Ha egy magyar gyermek külföldön él a szüleivel és külföldön is tanul, akkor hogyan kapcsolódhat be a magyar iskolába, ha hazatelepülnek? (tudásbázis kérdés)
Hivatalosan közép iskolában kell osztályozó vizsgát tennie. Nekem 4 gyerekem kezdett 2011-ben itthon suliba járni. A legkisebb külföldön kezdte az elsőt 10 évesen (5.-es ) volt kint, itthon 4-be került. Magyarul perfekt beszélt, de írni nem tudott. A nagyok gimibe jártak. Nekik az elsőbe menő kivételével kellett magyarból és töriből osztályozó vizsgát tenniül hogy a megfelelő osztályban folytathassák a sulit (ők ezt év közbeni vizsgákkal tették meg.)
Az azért biztos hogyha valaki nem itthon kezdi a sulit és 4-5 évfolyamot külföldön végez el a helyesírással biztos lesznek gondjai. Az enyémeknek még úgy is volt (van ), hogy az egyik fiam pl. az első 4 osztályt itthon végezte de utána volt 4 év külföld.
Ha épp elsőbe megy akkor nem sok gond lesz vele, nagyon gyorsan tanulnak a kicsik...
Szerintem ha valaki visszaköltözik Mo-ra érdemes olyan nyelvű sulit keresni a gyereknek ahol edig is tanult. Ha valki min 3 évet tanult külföldön akkor joga van a magyart mint idegen nyelvet a középiskolában felvenni- ennek vannak előnyei (ha így érettségizik, nagy valószínűséggel majd 100%-os lesz neki a magyar stb) és hátrányai (pl. nem mehet jogra, magyar szakra, mert oda rendes magyar érettségi kell)
Be lett-be lettek íratva Magyarországon, és minden évben írunk egy levelet, hogy külföldön tartózkodik a család, és külföldön tanulnak a gyerekek. Sosem kellett osztályozó vizsgát tenni. Nem,tudom, hogy ez szabályos, vagy nem fogalmam sincs. de az idősebb gyerek mehetett volna, most 8 osztályos gimnáziumba,amiből vizsgázhatott volna év végén.
Nem tudom magántanulóként mennyire kötöttek a vizsgaidőpontok ennyi idős korban.Lehet,h nem annyira.
De, ha jövőre elsőbe megy, akkor évente vizsgaznia kell, mint magántanuló, de nem biztos, hogy mindig haza tudunk menni pont akkor, amikor aktuális lenne.
Szerencsére itt sem szóképpel tanulnak, szépen rövid szavakat raknak össze a tanult hangokból.
Persze először csak olyanokat, amiket úgy kell ejteni, ahogy le van írva.
Mi Kuvaitban vagyunk, az iskola angol rendszert követ. A magyarral nincs gondja, csak azt használjuk itthon.
Lehet rosszul fogalmaztam, de itthon tanulnak Magyarországon többet,és gyakorlott vagyok iskolaügyileg itthon is, és kint is. Már 11 éves aki kint kezdett tanulni. :) Nálunk nem szókép módszerrel tanulnak a gyerekek, de gondolom iskola válogatja ott is.
Magyarországon tanulnak többet.Anglia kicsit más,de azért elsőben nem kell még a földrajz.Mo.n írás,olvasá megy és szerencsére főleg magyar írók,költők versei.Kinn szòkép rendszer van az olvasában,ami pocsék,de nekem is csak 1évet járt kinn és ő elég jó képességű,1-ben dicséretet kapott mindenből,de ezt nem kinn az iskolában tanulta,hanem tőlem.Én azért se bánom,h itthon vok velük.Kettős állampolgárok,18évesen mehetnek,ahova akarnak,de itthon kapták a tudást,ami még mindig színvonalas.
Nálunk is ez a helyzet az iskola kezdéssel, Itt Angliáról van szó. Próbálj vele sok magyar mesét olvastatni, mert utána nehezebb lesz neki. Majd később a történelemmel kell foglalkozni, mert azt is egyszerre nehéz pótolni. Nem árt a magyar matematikát is nézegetni, mert más ütemben haladnak, megmerem kockáztatni, itt többet tanulnak a gyerekek.
Igen,Kanadában is az volt,de akkor itthon nyugodtan beirathatod jövőre elsőbe.Nekem mehetett volna 2.ba,de mondtam,h szeretném,ha gyakorolná is az írott betűket.Mivel otthon csak magyarul beszéltünk,senki nem mondta volna meg,h nem magyar,sőt a sok állatos és egyéb könyvnek köszönhetően nagyobb volt a szókincse,mint a többieknek.Viszont most kéttannyelvűbe jár,az angol nagyon megy neki-szakközépbe-tehát nem felejtette el az angolt se,pedig csak egy évig járt 8évesen külön angolra,ami gyenge volt.Otthon se foglalkoztam vele,de nem felejtik el.
Köszi, még csak júniusban lesz 6 éves, de itt már szeptember óta jár suliba, mert az a rend, csak próbálok előre gondolkodni...amennyire lehet.
Én 10 évig éltem Kanadában,ott születtek a gyerekeim.A nagy ott járt iskolába.Itthon el kell menni a helyi-de a központiba is lehet-nevelési tanácsadóba és ők felméik,milyen szintű a tudása.Kaptok egy papírt,ami kell a beiratkozásnál,mert csak azzal lehet beiratni.Nekem fiammal semmi gond nem volt,de én kinn megtanítottam írott betűkre-kinn csak 4.ben tanítják-de rokonoknak 2évvel lejjebb rakták,mert nem tudott szinte semmit.
Igen, jó ötlet. Eddig a magántanuló-ságban gondolkodtunk, de nem biztos, hogy mindig haza tudunk jönni évente vizsgázni...
Esetleg küldessétek ti is ki, ha van rá lehetőségetek.
Az iskola majd eldönti. Én küldöm külföldön élő ismerősömnek azokat a könyveket, amit itthon tanulnak, ha esetleg visszajönnek, ne legyen probléma. Pl. nyelvtan, történelem.
Szerintem nem kell gondolom ahány éves olyan osztályba kerül..
Persze, de úgy értem, kell valami szintvizsgát tenni?
Bemész a lakhelyetekhez tartozó iskolába, és bejelented. Gondolom magyarul beszél.
Ha egy magyar gyermek külföldön él a szüleivel és külföldön is tanul, akkor hogyan kapcsolódhat be a magyar iskolába, ha hazatelepülnek?
További ajánlott fórumok: