Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Glutén mentes almás süti recept

Glutén mentes almás süti recept

Elkészítési idő 90 perc

A Glutén mentes almás süti hozzávalói:
A tésztaához:
100 gr kukorica liszt
100 gr gm keményítő
1 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor
260 gr rizsliszt
30 gr élesztő
1 tojás
1 dl tej
2 nagykanál tejföl
10 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
2 ek cukor
kevés só

A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
1 csomag Dr Oetker vaníliás puding
ízlés szerint cukor és őrölt fahéj

A tetejére:
1 tojás kevés tejjel elkeverve
szeletelt madula
fahéjjal elkevert kristálycukor


A Glutén mentes almás süti elkészítési módja:
az 1 dl tejet kevés cukorral meglangyosítottam, és felfuttattam benne az élesztőt. Amíg az élesztő "éledezett", egy tálba mértem a liszteket, a keményítőt, és a pudingport, elkevertem a cukorral és a sóval, a reszelt citromhéjjal, és mintha omlós tésztát akarnék csinálni, elmorzsoltam a margarinnak. Közepébe mélyedést csináltam, és oda öntöttem az élesztős tejet, a tejfölt, és a tojást. Jól összedolgoztam, majd konyharuhával leterítve, 1 órán keresztül hagytam pihenni, kicsit kelni. Közben az almát meghámoztam, és nem túl apró darabokra vágtam, majd feltettem egy fazékban cukorral dinsztelni. Nem kell, h teljesen puhára dinsztelődjön! Az 1 csomag pudingport kevéske vízben csomómentesre kevertem, és azzal besűrítettem az almát, majd a végén fahéjat adtam hozzá a mi szánk íze szerint. (hagyjuk langyosra hűlni, ha kész!) A tészta, mivel eléggé szakadós, legegyszerűbben úgy kerülhet a tortaformába (vagy piteformába), ha 2 felé vesszük, (1 kisebb, és egy nagyobb részre). A nagyobb részt pedig kézzel formázzuk bele a kivajazott, kilisztezett formába úgy, h kb 2 cm vastagságú legyen az alján is, meg az oldalán is a formának. Beleöntöttem az alma masszát, majd a tetejét befedtem a maradék tésztából méretre nyújtott tésztával. A legegyszerűbb, ha enyhén lisztezett folpackon nyújtjuk, mert így egyszerűen átemelhető, szakadás nélkül rárakható a fedő a formára ( a széleit össze kell csipkedni a tészta oldalával, h ne tudjon kifolyni a töltelék). Csak rá kell fordítani. Mielőtt sütőbe raknám, a tejjel elkevert tojással alaposan megkenem a tetejét, megszórom mandula forgáccsal bőven, majd így mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt megsül, de kb félidőben ki kell venni, és megszórni a fahéjas kristálycukorral! Amikor már majdnem teljesen kihűlt, akkor lehet könnyedebben kivenni a formából, és szeletelni.

Aki ínyenc, az kipróbálhatja, h a tésztába 2 almát is belereszel! :)
Mint általában a gm tészták, ez is kicsit megkeményedik, ha kihűl teljesen. Én ezért evés előtt másnap egy kicsit megmikrózom. Finom, nem túl drága, és később is ehető, nem csak frissen.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A glutén mentes almás süti elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook