Gyerekkori hiedelmeink (beszélgetés)
A Körtéfa, körtéfa régi énekes gyermekjáték. Először Bornemisza Péter említi Ördögi kisirtetek című könyvében 1578-ban.[1] Szövege szerepel Erdély János 1846-ban megjelent Népdalok és mondák c. könyvének 1. kötetében.
Kodály Zoltán 1910-ben lejegyezte a dalt a Hont vármegyei Lukanényén.
Arra emlékszem, hogy alsó tagozatban reggel mindig énekeltünk. Zúgott a
Körtéfa, körtéfa,
Kőrösi, kerepesi körtéfa,
Városi gazda, gyöngyösi lány,
Könnyű járó kis menyecske, dobszerda.
De mi a franc lehet az az a körtéfa?? Körtréfa? Annak sincs értelme. Senki nem merte megkérdezni.
Még nem hallottam. Érdekes ez is.
Nálunk meg senkit sem szabadott körbe seperni.
A jó hátszél sokat tud segíteni.
Pelda erre a vitorläzäs....
Erre volt valami vicc a ragadozó magarakról.
"Héjàt, ment abban van a vitamin."
Engem a nővérem kezdett verni időnként. És mikor szétszedték minket, ő hangosabban bömbölt, és igazat kapott ezért.
Egyre nem emlékszem, akkor csak meglökott. Àllítolag "leromboltam" a fakockavàràt 2-3 évesen. Nekilökött a konvektor sarkànak, és van egy hianyzó csík a hajamban.
Mikor 16 volt, összeveszett a padijaval, letette a telefont, és elkezdett engem ütni.
Mikor 20 volt, már csak üvöltött, mert miért van a szelfogóban egy ronda cipő, ami az enyém volt. És màr két éve megvolt. Akkor berontott a hétvégi, családi ebéd közepén. Akkor sem álltak mellém.
De ezek már régen voltak. Jóban vagyunk.
A szalmonella lehetősége miatt mondták a nyers tésztát, de soha nem kaptunk.
A giliszta meg a kutya simogatas és éves közt, de az nem hiedelem. Én azóta is komolyan veszem, pedig a macskàimmal aludtam.
Felénk pulyaszedő volt :D
Meg ha rosszak vagyunk, elvisz a kóku.
Este sokáig játszottunk kint ( én még abban a korban voltam gyerek)
Ránk szóltak,hogy futás haza mert ilyenkor jár a gyerek szedő. Lábunkat a nyakunkba rakva, lélek szakadva futottunk hazàig😁😂
További ajánlott fórumok:
- Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? - És mi lett belőled?
- Szellemekkel kapcsolatos gyerekkori élményetek volt már?
- Mai gyerekek kontra mi gyerekkorunk
- A gyerekkori elhanyagolás hatásai, mit gondoltok erről?
- Egy fiatal nő kezdeményezheti a tegeződést egy idősebb férfi felé, akit gyerekkora óta ismer,de már ciki a csókolom?
- Zenék, amiket elsőként hallottál gyerekkorodban...