Felvétel a bölcsődébe (beszélgetés)
Nekem néhány évvel ezelőtt mondták, hogy felveszik a gyereket úgy, hogy nem dolgozom, itthon voltam a tesóval. De nem vittem végül.Lehet azóta más a helyzet.
Amikor februárban jelentkeztünk a bölcsibe, még nem voltam terhes, de már akkor tudtam és mondtam is a bölcsiben, hogy októberben lejár a gyesem és a munkahelyem nem tud visszavenni, csak arra a hónapra, amire muszáj. Akkor mondták, hogy ha lenne biztosnak tűnő munkahelyem, az sem életbiztosítás és nem tesznek ki gyereket azért, mert az anya nem tud elhelyezkedni.
Az én lányomat úgy vették fel, hogy közben decemberre várjuk a kistesót, ráadásul a lányom októberben már 3 éves lesz. Nem veszik fel még oviba, de amúgy is bölcsit szerettem volna egy évre ovi előtt, hogy ne ismételjen majd csoportot. A bölcsibe vinnem kell munkáltatóit, a bölcsinek kérnie kell, de azt már nem nézik utána, hogy tényleg visszamegyek-e dolgozni. Persze ez attól is függ, van-e hely. Mert, ha olyan gyereknek kell a hely, akinek az anyja vissza kell menjen dolgozni, akkor elvileg kérhetik a helyünket. A másik, hogy függ attól is, hol laksz. Mi Kispesten, de a 18. kerület egyik bölcsijéről tudom, hogy évközben frissíteni kell a munkáltatóit és 3 évesen kiteszik a gyereket, hogy menjen oviba.
hát ezt úgy szokták, hogy papíron visszamegy dolgozni, leadja az igazolást, aztán "hirtelen" kiderül hogy jön a tesó. Az igazolást csak az elején kérik, a beszoktatás első napján, utána a kutyát sem érdekli, hogy mit csinálsz ... Meg ugye a vállalkozó apuka, anyuka, férj, barát, ángyika bejelenti, leadja az igazolást, aztán elhúz táppénzre ill. tgyásra. szóval kiskapu az van bőven :(
Ha nappalin tanulsz vagy szociálisan rá vagy szorulva is felveszik,egyébként sok helyen,hiába mondják,hogy munkaviszonyhoz kötött,mégsem igazán van így.Szomszéd asszony éppenhogy megszült,mikor a "nagy" 2 éves elkezdte a bölcsit. (magánvélemény,de mondjuk nem tudom az ilyennek mi értelme van)közösség nem csak a bölcsiben van...
Oké, értem.
Köszönöm a válaszokat!
Szia,
ha azért vagy otthon, mert gyed-et kapsz, akkor meg kell szüntetned a gyed-et, mert aláírtad, hogy ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezed el, nem részesülhetsz gyed-ben. Ez alól kivételt jelent, ha a gyermek 1 éves kora után a GYED-et kapó szülő keresőtevékenységet folytat. 2014-től él ez a jogszabály.
Szóval ez az egyik fele.
A másik, hogy a bölcsi meg kérni szokta az igazolást, hogy dolgozol.
Ez önkormányzatfüggő. Budapesten munkaviszony kell ahhoz, hogy felvegyék a bölcsibe, vidéken hallottam olyat, hogy nem. Szerintem attól függ, hogy mennyi a férőhely, van-e túljelentkezés. Magánbölcsiben persze nincs ilyen előírás, de azt meg ki tudja megfizetni :(
Budapesten tuti nincs. A beiratkozashoz kerik az igazolast a munkahelyedrol...
Nem kérdeztem meg, igazából tudni szeretném, hogy van-e egyáltalán lehetőségünk rá.
..nem érdeklődted még meg a bölcsikében? Férőhely?
Szerintetek másképpen nem vehetik fel a gyerekemet, csak ha dolgozom? Még itthon maradnék egy évet, de szeretném ha lenne a gyerekemnek közössége. Szerintetek úgy felvehetik, hogy délelőtt mondjuk járhasson bölcsibe?
/Egyébként nem azért akarom bölcsibe iratni, mert nem akarom, hogy itthon legyen/
További ajánlott fórumok: