Milyen ellátások járhatnak egy megváltozott munkaképességű személynek? (tudásbázis)
Attól függ, hogy ez egy új minősítés, vagy korábban már kaptál valamilyen ellátást megváltozott munkaképesség címén. Ha "friss" a minősítésed, rokkantsági ellátásra lehetsz jogosult, azért a feltételes mód, mert az ellátás folyósítása biztosítási jogviszonyhoz kötött. A kérelmet és mellékleteit beadod a járási hivatalnál vagy kormányablaknál, a biztosítási jogviszonyodra vonatkozó adatokat pedig az ügyintéző lekéri a NAV-tól, nyugdíjbiztosítótól, OEP-től. 5 éven belül 1095 nap, 10 éven belül legalább 2555 nap, vagy 15 éven belül legalább 3650 nap biztosítási idővel kell rendelkezni, a táppénz pedig kieső időnek számít.
De ahogy előttem is írták, a kormányablakban biztosan részletes tájékoztatást adnak.
Ha 62 % rokkant vagy, feltételezem, hogy az egészségi állapotod 37%.
Alanyi közgyógy 30% alatt jár, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás is 30 alatt úgy tudom.
A rokkantsági ellátás összegét a határozatban megállapították szerintem, ezen felül megvált munkaképességűeket foglalkoztató helyen tudsz dolgozni.
Kb ennyi jutott eszembe, de egy kormányablakos telefon tényleg sokat segítene, a szoc ügyintézők képben vannak jobban.
Fel sem tennék itt ilyen kérdést.
Fórumindítónak:
Míg idáig eljutottál találkoztál sorstársakkal,van apró információd,de erre van a hivatal ahol pontos, személyre szabott választ kapsz.
De minden szépen írottan is megtalálható, csak be kell írni a Google keresőbe a kérdést.
Nekem pl. most nincs kedvem más helyett keresgélni.
További ajánlott fórumok:
- Leszázalékoltak, megváltozott munkaképességűek tapasztalatai
- Hogy zajlik egy megváltozott munkaképességű felülvizsgálata?
- Hová kell beküldeni a megváltozott munkaképesség elbírálásához szükséges papírokat és milyen nyomtatványt kell kitölteni?
- 2012-től átalakul a megváltozott munkaképességűek ellátása. Vajon a gyest, gyedet is elveszik az ellátás alatt?
- Akit érint: Megváltozott munkaképesség! Tapasztalatokra lennék kíváncsi! Tud valaki segíteni?
- Tudtok-e megváltozott munkaképességű embernek álláslehetőségeket Győrben?