Ha savanyú a narancs... (beszélgetés)
Lehet, hogy nem tartjátok ideillőnek e bejegyzést, de leírom, hogy nálam a vásárlásnál a megszagolás válik be. Ennek alapján ítélem meg, hogy savanyú, vagy édes!
Valami még eszemben jutott a naranccsal kapcsolatban. Mondjuk ehhez nem csak a savanyú narancs jó. Én jól megmosom a narancsot és le szoktam reszelni a héját úgy mint a citromnak. Ha azonnal nem használom el, folpackba csomagolva beteszem a fagyasztóba. Sütikhez, főleg ilyen -olyan kekszekhez szoktam a tésztájába keverni belőle, vagy pl túró töltelékekbe, palacsintához, túrótortához is el lehet használni. Jó illata és finom íze lesz tőle. A karácsonyi sütikhez meg amúgy is illik a narancsos íz, de máskor is meg lehet enni. Én soha nem dobom ki se a narancs, se a citrom héját.
Én is szoktam csinálni, szerintem amelyik megpenészedik ott a narancs alapból hibás lehet.
A narancsmécses nagyon jó ötletnek tűnik, holnap kipróbálom:-)
A narancslikör remek ötlet! Ajándéknak is nagyon jó, szépen kidíszített üvegben.
Nagyon jó a naplód!
Priviben a papír fonott kosárka "receptjét" átküldenéd nekem? Köszi!
Sziasztok.
Pár ötlettel én is szolgálhatok.
Sikerült már nekem is egy párszor a savanyú narancsot venni, de fel szoktam másra használni. Nekem a narancskarikák szárítása leginkább fém tálcán, a radiátor tetején sikerül. A fém tálca azért jó, mert az átmelegszik. Természetesen napi 1-2 alkalommal meg szoktam forgatni a narancs szeleteket, így 7-10 nap alatt olyan szárazak lesznek, hogy utána évekig is eltartható és felhasználható dekorációként. A kreatív naplóm 163-as bejegyzésénél találtok ötletet hogyan készítettem szárított narancskarikából egyszerű, de mutatós karácsonyfadíszt.
De nemcsak szárítani lehet a narancsot, készíthettek belőle finom narancslikőrt is, a neten többféle recept is kering. Ez azért jó, mert itt cukor hozzáadása is szükséges, tehát nem lesz savanyú a végeredmény. Ezt persze időben meg kell csinálni, kell 2-3 hét mire összeérnek az ízek, tehát már neki is lehet állni. Ha az ünnep előtt sikerül savanyú narancsot vennünk, akkor pedig valamilyen gyümölcsös sütiben érdemes gondolkodni, hisz ott is tudjuk a narancsot édesíteni.
Nekem sose lesznek jók a konvektorn szárítgatott narancskarikák,mert hiába szárad kopogósra,visszanyersül egy idő után. Bár nálunk sok a pára lehet azért.
Jól szellőző, száraz helyen függeszd fel, akkor nem lesz vele gond.
Köszi a tippeket, ötleteket, valahol olvastam, hogy a szegfűszeges narancsra oda kell figyelni, mert megpenészedhet, valaki esetleg meg tudná mondani, hogy hogyan előzhető ez meg? :)
Köszi a tippeket! A narancs mécses nálunk nagy favorit, a gyerekeim imádják az illatát. Mi szegfűszeget szúrunk az oldalába, valami isteni a végeredmény!
Kívülről lehetelen megállapítani, melyik narancs finom, édes. Nekem már többször sikerült annyira savanyút vásárolnom, hogy senki sem tudta megenni. De ha már megvettem, ne menjen kárba: néhány kreatív ötlettel kedves téli, karácsonyi dekorációvá alakíthatjuk.
Ugrás a teljes írásra:
Ha savanyú a narancs...
További ajánlott fórumok: