Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Elmondaná valaki, hogy hogyan kell finom, ropogós libatöpörtyűt sütni? fórum

Elmondaná valaki, hogy hogyan kell finom, ropogós libatöpörtyűt sütni? (tudásbázis)


1 2
2012. okt. 10. 12:09
Örülök, hogy segíthettem. Én is csináltam a múlt héten, késő este. Gyorsan a végére akartam járni, nem vártam eleget a hűléssel és fedő ide, fedő oda, nem kevés kifutott. Vigyázz vele, nehogy Te is így járjál!!
30. Georgina319 (válaszként erre: 23. - Ficánka5)
2012. okt. 2. 20:27
Sikerüüüült! Nagyon finom lett a töpörtyűm! A végén még leszedtem a zsírból, és úgy sütöttem még 5 percig. Isteni lett. Köszönöm a receptet.
2012. szept. 18. 17:14

Azt nem mondtátok,hogy a ropogós töpörtyű sütést onnan kell kezdeni,hogy bele helyezzük a tepsibe,...

Komolyan nem tudjátok,hogy a liba-kacsa húsit,töpörtyűt,pici vizet alá öntve,alufóliával lefedve először pároljuk,majd levéve a papirt,pirosra,zsírjára sütjük.

28. Ficánka5 (válaszként erre: 25. - 2a69f78972)
2012. szept. 18. 16:43
Igen, igazad van, az elejéhez a főzni kifejezést kellett volna használnom!!
27. Georgina319 (válaszként erre: 23. - Ficánka5)
2012. szept. 18. 10:39
Így is meg fogom próbálni, fedő alatt. Ezzel a módszerrel még nem próbálkoztam. Köszönöm a receptet.
2012. szept. 18. 06:56

Ennyi víz?

Amúgy is fő ki belőle víz. Én sosem teszek rá vizet.


Ficánka írta: "Lassan sokkal több zsír sül ki belőle"

Ez a lényeg. Kisül belőle az összes zsír és ezért ropogós lesz és nem gumiszerű.

25. 2a69f78972 (válaszként erre: 23. - Ficánka5)
2012. szept. 17. 20:06

Na, ez a tuti !

Én így csinálom és mindig ropogós.

Tejet nem mindig teszek bele, mert nem érzek különbséget.

A LÉNYEG (!) a víz az elején.

Eleinte "főzni" kell és csak utána sütni.

2012. szept. 17. 19:51
Még annyit hozzá, hogy ha nem a tepertőre hajtasz, hanem a zsírra, akkor kell lassú tűzön sütni. Lassan sokkal több zsír sül ki belőle.
2012. szept. 17. 19:48

Ha a leírtak szerint csinálsz mindent, garantáltan ropogós, omlós tepertőt kapsz.


Hozzávalók:

1 kg bőrös (!) libaháj

3 dl víz

2 ek. tej


Elkészítése:

A megtisztított libahájat alaposan megmosod, egyenló, kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágod és egy mély lábasba teszed, hogy sülés közben a zsír ki ne fusson. kb.3 dl vizet öntesz hozzá és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütöd.

Ezután fedőt levéve nagy lángon sütöd tovább, többször megkevergeted és amikor már szép világosbarna színe van (kb. 40-50 perc még), egy fakanállal kicsit megütögetve "kopog" akkor jó.


Ekkor elzárod alatta a lángot, a fedőt az egyik kezedbe veszed, a másikkal óvatosan hozzáadod a tejet, a fedővel gyorsan letakarod, és hagyod addig így, amíg sistereg. Így nem csak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő.

Ha már nem sistereg, egy lapát segítségével papírtörlőre kiszeded, hogy a felesleges zsiradék felitatódjon. Itt sózod izlés szerint.


Ennyi!!!Sok sikert!!

2012. szept. 17. 19:10
És ha nem tennétek hozzá tejet?Nem törvényszerű tejet önteni hozzá.Lehet,hogy az rontsa el.
21. Olga55
2012. szept. 17. 10:52
Tegnap én is megpróbáltam töpörtyűt sütni, úgy, ahogy leírtátok, lassú tűzön, és a vége felé leszedtem a zsírból is, pici tejjel meghintettem, és mégis gumiszerű lett. Nekem sem sikerül úgy, mint Georgina319-nek.A zsír viszont isteni lett, ami kisült belőle.
2012. szept. 17. 10:47
Szerintem próbáld ki a lassú sütést. Nekem mindig ropogós és semmi extrát nem csinálok csak lassan sütöm.
2012. szept. 16. 16:49
De már ,lehet hogy ott eldől a kérdés,hogy az az állat háztáji,hízott volt,vagy tápos, zsírnélküli valami.
18. dd4fac34d4 (válaszként erre: 17. - Xfaktor)
2012. szept. 16. 16:43
Ok, de a gond nálam már ezt megelőzőn előáll: a töpörtő (bőrös) nem ropogós, hanem gumiszerű lesz! Kérdezd meg kérlek Anyukádat, és írd le, miként jár el?!
2012. szept. 16. 15:25
Anyukám is ropogósra süti,én se tudom úgy.Amikor kiszedi a húst,meg a tepertőt is,egy szűrőkanálba teszi,és jól kinyomkodja amaradék zsírt belőle.Egyébként disznótorba is így szokták,a tepertőt kiszedni a zsírból,ha megsült.
16. dd4fac34d4 (válaszként erre: 5. - A14deb9047)
2012. szept. 16. 11:51

A bőr nélküli háj és a bőrös, amiből ropogós töpörtyűt lehet sütni, nem ugyanaz!!! Így az eredeti kérdésre nem válasz, amit írtál! És még igazából senki sem válaszolta meg a kérdést, hogyan süssem én is, ha jön a Márton nap, ropogósra a kacsa-liba töpörtyűt. Mert az Édesanyámé mindig finom ropogós volt, de ő már nem él, tőle sajnos nem kérdezhetem meg.

Tehát én is várom a tuti receptet!!

15. xfaktor (válaszként erre: 13. - E32d76b828)
2012. szept. 16. 11:02
Hát Piri néne,ebbő semmit nem tudtunk meg.A rotor?? se volt kéznél,ezért félkész lett a töpörtyű??
14. Georgina319 (válaszként erre: 12. - A0c1361e44)
2012. szept. 15. 12:07
Köszi, legközelebb úgy csinálom.
2012. szept. 14. 15:13

...hat galambom a gumis valtozatot epp most alakitottam par napja ha erdekel a ricept szoljal...

tovabb kell sutni...tovabb es egy rotor sem art ha keznel van...akkor nem lesz budos a keccoban...nekem nem volt keznel eze lett a toportyu felkesz...

12. a0c1361e44 (válaszként erre: 11. - Georgina319)
2012. szept. 14. 15:00
Egy szakács azt mondta nekem, hogy a szalonnát és minden hájas dolgot lassan kell sütni, mert akkor kisül belőle a zsír.
2012. szept. 14. 12:51
Lassaaan? Én úgy tudtam, hogy nagy lángon kell sütni. Akkor biztosan azért nem sikerült. Köszönöm a válaszokat.
2012. szept. 14. 05:17
Igen, lassan kell sütni, hogy kisüljön minden zsír belőle.
2012. szept. 13. 23:34

Szerintem nem sütöd elég ideig, A zsírnak teljesen átlátszónak kell lenni,ne legyen "fátyolos" színe. Lehet sok tejet teszel bele, én gyakran nem is teszek, de attól ropogós marad és a színe is szép.


Én nem nyúlok hozzá amíg meg nem sül a töpörtyű, Lassú tűzön sütöm, kiveszek 1-1 darabot, mert a zsírban mind puhának tűnik, és figyelem , hogy zsír nélkül keményedik-e, ha igen akkor kiszedem és, és csak utána sózom. Remélem a következő sikerül majd. :)

8. Georgina319 (válaszként erre: 6. - Gyöngyszemü)
2012. szept. 13. 22:31
Igen, loccsintok hozzá én is tejet, de még sem ropogós a töpörtyűm.
7. Georgina319 (válaszként erre: 5. - A14deb9047)
2012. szept. 13. 22:30
Én is ezt használom főzésre, és enni is. Ha ennivaló zsírt sütök, azt beízesítem hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, és egy késhegynyi kurkumát is teszek bele, a színe miatt. A főző zsírba semmit sem teszek. Már évek óta így váltom ki az olajat.
2012. szept. 13. 22:25
Hallottam olyat is hogy egy pici tejet kell hozzáadni, és úgy sütni.
2012. szept. 13. 22:00
Legalább 2 éve csak liba- vagy kacsahájat veszek kisütéshez olaj helyett. Egészen apró, lehetőleg egyforma kockákra vágom és így sütöm ki. Amikor kisült teljesen; amikor kb. konyakszínű, szűrőn keresztül öntöm le, illetve még egy picit meg is nyomkodom fakanállal. Ilyenkor mindig hajaskrumpli és lilahagyma saláta van mellé.
2012. szept. 13. 21:40
Köszönööööm!
2012. szept. 13. 21:19
Mielőtt teljesen kész, kb. 2-3 perc van hátra, akkor szedd le a zsír 3/4-ed részét.
2012. szept. 13. 21:17

Elmondaná valaki, hogy hogyan kell finom, ropogós libatöpörtyűt sütni?

Az enyém mindig olyan lesz, mint a gumi.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook