Fűszerolaj ajándékba (beszélgetés)
Széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízű - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az aprószemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük. Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segíthet három példa:
5 dl olajhoz adj...
... 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy
... 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 5 gerezd fokhagymát, vagy
... 1-1 kávéskanálnyi borsikafüvet, koriandert és mustármagot.
Megjegyzendő, hogy van olyan forrás is, amely kifejezetten a napon való pácolást pártolja. Eszerint egy üveget megtöltünk frissen szedett zöldfűszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével megkóstoljuk. Ha az olaj már elég ízes, akkor leszűrjük, s jól zárható üvegekben hűvös helyre tesszük. Ha még nem eléggé átütő, akkor friss zöldet szedünk, s az olajat arra rászűrve folytatjuk a pácolást.
(Bármelyik utat is járjuk, arra vigyázni kell, hogy a levelekre, magokra tapadva ne maradjanak nagy légbuborékok az olajban, mert ezeken a pontokon a fűszer bomlásnak indulhat.)
Szia!
Régóta szeretnék én is ajándékba olajat készíteni, de nem tudom hogyan kell. Sajnálom, hogy eddig még nem segített neked senki, így én is tudatlan maradok.
További ajánlott fórumok:
- Miért ad egy férfi csokit ajándékba egy kolléganőnek?
- Átváltoztatunk! - Új ruha, új frizura, smink ajándékba!
- Manapság mennyi pénzt illik lakodalomban ajándékba adni?
- Mit vennél a gyermekednek diplomája megszerzésekor ajándékba?
- Erotikus masszázs ajándékba -vélemények?
- Kaptál már használt cuccot ajándékba?