Havi megbízási szerződés és GYES! (beszélgetés)
Értelmezzük közösen a jogszabályt- 1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról.
"21. § (1) A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt, az örökbefogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját - kereső tevékenységet
a) a gyermek egyéves koráig nem folytathat,
b) a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik,"
Ugyanezen törvény a kereső tevékenységet az alábbiak szerint definiálja:
"4. § E törvény alkalmazásában
d) kereső tevékenység: munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, a Magyar Honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenység, továbbá szövetkezet tagjaként vagy egyéni vállalkozóként, illetőleg társas vállalkozás vagy egyéni cég tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenység;"
Ha a megbízási szerződés a fenti kereső tevékenységbe tartozik, akkor szerintem hozzáadódik a munkaviszonyoshoz, ha nem, akkor nincs gond. Az kiderül a megbízásosra vonatkozó dokumentumokból, hogy a munkavégzés helye nem a te lakásodon van? Elvileg ugye ott is lehetne és akkor máris nincs gond.
Szeretnék segítséget kérni egy sajátos munkaüggyel kapcsolatban.
2013. 11.14-én térek vissza dolgozni GYED-ről a főállásomba. A szülésem előtt 8 órás voltam, de most 6 órába megyek vissza. Szeretném meg igényelni a GYES-t, de van egy másik munkám is ami havi megbízási szerződéssel működik (gyógytornászként havi átlag 50 vizitet csinálok betegek lakásán). Nem tudom, hogy ez most plusz munkaidőnek számít-e? Akkor ahogy tudom meghaladja a GYES mellett végezhető munkaidő keretet és elesek ettől a juttatástól.
További ajánlott fórumok:
- Megbízási szerződésről szeretnék kérdezni, tud valaki segíteni?
- Megbízási szerződés...ezzel kapcsolatos kérdések....
- Munkanélküli alatt lehet egyszeri megbízási szerződéssel munkát vállalni 3 napra?
- Megbízási szerződés, felmondás, stb.
- Kisösszegű kifizetés-megbízási szerződéssel-tudna valaki segíteni, fontos lenne!
- 6 órás főállás és havi megbízási szerződés mellett a gyesre jogosult lehetek?