Ha lehetőséged lenne, kiköltöznél tanyára? (beszélgetős fórum)
Sok minden megváltozott...
Én is patak mellett nőttem fel, ami sekély és tiszta volt, halakkal. Manapság koszos, megnőtt a vízszintje. Az egyik nagymamám vidéken élt, és nagyon szerettünk ott lenni, de az is város volt. Ott voltak háziállatok, és cefrétől berúgott szárnyasok is. 😀
100-nál kevesebben élnek ma. Néhány új ház épült csak. Aki maradt, annak van autója, szomszéd megyébe járnak dolgozni, közelebb van, mint a megyeszékhely.
Mondjuk több buszra régről sem emlékszem, mindig ennyi volt, alkalmazkodnak az átlagos műszakkezdésekhez. Szomszéd faluban át lehet szállni vonatra, több irányú távolsági buszjáratokra. Max. 1 óra alatt el lehet jutni megyeszékhelyre, ennyit Bp-en is utaznak munkába.
Szerintem legjobban a csend változott meg, mondjuk ki, eltűnt. Tönkrement a természet, kiszáradtak a patakok, nincs benne élőlény. Nagyon messze van az ipari szennyezéstől, sajnos mégis elért odáig. Gyerekkoromban pecáztunk, halat fogtunk, rákot, meg is ettük. Olyan tiszta volt a patak vize, fürödtünk, víz alatt a szemünket kinyitottuk és pásztáztuk a fenék növényzetét, homokját. Régi puha réteket benőtte a nád, minden bodzás, fűzfás. Gombatermő legelőkön nincs már gomba, mert nincs tehén sem. Volt termelőszövetkezetben jelenleg fűrészüzem működik.
Még sok ilyen hely van kis hazánkban. Nem csoda, hogy sokan elmenekülnek a városokba. Gondolom, már ott sem élnek sokan. Fiatalok meg nehezen boldogulnak, ha még vannak ott egyáltalán.
Nyugdíjasoknak azért lehet jó, meg akik csak pihenni járnak oda.
Régen mások voltak a lehetőségek, és az igények is.
Képzeld el, a szülőfalum nem tanyavilág, de még csatornázás sincs. 1 bolt délelőtt nyitva, kenyeret rendelni kell. Orvosi rendelés heti egyszer, más napokon a szomszéd falvakban. Vezetékes telefon és internet helyett rövidhullámú megoldás. Mozgóposta dél körül elhajt a faluban, ha valaki szeretne levelet feladni, pénzt utalni, vásárolni, kiakaszt egy táblát az utcaajtóra, és megáll az autó. De erre kb. egy órát kell rászánni, résen lenni, ablakon kukkolni :) Legközelebbi város 20 km, vonat sosem volt, busz naponta 3 járatpár.
Gyerekként boldogok voltunk, néhány nap nyugalomra most is lejárunk, de azért jó "hazajönni" városra.
Már ide is írt. Így jött fel.
65.
Tehetős nyugdíjasnak is csak akkor való, ha van mindenféle szolgáltatás.
Ha nincs, nem jó.
Valaki éppen ma írta, hogy ilyesmit szeretne venni.
Úgy értettem tehetős nyugdíjasoknak való . Páran jönnek ide nyaralni ,de azért összkomfortos családi házak vannak . Tehát nem rőzsét gyűjtenek fűteni,meg nem maguk sütik a kenyeret . Gondolom az igazi tanyasi élet ott kezdődik, tehén fejés egyebek. 39 éve vagyok itt ,sokkal élhetőbb volt Szeremle, mostmár csak erőlködés van .
Egy nádas ház van még a faluba kemencével gémes kúttal,sajnos az utolsó .
De sár az van ,na az tipikus tanyasi 😆
Gyerekesek nem való, időseknek meg pláne nem.
Nincs ott semmi. Az emberek a városokba mennek, ha tehetik.
Kevesebben vágynak tanyára, főleg azok, akik tudják, hogy mivel jár az. Se szomszéd, se szolgáltatás.
Hát nincs értéke egyáltalán. 12 milliót kérnek egy full extrás 2 szintes házért ,de képtelenek eladni ,(felépíteni 50millió)olyan tanya ez 😁
Hiába van itt Baja (6km ) értéktelen minden . Munka nuku.. gyermekkel meg főleg ,fel sem vesznek . Kizárólag nyugdíjasnak éri meg itt venni házat .
Eltereltem a témát ,tanyáról volt szó 😁 de majdnem az .
Az a borzasztó, hogy sok helyen egyszerűen már nincs értéke a házaknak sem.
Az emberek kényszerből maradnak csak ott.
Ilyen helyeken szinte semmi lehetőség a boldogulásra. Tényleg olyan, mint egy tanya.
Társas tanya.😊
Én már ott vagyok . 👍
Legszívesebben elhúznék innen a bánatba.
Kihalt, elnéptelenedett falu ez ,állítólag 1600 lakossal,de ez vicc . Mindenki külföldön,alig pár kisgyerek. Talán 70 iskolás. Túl nyugodt ,de szerintem inkább nyomasztó hely . A házam viszont lehetetlen eladni ,annyi pénzem meg nincs hogy koccoljak innen . A szembe szomszéd egy Pesti házaspár itt szokott nyaralni egy kis házban . A Dunán vikkendházak sora,meg egy rakás szúnyog nyáron .
Bár falu ,de inkább tanya szerintem 😁
Tanya és tanya között óriási a különbség.
Jártam nem is egy olyan tanyán - pontosabban birtokon/ranchen - hogy ejha. Azokon tudnék élni, sőt bárki tudna ott élni.
Klasszik istenháta mögötti, nem összkomfortos, nem köves utas tanyára viszont biztos nem mennék.
Régebben, igen, de már nem.
A tanyai életet, nem idősödő korban kell elkezdeni.
Igen, pont keresek egy ilyesmit.
Talán tud valaki segíteni, természettel összhangra és önellátásra törekvő élethez keresek egy megfelelő csendes, elhagyatott helyet. Ha tudomásod van erdős helyen, a környékeden, vagy messzebb egy bolygatatlan megvehető telekről, ahová egy kis lak létesíthető (vagy van), villannyal, az engem igencsak érdekelne.
Ide írhatsz: zizzzenek<o>gmail<>com
További ajánlott fórumok:
- 35-45 közötti férfiak! Megcsalnátok a feleségeteket egy 25 éves nővel, ha lenne rá lehetőségetek?
- Feladnád az itthonlétet, ha lenne lehetőséged külföldre menni?
- Ha lenne rá lehetőséged...
- Kimennétek dolgozni és kint élni Amerikába, ha lenne lehetőségetek, 60 évesen?
- Milyen szakmát tanulnátok most, ha lenne lehetőségetek?
- Ma délelőtt lenne lehetőség hogy végre együtt legyünk. Szerintetek jön?