sárgabarack befőttet elrakni a napokba. Egy kicsit félek tőle, mert még soha nem csináltam, remélem sikerül. A neten keresgettem recepteket, nem tűnik bonyolultnak a dolog.
Lekvárt biztosan nem készítek, mert azt nem igazán esszük. Palacsintába szoktam tenni, de azon kívül nem kell sem nekem sem a páromnak. Én nem szeretem az édességet.
Ha bejön a dolog, esetleg megpróbálom majd almából is, meg jövőre cseresznyéből, mert az nálunk már elfogyott.
Én almát és cseresznyét szoktam elrakni.
Az almát gerezdekre vágva fahéjas-cukros vízben szoktam felfőzni, amíg meg nem puhul, aztán lehet még forrón a levével együtt befőttesüvegbe pakolni.
A cseresznye annyiból más, hogy ott megcsinálom a szirupot és csak egy percre dobom bele "főni" a kimagozott, felezett cseresznyét, aztán szintén forrón bele az üvegekbe.
A befőttesüvegeket és a tetőket alaposan kimosom és kiforralom előtte, aztán figyelni kell, hogy jól zárjanak. Ha "becuppan" a tetejük, akkor elvileg jók. A cseresznyéről még annyit tudok, hogy néhány napon belül meg kell szívnia magát a gyüminek és lesüllyedni az üveg aljára.
sárgabarack lekvár
meggyszörp
őszibarack jam
szilvalekvár
Én ezeket szoktam
Ez engem is érdekelne. :)
Nekünk rengeteg cseresznye-meggy lett, amit nem hiszem, hogy elhasználunk már...
Jó lenne befőttet vagy lekvárt csinálni belőle, de még sosem csináltam, így jól jönne pár tanács.
Eddig hallani sem akartam a lekvárfőzésről, vagy szörpcsinálásról, most viszont eldöntöttem, h az idén mindenből szeretnék csinálni kis családomnak.
Ehhez kérnék segítséget!
Mit érdemes, és milyen formában elrakni, akár receptet is szívesen fogadok... :)
Válaszokat előre is köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Töltött káposzta ... és egyebek
- Vegyi árú, háztartási papír áru, egyéb(pl seprű)
- Szakdolgozat-kérdőívek, egyéb kérdőívek
- Csiky Gergely Színház Kaposvár, és egyéb színházak...
- Szállodák, panziók, egyébb szállás lehetőségek
- Miért ciki Istenben hinni, és miért menő szellemekben, horoszkópokban és minden egyéb, hasonlóan bizonyíthatatlan valamiben hinni?