Frankfurti leves (beszélgetés)
Azért írtam le én is a saját verziómat, mert amiket itt olvastam, az mind más. Nálunk a főzelékben nincs virsli, mert ahhoz valami külön sült szokott lenni. És a főzelékhez vastagabb rántást készítünk, törtpaprika nélkül. :))
Erre mondjuk, ahány ház, annyi szokás.
Szerintem sem szereti a főzést :)
Pedig a legtöbb recept azt írja, hogy a tejföllel jól kiforraljuk- ez nem igaz.
Felénk nem tesznek bele krumplit és rántást, mert az a kelkáposzta főzelék.
Hanem kevés zsiradékon hagymát pirítanak, erre kerül a csíkokra vágott kelkáposzta. ízesítjük, puhára főzzük, majd virslikarikák és tejfölös habarás. Fűszerezése leginkább só, majoranna, fokhagyma, esetleg csipetnyi őrölt kömény.
Érdekes, én is egy kicsit másként készítem a frankfurtit:
- a káposztát laskára szelem, krumplival, karikára szelt répával-gyökérrel felteszem főni. Só, bors köménymag, babérlevél, zúzott fokhagyma bele. Amikor félig megfőtt, a karikára szelt virslit akkor adom hozzá. Ha füstölt kolbász, akkor azt már az elején, a többivel együtt, de ez esetben a sóval vigyázni kell!
- paprikás rántást készítek, azzal felöntöm, és összeforralom. Én tejfölt nem szoktam bele főzni.
A virsli elfogyott, a kelkáposzta megmaradt.
De azért ami késik, nem múlik. Majd veszek hozzá másik adagot. És marad még abból a káposztából rántani is.
A megadott füszer mennyiségekkel kicsit ízetlen lett, tettem hozzá még ezt-azt, így már egész jó.
Köszi a segítséget.
szalonnám nincs,
majorannával vigyázok!
Köményt mennyit?
ez jobb, érthetőbb, akkor ez lesz amit követek. Már csak 1 kérdés, beszereztem a kelkáposztát, a legkisebb fej is 90 dkg volt.
Mégis mit csinálja a maradékkal, meddig áll el, mit lehet még belőle csinálni? Satát? Főzelék kizárva, azt nem szeretjük.
A majorannával vigyázz,mert nagyon erős az íze!
Ne szórd,hanem csak egy csipetet tegyél!
A szórás mindig veszélyes.
A kelkáposzta inkább a köményt szereti,mint a majorannát.
Én nem is szoktam beletenni.
Ha a rántással nincs gondod,akkor okosabb,ha a fazékba csinálod meg,amibe főzöd a levest.
Tehát,kezded,a rántással,zsír,liszt,pirul,lehúzod,pirospaprika,felenged vízzel,kavar csomómentesre,megint víz.Ebbe rakod a kelkápot összevágva,krumplit,só,víz,amennyi levest akarsz.bele a kömény.és a zúzott fokhagyma.
felforr.Vigyázz,a rántás miatt könnyen kifut!
Legyél ott,ha felforrt,vedd takarékra.közben egy kicsi liszt,egy kicsi tejföllel elkavarsz,hígitod még tejföllel,az összes tejföllel! Megfőtt a káposzta,veszel ki a levéből,és tovább hígítod a habarást.Közben belevágod a levesbe a virslit,delikátot teszel,vagy leveskockát,és ha van,petrezselymet.öt percig még fő,és a levessel jól felhígított habarást hozzáöntöd.
Az első forranás után elzárod!
A tejfölös habarás után,már ne forrjon az étel,mert a tejföl nem szereti a főzést.
Ha van egy kis szalonna kockád megpirítva,dobj hozzá azt is a végén,mert az adja meg az ízt igazán!:)
Én nem teszek bele krumplit, de ez biztos egy másik recept. Van, aki répát is tesz bele.
Viszont amit én ismerek, abban a virslikarikákat hirtelen meg kell sütni, és tálaláskor a levesbe tenni. De ahány ház, annyi szokás :-)
Ez egy érthetőbben leírt recept,próbáld így,biztos jó lesz.
A tejfölt keverd a rántásba,és a leves levével higítsd fel,mielőtt hozzáöntöd a többi leveshez.
hozzávalók 4 főre
■40-50 dkg kelkáposzta
■2 db közepes krumpli
■2 gerezd fokhagyma
■1 fej vöröshagyma
■1 tk vegeta
■1 tk pirosarany
■1 tk só
■1 mk köménymag
■1 mk őrölt bors
■2 tk őrölt paprika
■1 fakanálnyi zsír vagy 2 ek olaj
■1 púpos ek liszt
■2 pár virsli
■2 dl tejföl
elkészítés
1.A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.
2.A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.
3.A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
4.A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.
5.Beletesszük a vöröshagymát egészben (ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és a zúzott fokhagymát.
6.Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.
7.Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.
8.Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.
9.Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.
10.Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.
tk=teáskanál, mk= mokkáskanál
További ajánlott fórumok:
- Milyen levest ettél legutoljára?
- Éttermi menüsor, egy megadott betűvel. - Leves-főétel-desszert és egy betű tetszés szerint
- Szerintetek ha 33 honapos kisfiamrol leveszem a pelust, mennyi idő még megtanulja a napközbeni szobatisztaságot?
- Melyik a kedvenc levesed?
- Dolgozott már valaki Frankfurtban?
- Milyen Frankfurtban élni?