Elhalálozott ember nyugdíjának felvétele (beszélgetés)
A 11. hsz-ban van a korrekt válasz.
Azaz, arra a hónapra, amelyben az illető elhalálozott még jár a nyugdíjkifizetés, de ezt már csak örökösödési eljárás keretében vehetik fel hivatalosan az arra illetékesek.
A kézbesítők néha kivételt tesznek, ha nagyon közeli a nyugdíjkifizetés és az elhalálozás időpontja. Mint pl. Édesanyám esetében.
20.-án ment el, s a kifizetés 21.-én volt. Így még odaadták a testvéremnek, mert ő volt a meghatalmazottja, amíg kórházban volt.
De nem ez a hivatalos menet. Ezt vissza kellett volna küldenie a kézbesítőnek, s a nyugdíjfolyósító hagyatékba utalta volna újra ki.
Ozvegy volt.Ozvegyi nyugdijat kapott.Volt ket lanya,ebbol az egyik volt a vegrendeletben a kedvezmenyezett,de a masik vette fel a nyugdijat a halal utan kb 2 hettel.
Velemenyem szerint ez jogtalan volt,mert ot semmikepp sem illette volna meg,max a masik lanyt,de ot is csak birosagi vegzes,vagy hagyateki eljaras utan.
Vagy tevedek?
Abban az esetben ha van vegrendelet es nem a kedvezmenyezett vette fel,akkor mi van?Milyen kovetkezmenyei lehetnek?
Theat ha van 2 testver,az egyik a vegrendelet kedvezmenyezettje,a masik ki van zarva a vegrendeletbol,de megis felvette a nyugdijjat olyankor mi van?Felelosegre vonhato?Vissza kell fizetnie?
En is igy tudom,hogy azt csak ugy nem lehet felvennie senkinek se,megha epp az egyik gyereke is az az elhalalozottnak,mert ugymond milyen jogon,hisz meg a hagyateki nincs meg,addig nem lehet tudni kinek itelik,ha ez egyaltalan beleszamit az orokosodesbe.
Nem tudom az erre vonatkozo jogszabalyokat,ezert is kerdeztem.Hatha erre teved valaki aki a nyugdijfolyositasnal dolgozik,es akkor tuti valaszt kapok.Persze koszonom a hozzaszolasokat:)Mindennek velemenynek orulok.
Én úgy tudom, hogy ha valaki meghal 5-én, akkor azt a nyugdijat annak ellenére, hogy fel tudja venni esetleg, jogtalanul teszi. Vissza kell fizetni.
Ha x hó 15-e után hal meg, akkor a nyugdij jár.
Igaz, meg kellene várni az örökösédési eljárást.
Egy kis segitseget szetnek kerni,hogy ilyen esetben mi a teendo,illetve mi a legalis.Egyenlore tobbet nem irnek a hatter esemenyekrol,mert befolyasolas nelkul lennek kivancsi a velemenyekre.
Egy rovid elozetes a temahoz:ha egy ember pl elhalalozott x ho 5-en,akkor valaki fel veheti e mondjuk x ho 20-an az elhalalozott nyugdijjat?Ha igen ki,ha nem miert nem?
En ugy tudom ez illegalis,es az elhalalozott adataival valo visszaeles.
Aki tud,legyszi segitsen!
További ajánlott fórumok:
- Nyugdíj felvétele halál esetén
- Volt párom titokban felvételeket készített...
- Lakáshitel felvételekor mennyik a költségek?
- Hitel/Kölcsön felvétele lehetséges valahol GYES-re? (200 e ft)
- Az mit jelenthet ha a tüdőszűrőtől egy olyan papír jött ki, amire azt írták, hogy "nem sikerült a felvétele"?
- Fiatalon elhalálozott férj esetén a felesége intézheti a temetést, vagy a férj szülei?