Fokhagymás máj recept


- Máj
- Zsír
- Őrölt bors
- Szemes bors
- Babérlevél
- Fokhagyma
A Fokhagymás máj elkészítési módja:
A májat megtisztítom, ha sertésmáj, kb. 2 cm-es szeletekre vágom. A csirkemáj maradhat egyben. Mindkét oldalát megszórom őrölt borssal. Átlátszó hőálló edényben (jénaiban szoktam) annyi sertés zsírt melegítek, hogy a belerakott májat bőven ellepje. Bele a szemes bors és a babérlevél. A máj mindkét oldalát hirtelen, fehéredésig sütöm, majd 1-2 csepp vizet hozzáadva, beborítom és közepes lángos párolom. Csak addig, míg a májból kiforr a véres lé! Ezért jó, ha átlátszó, figyelni tudom, mikor kezdi elsülni a véres habot. Tűpróbát, (villapróbát) csinálok, ha már majdnem jó, leveszem a tetőt és visszasütöm zsírjára. Ha kész, rádobom a maréknyi zúzott fokhagymát, leveszem a tűzről és gyorsan beborítom, hogy összeérjen a máj a fokhagymával. Tányéron sózom! Teljesen száraz tört krumplit (esetleg főtt rizst) szoktam köretként készíteni mellé, hiszen a fokhagymás szaftot lehet rászedni.
A maradék májat hagyom a szaftos zsírban kihűlni, ha kellő mennyiségű zsírban készült, nem fog a máj kiszáradni. Vacsorára nagyon finom: a hagymás, borsos zsírt a kenyérre kenem, a májat pedig a tetejére szelem.
Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Napsugár8, 2020. okt. 19. 07:27
A fokhagymás máj elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.