Melyik szakmával lehet jobban érvényesülni? Fodrász vagy kozmetikus? (beszélgetés)
Egyikkel sem. A drágulások és más okok miatt már a közepesen ügyes nők is képesek saját maguknak jó frizurát késziteni.
Én pl nem szeretek alkalmazkodni, az időt sajnálom rá.
A kozmetikus meg szerencsésebb esetekben kivédhető házilag is.
Szerintem most nincs olyan vállalkozás, ahova dől a lé.
Hm. Erre elég nehéz gombot varrni. A fórumot valami egészen más címmel kellett volna kiírnod, mert ez köszönőviszonyban sincs a problémáddal, a lehetőségeiddel.
Gyakorlatilag „diétás” állami állást szeretnél, irodai munkát, ahol nem kell matekozni. Ugyanakkor vágysz egy papírra, aminek semmi hasznát nem veszed, mert nem érdekel a kozmetika, a fodrászatot pedig megutáltad.
Valami szakmát nem muszály, hanem muszáj megtanulni. (Esetedben legalább 4 kilőve.) Ha van kézügyességed, tudsz kreatív lenni, megtanulhatnál pl. varrni, virágot kötni, pincérkedni, és még tucatnyi mást. Az a fontos, hogy bármit választasz, szeresd művelni! A többi jön magától.
De akkor legyen olyan szakmád, amivel mész is valamire.
Azert mert ezt lenne most kenyelmes, mert ott van a suliban, ahova jarsz, azert felesleges.
Ha nem szeretnéd, és nem akarsz benne dolgozni, akkor teljesen felesleges egy papir rola.
Ha a matek nem megy, akkor a penzugyi vonal is felejtos.
Nyelvet beszelsz?
A minimálbért csak akkor kapod meg, ha alkalmazotti jogviszonyba tudsz elmenni dolgozni, de mint mondtam, a kozmetikusokat nem alkalmaznak. 99%-ban mind egyéni vállalkozó. Vagyis magadnak kell kitermelned a jövedelmed.
Pénzügyi-számviteli ügyintéző képzések vannak, régebben OKS képzésnek hívták, most nem tudom mi a neve. Szerintem próbáld meg.
Ha eleve nem érdekel a kozmetika, akkor kidobott idő az ablakon, mert sosem fogsz benne dolgozni, mert még annak a személynek is nehéz, aki rajongásig szereti ezt a szakmát. Ami időt a mostani iskoládra fordítasz, azt bőven tudnád az általad kedvelt szakmára is. Értem hogy számodra nehezebb, de vannak tanulócsoportok, korrepetálás, stb. Én megpróbálnám!
Hát...
Nagyon nehéz: alkalmazott jogviszonyba szinte senki nem vesz fel, hacsak nem mész el egy intim kozmetikába gyantázni. Ha jól tudom, oda nem kell vállalkozói, viszont ott a szakmai fejlődés 0.
Marad az, hogy kiváltod az egyéni vállalkozói igazolványt és bérelsz egy szobát egy meglévő szalonban. Nagyon sok költséggel jár! Bérleti díj, rezsi költség, felszerelés, anyag költség, könyvelő díj csak hogy a legevidensebbeket említsem. És még csak ott tartasz, hogy elindultál, de még egy vendéged sincs, nem hogy visszatérő vendég.
Talán meglévő főállás mellett érdemes elkezdeni, ha találsz olyan szalont, ahol tudsz mondjuk csak hétvégén dolgozni a kezdetekben. Sok sok idő és sok sok sok pénz.
Mind a kettő szakmára igaz, hogy nagyon nehéz elindulni benne. Ahhoz, hogy egy valóban stabil, rendszeresen visszajáró vendégköröd kiépüljön sok idő és még annál is több pénz kell. És sajnos mind a két szakma érzékeny a gazdaságra, mert ha spórolni kell, akkor első körben ezeken fognak az emberek.
Mindezek mellett, ha elhivatott vagy, van elég kezdő tőkéd és türelmed felépíteni a vállalkozást, akkor azt válaszd, amelyiket jobban szereted, amelyikben tehetségesebb vagy, mert a szakma szeretete fog átlendíteni a mélypontokon.
További ajánlott fórumok:
- Divattervezők, fodrászok, kozmetikusok, pedikűrösök
- Mennyi borravalót adsz a manikürösnek, fodrásznak, kozmetikusnak?
- Fodrász vagy kozmetikus szakma?
- Ha most választanál szakmát, kozmetikus, fodrász vagy műkörmös lennél? Miért?
- Hiába öltözöm csinosan, és rendszeresen járok fodrászhoz, kozmetikushoz, körmöshöz. Mégsem tetszem meg senkinek.
- Szerettek kozmetikushoz, fodrászhoz, manikűröshöz járni?