Harcsapaprikás Juhtúrós Sztrapacskával (Szegediesen) recept
120 perc
A Harcsapaprikás Juhtúrós Sztrapacskával (Szegediesen) hozzávalói:
60 dkg afrikai harcsa
1 evőkanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint édesnemes vagy csípős)
ízlés szerint só
1 kávéskanál őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
5 dkg tejföl
45 dkg kukoricaliszt (puliszkához)
ízlés szerint só (puliszkához)
2 dkg Rama sütőmargarin Rama sütőmargarin (puliszkához)
30 dkg juhtúró (puliszkához)
175 g tejföl (puliszkához)
1 evőkanál kapor (puliszkához)
70 dkg burgonya (sztrapacskához)
1 db tojás (sztrapacskához)
35 dkg liszt (sztrapacskához)
ízlés szerint só, bors (sztrapacskához)
1 evőkanál olaj (sztrapacskához)
30 dkg juhtúró (sztrapacskához)
175 g tejföl (sztrapacskához)
10 dkg szalonna (sztrapacskához)
A Harcsapaprikás Juhtúrós Sztrapacskával (Szegediesen) elkészítési módja:
1.A megtisztított halat vágjuk kb. 1,5 cm-es kockákra, és szórjuk meg a liszttel. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra. 2.Egy nagyobb serpenyőben, aminek van fedője, vagy egy széles talpú lábasban forrósítsuk meg az olajat, és néha kevergetve pirítsuk aranysárgára a hagymát. 3.Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni és szórjuk bele a szegedi őröltpaprikaport. Keverjük bele a halkockákat, tegyük vissza a tűzre, enyhén sózzuk, és kevergetve pirítsuk, míg kifehéredik a hal. Fedő alatt párold saját levében pár percig. 4. Ha elfőtte a levét, tegyük bele a köményt és a zúzott fokhagymát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt puhítsuk meg (kb. 10 perc). Ha közben elfőné a levét, pótoljuk. Ha puha a halhús, keverjük bele a tejfölt. Végig óvatosan kevergessük, hogy a hal ne essen szét. 5. A puliszkához tegyünk fel kb. 1,4 l sós vizet főni. Amikor már meleg, kevergetés közben öntsük bele a kukoricalisztet. Folyamatos kevergetés mellett duzzasszuk be a darát. Amikor már pufog, kóstoljuk meg, hogy puha-e. Ha kell, tegyünk hozzá akár vizet, akár darát. A végén egy sűrű, nehezen kavarható állagot kell, hogy kapjunk. Ha kész, keverjük bele a margarint. Kanalazzuk át egy hőálló tálba, kb. 3 cm vastagon álljon benne. 6. A juhtúrót keverjük össze a tejföllel és a kaporral, kenjük a puliszka tetejére és tegyük be a sütőbe, hogy kicsit megpiruljon a teteje. Ügyeljünk rá, hogy mindenhol fedje a puliszkát a tejfölös krém, különben kiszárad. 7.Ha sztrapacskával kínáljuk, egy nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni. Ha felforrt, sózzuk. Egy nagy serpenyőben olvasszuk ki a felkockázott szalonnát és vegyük ki a darabokat. 8.Reszeljük le a meghámozott krumplit a reszelő finom lyukán, adjuk hozzá az egész tojást. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk hozzá a liszt nagyobbik részét, és fakanállal keverjük el, mintha nokedlit készítenénk. A liszt többi részét úgy adjuk hozzá, ahogy a tészta felveszi (a krumpli nedvességtartalmától is függ, hogy mennyi kell majd). Sűrű, ruganyos de nyúlós tésztát kell, hogy kapjunk. Ha felforrt a víz, szaggassuk nokedli szaggatón bele a tészta harmadát. Ha feljöttek a nokedlik, szűrőkanállal vegyük ki, egy szűrőben öblítsük le hideg vízzel és dobjuk a serpenyőben levő zsiradékra. Ugyanígy készítsük el a tészta többi részét is. 9.Keverjük össze a tejfölt a juhtúróval. 10.Forrósítsuk meg a nokedliket. Öntsük rá a juhtúrós keveréket és ezzel is kevergessük kicsit el. Tálaláskor szórjuk rá a félretett szalonnapörcöket.
4 személynek elegendő.
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: e584b61b26, 2009. szept. 30. 13:45
A harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával (szegediesen) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.