Ha én táppénzre megyek, akkor a párom lehet gyesen a lányunkkal, úgy hogy mellette még dolizik is? (tudásbázis)
Az előző eleje:
Gyermekgondozási segélyre jogosult
a szülő - ideértve a kiskorú szülőt a jogszabályban meghatározott, alábbiakban részletesen kifejtett esetben -, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásában nevelt
Gyermekgondozási segély mellett végezhető kereső tevékenység
A gyermekgondozási segélyben részesülő személy - ide nem értve a nagyszülőt - kereső tevékenységet
* a gyermek egyéves koráig nem folytathat, kivéve a kiskorú szülő gyermekének gyámját,
* a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.
A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek három éves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
Folytatás
Nem jár gyermekgondozási segély a nagyszülőnek, ha
* a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyermekgondozási segélyre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.
* olyan gyermek után igényli a gyermekgondozási segélyt, akit a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján ideiglenes hatállyal elhelyeztek, átmeneti vagy tartós nevelésbe vettek, továbbá 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeztek el
* előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés büntetését tölti
* a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §(1) bekezdés i) pontja szerint rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve
A nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultsága
A gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek
* az első életévét betöltötte, továbbá
* gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint
* szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével.
* A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság a fenti feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha
* ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
* a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.
A nagyszülő gyermekgondozási segélyre való jogosultságát akkor is meg kell szüntetni, ha olyan kizáró körülmény áll be, amely a szülő az ellátásnak saját maga általi igénybevétele esetén a gyermekgondozási segélyre való jogosultságának elvesztését vonná maga után. A gyermekgondozási segélyben részesülő nagyszülő kereső tevékenységet a gyermek hároméves kora után napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik.
Sziasztok!
Sok okosat tudtok! Megtudná mondani valaki, hogy a nagymama milyen feltételekkel mehet GYES-re? Eggyüt kell lakni? Életkor?
Senki nem tud a kérdésemre válaszolni????
Hol nézhetne utána a csajszi?
Nekem lenne kérdésem!
A barátnőmnek 2 gyereke van az egyik 2 éves múlt gyesen van vele. Nem dolgozik, a nagyobbik gyerek tartós beteg. Ha jól tudom 10 éves koráig rá is jár a gyes. Igénybe veheti azt az apa?
Szia Hajni!
Nincs mit! Remélem tudtam segíteni!
Ha bármi kérdésed lenne még, írj nyugodtan! :)
Én úgy tudom, lehet!
A legújabb törvény szerint lehet gyes mellett dolgozni rendes munkaidőben!(heti 40 órában)
És átadható a másik szülőnek is a gyes, csak a MÁK-nál (Magyar Államkincstárnál )úgy kell igényelni az apa részére.
Nekem az anyósom volt a nagyobbik fiammal gyes-en, mert kellett a nyugdíjához az a pár hónap én meg már dolgoztam( a pénzt ide adta, a fiam bölcsis volt)!Gyes mellet dolgozhat az is, aki igénybe veszi!
Remélem tudtam segíteni!
A kicsim most 9 hónapos, GYED-en vagyok, de ahogy betölti a 2 évet, felveszem a gyes-t és megyek mellette dolgozni! ( GYED ideje alatt nem lehet kereső tevékenységet végezni, nem dolgozhatsz, ha azt veszed igénybe).
További ajánlott fórumok:
- Tgys-ra vagy táppénzre "érdemes" menni, ha van választási lehetőség?
- A munkahelyemről 2x6 hónap eljöttem táppénzre 2 év alatt.Ha munkáltatók lennétek mit csinálnátok velem?
- Mennyire lehet problémás próbaidő alatt két héten belül egyből táppénzre menni?
- Zúzódással illik táppénzre menni?
- Április 1-én kezdenék dolgozni GYED után régi m.helyemen, előtte le kell töltenem a fennmaradt 30 nap szabimat. Ezután elmehetnék táppénzre?
- Lejárt a GYED-em, és a fennmaradt szabim is. Ha azonnal táppénzre megyek, azért ugye kapom a GYES-t is?