Elmondaná valaki, hogy hogyan kell finom, ropogós libatöpörtyűt sütni? (tudásbázis)
Azt nem mondtátok,hogy a ropogós töpörtyű sütést onnan kell kezdeni,hogy bele helyezzük a tepsibe,...
Komolyan nem tudjátok,hogy a liba-kacsa húsit,töpörtyűt,pici vizet alá öntve,alufóliával lefedve először pároljuk,majd levéve a papirt,pirosra,zsírjára sütjük.
Ennyi víz?
Amúgy is fő ki belőle víz. Én sosem teszek rá vizet.
Ficánka írta: "Lassan sokkal több zsír sül ki belőle"
Ez a lényeg. Kisül belőle az összes zsír és ezért ropogós lesz és nem gumiszerű.
Na, ez a tuti !
Én így csinálom és mindig ropogós.
Tejet nem mindig teszek bele, mert nem érzek különbséget.
A LÉNYEG (!) a víz az elején.
Eleinte "főzni" kell és csak utána sütni.
Ha a leírtak szerint csinálsz mindent, garantáltan ropogós, omlós tepertőt kapsz.
Hozzávalók:
1 kg bőrös (!) libaháj
3 dl víz
2 ek. tej
só
Elkészítése:
A megtisztított libahájat alaposan megmosod, egyenló, kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágod és egy mély lábasba teszed, hogy sülés közben a zsír ki ne fusson. kb.3 dl vizet öntesz hozzá és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütöd.
Ezután fedőt levéve nagy lángon sütöd tovább, többször megkevergeted és amikor már szép világosbarna színe van (kb. 40-50 perc még), egy fakanállal kicsit megütögetve "kopog" akkor jó.
Ekkor elzárod alatta a lángot, a fedőt az egyik kezedbe veszed, a másikkal óvatosan hozzáadod a tejet, a fedővel gyorsan letakarod, és hagyod addig így, amíg sistereg. Így nem csak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő.
Ha már nem sistereg, egy lapát segítségével papírtörlőre kiszeded, hogy a felesleges zsiradék felitatódjon. Itt sózod izlés szerint.
Ennyi!!!Sok sikert!!
A bőr nélküli háj és a bőrös, amiből ropogós töpörtyűt lehet sütni, nem ugyanaz!!! Így az eredeti kérdésre nem válasz, amit írtál! És még igazából senki sem válaszolta meg a kérdést, hogyan süssem én is, ha jön a Márton nap, ropogósra a kacsa-liba töpörtyűt. Mert az Édesanyámé mindig finom ropogós volt, de ő már nem él, tőle sajnos nem kérdezhetem meg.
Tehát én is várom a tuti receptet!!
...hat galambom a gumis valtozatot epp most alakitottam par napja ha erdekel a ricept szoljal...
tovabb kell sutni...tovabb es egy rotor sem art ha keznel van...akkor nem lesz budos a keccoban...nekem nem volt keznel eze lett a toportyu felkesz...
Szerintem nem sütöd elég ideig, A zsírnak teljesen átlátszónak kell lenni,ne legyen "fátyolos" színe. Lehet sok tejet teszel bele, én gyakran nem is teszek, de attól ropogós marad és a színe is szép.
Én nem nyúlok hozzá amíg meg nem sül a töpörtyű, Lassú tűzön sütöm, kiveszek 1-1 darabot, mert a zsírban mind puhának tűnik, és figyelem , hogy zsír nélkül keményedik-e, ha igen akkor kiszedem és, és csak utána sózom. Remélem a következő sikerül majd. :)
Elmondaná valaki, hogy hogyan kell finom, ropogós libatöpörtyűt sütni?
Az enyém mindig olyan lesz, mint a gumi.
További ajánlott fórumok:
- Valakinek úgy elmondanám...
- Egy 7 éves gyereknek elmondanád, hogy a szülei elváltak?
- Kiveszik a visszereimet a lábszáramból ha valakinek már volt ilyen elmondaná a tapasztalatait?
- A magánéletem tabu. De, ha jól megfizetnék, elmondanám.
- Miből és hogyan lehet finom, ropogós, diétás sült zöldséget készíteni?
- Mennyi ideig kell sütni egy pulykacombot? Hogyan lehet finom ropogós a bőre?