Ételkészítés vokban.... (beszélgetés)
Triplán fűszeres csirke
Hozzávalók:
1 kg csirkemell
100 g gyömbér
10 gerezd fokhagyma
2 db peperoni paprika (erős, piros)
2 ek szezámolaj
150 ml rizsbor
150 ml szójaszósz
2 ek cukor
10 db bazsalikomlevél
fehérbors
75 ml víz
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük és kockákra vágjuk. A gyömbérté és a fokhagymát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
A wokot közepes lángon felmelegítjük. Beleöntjük az olajat. A gyömbért, fokhagymát és a peperonit megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, a rizsbort és a szójaszószt és állndó kevergetés mellett 2-3 percig sütjük. Cukorral és egy csipet borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a vizet. Jól összekeverjük és felforraljuk.
Lefedve, közepes lángon, 30-35 percig pároljuk. Ha a folyadék jelentős része már elpárolgott, hozzáadjuk a bazsalikomleveletek és lefedve további egy perc alatt készre pároljuk.
Tányérokra rendezve azonnal tálaljuk.
tipp!
Párolt rizst kínálunk hozzá
Gyümölcsös-currys rizs
Hozzávalók:
250 g rizs
1 db piros paprika
4 szelet ananász
200 g mandarin (konzerv, lével együtt)
1 ek curry paszta (sárga)
200 ml kókusztej
5 ek tejszín
ananászlé
só
bors
Elkészítés:
A rizst megpároljuk. A paprikát és az ananászt kockákra vágjuk.
A wokban olajat forrósítunk. Megpirítjuk benne a paprikakockákat és az ananászt. Hozzáadjuk a rizst és néhány percig tovább pirítjuk.
A kókusztejet, a tejszínt és az ananászlét hozzáöntjük, felforraljuk. Óvatosan hozzákeverjük a mandarint a levével. Sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a curry pasztát és azonnal tálaljuk.
Garnéla üvegtásztával
Hozzávalók:
200 g üvegtészta
3 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
250 g garnéla
2 ek osztrigaszósz
2 ek szójaszósz (világos)
1 tk cukor
Elkészítés:
Az üvegtésztát kb. 10 percig langyos vízben puhítjuk, majd rövid ideig forró vízben főzzük. Lehűtjük és konyhai ollóval felvágjuk, hogy később könnyebben összekeverhessük.
A megtisztított hagymát két cm-es darabokra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
Az olajat felforrósítjuk a wokban, hozzáadjuk a fokhagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük a megtisztított garnélákat, megsütjük és a serpenyő olalára húzzuk.
A zöldhagymát kb. 1 percig pároljuk a wok alján, közben folyamatosan kevergetjük. A wok tartalmát összekverjük, hozzáadjuk az üvegtésztát. Osztrigaszósszal, szójaszósszal és cukorral ízesítjük.
Currys paprikás sertéshús
Hozzávalók:
4 szál zöldhagyma
1 darabka gyömbér (2 cm)
2 gerezd fokhagyma
1 sárga paprika
1 piros paprika
350 g sertéshús
1 db ananászkonzerv (kicsi)
200 ml kókusztej
1 ek curry paszta (sárga)
2 ek olaj
étkezési keményítő
Elkészítés:
A megtisztított hagymát karikákra, a fokhagymát és a gyömbért finomra, a paprikát és a húst kis darabokra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk a serpenyőben, a hagymát, gyömbért és fokhagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát és néhány percig - állandó keverés mellett - pároljuk.
Beletesszük a húst és addig keverjük, míg minden oldalról megpirul.
Az edény közepére készítünk egy lyukat, abba tesszük a curry pasztát, kicsit pirítjuk, majd összekeverjük az egészet.
Hozzáadjuk az ananászdarabokat és további két percig pároljuk, közben folyamatosan kevergetjük.
Hozzáöntünk kb. 1 dl ananászlét és a kókusztejet és felforraljuk.
Aki kicsit sűrűbben szereti, egy kevés ananászlében elkevert étkezési keményítőt is adhat hozzá.
tipp!
Rizzsel tálaljuk.
Csípős sült uborka
Hozzávalók:
500 g uborka
4 db szárított chilipaprika
4 ek szezámolaj
20 szem bors
só
Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, magjukat egy kiskanál segítségével kikaparjuk. 5-6 cm-es darabokra vágjuk, melyeket aztán vékonyan felszeletelünk A chilipaprikákat megfelezzük.
Az olajat felforrósítjuk a wokban. Beletesszük a borsot és a paprikát és erős lángon addig pirítjuk, míg fűszeres illata lesz. Kivesszük a borsszemeket.
Az uborkát a wokba tesszük és erős lángon kb. két percig sütjük. Sóval ízesítjük.
Tányérra szedjük, kihűtve tálaljuk.
Chilis csirke földimogyoróval
Hozzávalók:
500 g csirkemell filé
3 szál zöldhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 darabka gyömbér
4 ek olaj (földimogyoró olaj)
3 szárított chilipapria
80 g pirított földimogyoró
3 ek rizsbor
2 ek szójaszósz
1 ek cukor
1 ek almaecet
2 ek szezámolaj
só
Elkészítés:
A csirkemellet alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük és kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk (a világosszöld szárát is). A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. A chilipaprikát felaprítjuk.
A földimogyoró olajat felforrósítjuk a wokban, a fokhagymát, gyömbért és chilipaprikát hozzáadjuk és kb. fél percig folyamatos keverés közben pároljuk.
Beletesszük a húst és a földimogyorót és - ugyancsak állandóan kevergetve - kb. egy percig pirítjuk.
A rizsbort, a szójaszószt, az almaecetet, és egy csipet sót adunk hozzá és felforraljuk. Néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldhagymát és ismét összeforraljuk.
A szezámolajjal összekeverjük, ha szükséges utánaízesítjük és azonnal tálaljuk.
Egy recept:
Kínai sült rizs
Hozzávalók:
375 g rizs
2 tojás
1 fej hagyma
3 szál zöldhagyma
200 g főtt, szeletelt sonka
100 g borsó
2 ek olaj
1 ek szezámolaj
2 ek szójaszósz (világos)
só
bors
250 g apró garnéla
Elkészítés:
A rizst fél liter vízbe megfőzzük. (12 percig, kis lángon, lefedve, míg az összes vizet felveszi.) Ezután jól kihűtjük.
A tojásokat felverjük, sóval, borssal fűszerezzük.
A hagymát megtisztítjuk, 8 darabra vágjuk. A zöldhagymát felkarikázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk.
1 ek olajat melegítünk a wokban. A tojást beleöntjük úgy, hogy az edény oldalára is felfusson. Amint a tojásmassza megkeményedik, kivesszük és csíkokra vágjuk, majd félretesszük.
A maradék olajat és a szezámolajat felforrósítjuk a wokban. Beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sonkát és kb. 1 percig együtt sütjük. Beletesszük a rizst, a borsót és állndóan kevergetve, mozgatva összemelegítjük (kb. 3 perc).
A tojást, a zöldhagymát és a garnélát hozzáadjuk, felforrósítjuk. Szójaszósszal ízesítjük.
Általában nyers alapanyagokat rakok bele! :)
Na jó vicc...
Szóval minden amit párolni lehet! :)
Ha használsz vokot,kíváncsi lennék,milyen ételeket készítesz benne.
Minden jó receptet örömmel fogadok.