Fűszeres töltött csirke (vagy csirkecomb) recept
A Fűszeres töltött csirke (vagy csirkecomb) hozzávalói:1 db csirke
4 db zsemle
2 db nyers tojás
2 db főtt tojás
20 dkg baromfimáj vagy 1 db májkonzerv
20 dkg bármilyen ehető gomba
1 cs. zöldpetrezselyem
1 csapott mokkáskanál majoránna
1 késhegynyi őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
fűszerkeverék
zsír
A Fűszeres töltött csirke (vagy csirkecomb) elkészítési módja:
Erre a célra csak egészséges bőrű csirkét vásároljunk, - ne legyen szakadt. Előző este fűszerkeverékkel kívül-belül megszórjuk, átdörzsöljük, - másnap a nyaka test felőli végződésénél szívószállal levegőt fújunk a bőr és a hús közé. Szépen fel kell puffadnia. Amennyiben ez a művelet nem sikerül, ujjunkkal a bőr alá nyúlunk, s araszolva haladva végig a csirkén: combon, mellen, szárnytövön óvatosan fellazítjuk a bőrt, úgy hogy tölthető legyen. A bőrök végződése előtt 2 cm-el már ne lazítsuk, mert átlyukad. Töltelék: A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát kis kockára vágjuk és jó nagy pacni zsírban megdinszteljük, hozzáadunk 1 kávéskanál fűszerkeveréket, az apró darabokra vágott gombát és addig kevergetjük, míg zsírjára nem sült, - ekkor beletesszük az elkapart májat, apróra vágott zöldpetrezselymet, borsot, majoránnát, 1 csapott kávéskanál fűszerkeveréket, zúzott fokhagymát, s még 1-2 percig kevergetjük. Összekeverjük a zsemlével és a pici kockára vágott főtt tojással. Mikor langyosra hűlt összedolgozzuk a nyers tojásokkal és megtöltjük vele a csirke hús és bőr közötti részét: mindig meg-megnyomva, hogy mindenhova jusson töltelék. A maradékot csirke belsejébe vagy mellé tesszük a tepsiben. Forró zsírral leforrázzuk, 1 dl vizet aláöntve alumínium fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. 40 perc múlva a fóliát eltávolítjuk, a csirkét zsírjával meglocsoljuk és 10-15 perc alatt szép piros, ropogósra sütjük. Burgonyakörettel, savanyúsággal tálaljuk.
Amennyiben a csirke a töltés közben kiszakad, hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. júl. 12. 07:01
A fűszeres töltött csirke (vagy csirkecomb) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.