Glikémiás terhelés (beszélgetés)
Szia Hattori!
Ügyes vagy, hogy rátaláltál. Én már nem az elméletre vagyok kíváncsi, hanem mások gyakorlati tapasztalataira, amiből tanulhatok. Az elmélet már a könyökömön jön ki.
Szia Napsugár!
Köszönöm a hozzászólásodat. Engem az önmegfigyelés vezetett a glikémiás terhelés fogalmához. Laborral kimutatott inzulinrezisztenciám van. Az általad említett cseréket én is megejtettem, de megfigyeltem, hogy ez kevés az üdvösséghez. Tisztában voltam a glikémiás index fogalmával is, kerültem, kerülöm a magas gi-s élelmiszereket. Viszont azt figyeltem meg magamon, hogy reggel nekem sok a 40 g zabpehely vagy az 50 g tönkölybúzakenyér - hiába van mellettük fehérje és zsír. Figyeltem, hogy mi kell ahhoz, hogy jól is lakjak, de ne akarjak evés után egyből lefeküdni. Igen, jól olvasod, reggel ha a két tükörtojásomhoz megettem 50 g tönkölykenyeret, akkor nagyon elálmosodtam a kávé ellenére is. Ám ha csak 25 g kenyeret eszem, és a másik 25 g-ot úgynevezett proteinkenyérre cserélem, akkor minden rendben van. Nem leszek hamar éhes és fáradt. Szóval ezek után jutottam arra, hogy a gi mellett nagyon számít nálam a bevitt ch mennyisége is, így ismerkedtem meg a glikémiás terhelés fogalmával. Sajnos az sem megoldás, amire ebből többen következtetnének, hogy hagyjam el teljesen a gabonákat és a keményítőket.
Étkezési szokás, életmódváltás céljából cseréltem le bizonyos ételeket, étel-alapanyagokat a konyhámban:
- fehér kenyeret, fehér lisztet teljes kiőrlésűre
- fehér cukrot eritritre
- fehér rizst bulgurra, kuszkuszra
És persze az egyes ételféleségeket alaposan áttekintve, a zöldségféléket, gyümölcsöket is, inkább azt igyekeztem megjegyezni, hogy melyektől célszerű óvakodni a magas GI %-a miatt, és melyek, amelyeket bátran lehet enni. Akkor egy kis táblázatot írtam és napi szinten használtam, hogy az általam leginkább fogyasztott termékek melyik %-os kategóriába tartoznak...
Mivel szerencsére nem fennálló betegség miatti megszorításból, inkább a testsúly csökkentése, megtartása céljából, egy egészségesebb életmód rendszeressé tételének céljából csinálom, esetenként azért bele-belefér (mondom én!) :)) egy kis kilengés. Úgy 2-3 havonként 1-1 szelet sütemény, hasonló.
Az átállásra azt mondom, célszerű fokozatosan változtatni ezeken, ha egyszerre "takarítjuk" a konyhánkból a nem kívánatos alapanyagokat, a szervezet esetleg besokall, és a végén csalódottak leszünk, és felhagyunk az egésszel. Inkább csak fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá. Menni fog az!
A titok egyszerű: ne legyen otthon olyan, amit kerülni akarunk, azt a valamit teljesen iktassuk ki. De gondoskodjunk róla, hogy legyen helyette valami más.
Én a KalGuru.hu táblázatait nézem, az alapján figyelem a termékek besorolását.
További ajánlott fórumok:
- Volt már valaki terheléses cukor vizsgálaton? Nagyon szörnyű? Kedden megyek és eléggé parázok!
- Ha a terheléses cukor eredményem és minden inzulinos eredményem rendben van akkor is írhat fel a doki Metformint?
- Mennyi a normális vércukor érték 75g-os terhelés után?
- Nálam nem működik a glikémiás index és az összetett...
- Mi az a glikémiás index?
- Alacsony glikémiás indexű ételek