Fonott kalács vagy briós reggelihez recept
85 perc
A Fonott kalács vagy briós reggelihez hozzávalói:
1,20 kg liszt
0,15 kg cukor
0,10 kg vaj
0,05 kg élesztő
0,05 kg mazsola
0,015 kg só
4 db tojássárgája
0,65 l tej
A Fonott kalács vagy briós reggelihez elkészítési módja:
A tejet felmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, mely ha feloldódott, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyi fakanállal könnyen keverhető. Ezt a félsűrű kovászt liszttel behintjük és meleg helyre tesszük keleszteni. Begyúrás előtt a tojást cukorral, vajjal, sóval, keverés közben felmelegítjük, majd beleöntjük a már megkelt kovászba. Elkeverés után hozzátesszük a maradék lisztet és jól kidolgozzuk. Befejezés előtt hozzáadjuk a tisztított mazsolát. Pihentetés után a tésztát feldaraboljuk, megfonjuk, tojással bekenjük. Sütés e1őtt 10-15 perccel ismét megkenjük. Meleg sütőtben hőlégkeveréssel (220 C°) sütjük. Az 1 kg-os vagy ennél nagyobb fonott kalácshoz keményebb tésztát gyúrunk.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: stechner, 2009. máj. 2. 23:29
A fonott kalács vagy briós reggelihez elkészítési módja és hozzávalói.