Előrehozott öregségi nyugdíj 59 évét betöltött nő részére? (tudásbázis)
evamaria!
Lemaradt az utolsó mondat: boldog nyugdíjas éveket!
Drága szívem!
Pontosan erre figyelmeztettem a bejegyzésemben, hogy ne tévesszük össze két féle lehetőséget!
Az egyik csak az 1953-ban született nőkre vonatkozik, az 59. szültésnapjukat követően - ezt nevezik KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁSNAK.
A másik a "NŐK 40 éves JOGOSULTSÁGA" a rendes öregségi nyugdíjhoz!
Mindkettő feltételeiről írtam.
Az a baj, hogy mindkettő feltételeiben szerepel a 40 év, de a két 40 év nem egy és ugyanaz!
Az egyik munkaviszony, a másik szolgálati idő, s a kettő bizony a legritkább esetben egyezik. De vannak azért olyanok, akiknél igen.
Rettentően oda kell erre figyelni, mert a munkáltatók általában nem segítőkészek, legtöbbünk maguk járnak utána.
Beszámít a nyári szünetekben végzett munka, nekem is szerepel. Pedig nem is emlékeztem rá, hogy azon a bizonyos nyáron egy vagy két hónapig jártam dolgozni? S ők megtalálták: 6 hétig.
Viszont nem számítják be pl. az építőtáborban végzett munkát, emlékeztek, akkoriban ilyenek is voltak.
Mifelénk pl. volt címerező-tábor, ott is voltam 3 hétig, az is ilyen építőtábor-jellegű, sajnos ez nem jelenik meg a munkaviszonban, mert más kategória alá esik.
Előrehozott nyugdíj már nem létezik.
Az 1953-ban született nők még ebben az évben kérhetik KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁS-ukat, amint elérik az 59. évüket.
Pontosan tudom, augusztusban kérvényeztem én is.
Ennek egyik feltétele, mint írtam, hogy elérje az 59. életévét, a másik, hogy meglegyen a 40 év MUNKAVISZONYa, akkor teljes összegű ellátásra jogosult. Ha nincs 40 éve, de min.37 meg van, akkor csökkentett összeget fog kapni.
Figyelem! Ez a 40 éves munkaviszony nem tévesztendő össze a "NŐK 40 ÉVES JOGUSULTSÁGÁVAL", az egészen más tészta!!!! Ne keverjük össze a két fogalmat, mint elejében tette a szóvivő és néhány fontos nyilatkozó! Erről most ne beszéljünk.
S még az a feltétele a korhatár előtti ellátásnak, hogy a jogosultság napján az illető már ne legyen munkaviszonyban. Utána ismét lehet munkát vállalni, de legalább 1 napra meg kell szüntetni a munkaviszonyt.
Vigyázat!
Aki vállalkozó, mint én, annak nem lehetséges 1 napra megszüntetni a vállalkozást, min.30 nap lehet a szüneteltetés ideje!
Tehát, aki 1953-ban született és nőnemű, és van min.37, vagy 40 éves munkaviszonya /szolgálati ideje/, az föltétlenül éljen ezzel a lehetőséggel, mert 2012.dec.31-e után ez a lehetőség megszűnik!!!!
Utána már csak a "nők 40 éves jogosultságával" mehet nyugdíjba, ebbe a jogosultsági időbe viszont sokminden nem tartozik bele /pl. munkanélküli segélyen töltött idő, passzív táppénz, rokkantnyugdíjban töltött idő, nappali tanulmányokkal töltött idő - a szakmunkásképző sem, csak a nyári gyakorlatok, stb,stb./
Ha ezzel sem tud egy 53-ban született nő nyugdíjba vagy nyugdíjszerű ellátásba menni, akkor ki kell várni, hogy betöltse a 63. életévét, s akkor lesz jogosult öregségi nyugdíjra.
Az elmúlt fél évem azzal telt, hogy ezeknek utána jártam, osztottam-szoroztam. S most várom a határozatot.
A diákmunkákat nem értem?! Arra a munkára gondolsz,amit nyári szünetben dolgozott? Nincs az az Isten aki azt az időszakot leigazolja,mivel munkakönyvben TB.lapon nem szerepel,bár rendesen lett belőle vonva a TB és a nyugdíjjárulék is.
'14 éves kortól,simán lehetett dolgozni,aki nem ment közép,vagy szakmunkásiskolába,szerintem nagyon kevesen vannak,akik,ezt a 40 évet betegség,és gyerek nélkül lehúzták.
Bocsi, valóban elírtam a számot..56 éves a bnőm,aki nyugdíjba ment.Köszönöm,hogy nem maceráltatok ki ezért!Én is olvastam a 2012-es törvénykezést,csak a mai világban mindent eltörölnek egy hónap múlva,újra törvénykeznek..
Legyen szép napotok!
Nem vagyok elég jártas a témában,de hallottam róla,hogy az 1952-és 53-ban született nők,amikor betöltötték az 59 évet,előnyugdíjba mehetnek.
Járjak utána?
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed arról, ha valaki öregségi nyugdíj mellett dolgozik?
- Mi a véleményetek az öregségi nyugdíjkorhatár felemeléséről?
- Ha a rokkantnyugdíjas eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, milyen nyugellátásban részesül?
- Lehet 100.000 Ft a nyugdíja annak, aki 32 éve öregségi nyugdíjban részesül?
- Mennyi öregségi nyugdíjat kaphat az, aki évtizedek óta 50 % rokkant?
- Az öregségi nyugdíj összege mennyivel lesz több a jelenlegi korkedvezményes előnyugdíjénál?