Fórumozók helyesírása (beszélgetés)
Van olyan, hogy valaki töri a nyelvet, de nem veszi rossz néven, ha kijavítják. Sőt tanul belőle. Esetleg előre jelzi, hogy nehézségei vannak az írással, mert ....
Mindent meg lehet magyarázni és tolerálni, csak a hanyagságot nem.
Megtiszteljük a fórumbeli olvasóinkat azzal, ha helyesen és értelmesen írunk. Tudom, nem mindenki képes rá, - különféle okból kifolyólag - de ha nem is akar, az már nagyfokú hanyagság és kulturálatlanság.
Sajnálom, de nem tudlak felvidítani és tekintettel lenni a lelkivilágodra, - ha már kötekedésnek veszed a diszkrét jelzést is.
Nem elég, hogy borzalmas olvasni az írásod, de még reklamálsz is. Én ettől vagyok szomorú, de nagyon, mert nem egyedi eset a Tied. :(
"Szavazás - Van-e szívtrancplantáción átesett ismerősöd, családtagod?"
Nem tudja szegény, hogy az szívtranszplantáció.
Nem kell felróni neki, mert nincs ember hiba nélkül!
Nagy a csend..
mindenki jön,hogy használjuk a helyesírásellenőrzőt,de még senki nem írta le,hogy hogyan hozzam működésbe,mert itt a Hoxán nem megy:(
Igen, utána is néztem. A Helyesírási Szótár hibagyűjteményéből másolom:
edz, eddz, eddzen, eddzetek a helyes.
(Idemásoltam volna azt a sort is, ahol a z volt kettőzött, pirossal írták és áthúzták, de azt nem tudja itt a rendszer visszaadni.)
Ezt ma láttam egy másik oldalon:Megyünk sílyelni.
Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :-((((
Hihihi...
Az idézett esetben egész komolyan aggódtam, teljesen úgy hangzott a számomra, hogy a lomok között egy bomba is lapult, és jobb híján ő tolta be talicskán a hatóság udvarára.
A mondatot leíró fiatalasszonykát minősíti persze, mert jól tudja, hogy az anyja lehetnék. Nem minden kajánság nélkül írta a legjobb esetben is.
Jut is eszembe:
a múltkor egy ifjú barátnőmmel beszélgetek skype-n, írásban. Történetesen tudtam, hogy a férje éppen egy elhagyatott, de csupa lom területet takarít. Sajnáltam, hogy a rendes gyári munkája után bitzosan nagyon fáradt lehet. Írja az ifiasszony: a férje betolt egy bombát.
Mire én: Jézus, még ez is, hát nem jöttek ki a tűzszerészek?
Kiderült, hogy az emberke megivott egy Bomba nevű energia-italt, nem fáradt.
Honnan kellett volna tudnom hirtelen az újmagyart, ha ráadásul kis kezdőbetűvel írta a bombát?
Nem, én arra gondoltam, hogy általában ha bajut az ember valahová, akkor ki is jut onnan. Optimális esetben.
Lehet kötözködni, persze. Erre is tág teret ad a magyar nyelv, hiszen aki egyik szemére nem lát, az félszemű...a németek viszont a biztonság kedvéért "nadrágok"-at vesznek fel a két lábukra.
Nem vagyok hajlandó bármire elfogadni a be- igekötőt, de nyugi, Te vagy a fiatalabb.
Bár lehet, megteszem veletek, hogy még további 54 évem múltán is itt fogok kötözködni. Sosem lehet tudni. Tehát én továbbra is el fogok aludni, és nem be.
És el fog zsibbadni a lábam, sőt: el is megyek most, mert kifut az étel. Határozottan nem BE. :D
Ezt meg a facen láttam:
Az edz szót felszólító módban így írták:
eddz.
Röhejes!!
Leírtam az illetőnek, hogy szótő: edz, felszólító módban viszont nem a "d"-t kettőzzük, hanem a "z"-t!!
Pont most akartam én is írni...
Meg az, hogy mien, meg amikor a tárgyragot dupla "t"-vel írják, a múlt időt me egy "t"-vel...
Istenem!!
Ezt sok embernek ajánlom:
Megint itt van!!!!
Milyen teát tudnátok mondani améktől lehet fogyni? (Egyéb diétás témák)
:DDD
Én is:)
Annyi benned a humor, mint mézben a macibrummogás
Te mit értesz az alatt, különösen ahonnan elindult ez a szójáték, ha egy csajnak/nőnek azt mondom , én mint férfi,
hogy "majd a számra veszem"?
Dehamármagyaráznikell egy szójátékot...
:)
További ajánlott fórumok:
- Alapvető helyesírás hibák... amiktől falra mászol? :)))
- Megítéltek néha másokat a helyesírásuk alapján?
- Oda szoktatok figyelni a helyesírásra?
- A helyesírás ma miért kiváltság?
- Mire gondolsz pontosan, amikor megítélsz másokat a helyesírásuk alapján?
- Ha a baba kihagy mozgásfejlődési lépcsőket, pl. kúszás akkor az később helyesírási problémákat okoz! Szerintetek igaz?