Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Életstílus avagy a bőség zavara. fórum

Életstílus avagy a bőség zavara. (beszélgetés)


27. Csigusz2013 (válaszként erre: 26. - Murva)
2013. szept. 30. 10:27

Igen én is a fokozatosságra törekszem, a hirtelen dolgok, mint már írtam félek,hogy elveszik a kedvem. Köszönöm a tippeket.


Találtam egy kis érdekességet a lisztekről:


[link]

26. murva
2013. szept. 26. 20:33
Az életmódváltás nálam a fokozatosság elvén működött,először lecseréltem a cukrot mézre,aztán nyírfacukorra,stíviára,a főzelékeket sajásmaguk pürésítésével és egy kis rizsliszttel sűritem,tésztát ,kenyeret nem eszem,ha hús akkor hal és csirke mell,multiknál nem veszem egyiket sem csak a helyi hentesnél és halasnál.Sok-sok gyümölcsöt,salátát eszem,kölest,csicseri borsót,zabpelyhet,búzacsírát,korpát,lenmaglisztet,extraszűz olívaolaj,kókusz olaj,lenmag olaj amit használok,semilyen üdítőt nem ,csak ásványvizet iszom,nem eszem felvágottakat,margarint,vajkrémeket és a többi egészségtelen cuccot,semmi félkész kaja,csak amit én készítekhirtelen ennyi jut eszembe.
25. Csigusz2013 (válaszként erre: 21. - Marina83)
2013. szept. 24. 20:03
Igen ezt már én is tapasztaltam, én az ízét is nagyon nagyon szeretem. Köszönöm.
24. Csigusz2013 (válaszként erre: 20. - Annie1130)
2013. szept. 24. 20:03
Nagyon szépen köszönöm a tanácsaidat, biztosan rájövök magamtól is a lényegre, de jól jött az útmutatás.
23. Csigusz2013 (válaszként erre: 19. - Ittmost)
2013. szept. 24. 19:25
Köszönöm szépen a tippeket :)
22. Csigusz2013 (válaszként erre: 18. - Bd5e718401)
2013. szept. 24. 18:46
A fehér lisztről és a cukorról szeretnék lemondani és ezt helyettesíteni. Természetesen nem vártam garanciát senkitől, csak tanácsot és tapasztalatot :)
21. Marina83 (válaszként erre: 5. - Csigusz2013)
2013. szept. 24. 07:54
A rizslisztet én sűrítéshez használom. Soha nem lesz csomós, nem kell előre kikeverni csak rászórod a főzelékre vagy mártásra és összekevered. Imádom. Ja és szép állaga lesz tőle az ételnek, nem olyan fehér nyúlós mint a sima liszttől.
20. Annie1130 (válaszként erre: 18. - Bd5e718401)
2013. szept. 23. 11:50

Egyetértek! Kísérletezni kell, van ami egyáltalán nem sikerül elsőre, hiszen másképp viselkedik, mint az egészségtelenebb "testére". Én a sóval, cukorral, liszttel, zsírokkal, olajokkal,rostbevitelllel kezdtem.


A rossz minőségű, csomósodásgátlókkal telepakolt, káliumos, bolti sót lecseréltem tiszta nátrium-klroidra, azaz konyhasóra és himalájai sóra, amely 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. (de sajnos már ezt is manipulálják, úgyhogy nagyon meg kell nézni, mit veszel, bár ez mindenre igaz!).


Cukor helyett én kókuszcukrot, jó minőségű barna cukrot, termelői mézet (mézbarlang.hu) és fruktózt használok. Nekem nem a nullkalóriás étel a lényeg, hanem az, hogy egészséges legyen. Mesterséges édesítőt nem használok. Kávéba is mézet szoktam, nagyon finom!:)


Rostbevitelt kell növelni, ezt a gyümölcsökkel-zöldségekkel lehet a legjobban, de az ősi magyar növényekkel is: köles, bulgur, valamit sok müzlit, zabkorpát fogyasztok,az utifűmaghéj

is renden tartja a bélrendszert.


Nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen zsírokat, olajokat fogyasztasz. Nekem egy egész kollekcióm van itthon "átlag szemmel" nézve különlegesebb olajokból. Ezek azok, amelyeken nem spórolok, mert ég és föld a különbség egy olcsóbb kategóriás oliva, és egy drágább, esetleg bio olívaolaj között. Még nem vizsgáltattam be, de úgy gondolom, a finom, intenzí íz és illat mindent elárul, hogy melyikben van több hasznos anyag, melyiket dolgozták fel kevésbé.Olajból mindig hidegen sajtoltat vegyél. Nekem az "alapkészletemben" mindig van olívaolaj, napraforgóolaj(nem vagyok bio őrült, de ebből csak és kizárólag biot veszek, amit korábban napraforgóolajnak ismertem, az egy....inkább nem minősítem), van itthon tökmagolaj, lenmagolaj, mogyoróolaj. Kókuszzsírban és sütök, nagyon finom, egészséges alternatívája a disznózsírnak pl. és nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, nem habzik, nincs mellékíze, szobahőmérsékleten visszadermed. Pálmaolajjal is lehet próbálkozni, hasonlóan jó vele sütni. Ezek az alapok, de mivel nagy rajongója vagyok az olajknak, ezért van itthon még vagy 10 féle. Ezeket apránkéntt szoktam beszerezni, nem úgy kell elképzelni, hogy bemegyek a boltba, és 50 000-ért veszek olajat. Mivel a legtöbbjét csak saláták, kész ételek tetejére csepegtetem, ezért nagyon sokáig elállnak. Amit pedig sütésre használok, az nyilván nagyobb mennyiségben fogy...


Az elején írtam, hogy ezekkel csak kezdtem...Most ott tartok, hogy már kb. egy éve magam sütöm az egészséges kenyeret, péksüteményeket, csökkentett szénhidráttartalmú lisztekből, tehát egészségesebb alternatíva, mint a síma fehér liszt. Sok-sok magot használok a péksütikhez (lenmag, szezámmag, fekete szezám, tökmag, mandula, dió, stb.) Ezek is sokat számítanak az egészséges zsírok bevitelénél.


Valamint vettem egy gyümölcsprést és azzal készítem minden nap a zöldség és gyümölcsleveket.Igaz, hogy utálom takarítani a gépet, de mennyivel finomabbak és egészségesebbek, mint az agyontartósítószerezett, feldolgozott "100%-os" bolti löttyök!


Nekem így néz ki az életmódváltásom. A sportról most nem beszélnék, mert az egy külön téma.:)

2013. szept. 23. 11:15

csak tippelek:valószínűleg ezt a sokféle lisztet keverni érdemes.Mondjuk süteménybe sztem lehet bármelyiket,de mondjuk édesbe a csicseriborsót ne,hanem alapból valami gabonalisztet,és hozzá mondjuk a rizsliszt v gesztenyeliszt. Kenyérbe biztos lehet próbálkozni bármilyen keveréssel.

Valószínűleg a nem gabona lisztek sűrítéshez jók,főzelékbe,pudingba..A galuska az kényes dolog,nekem még a sztrapacska is szétfőtt,mikor rozslisztet tettem bele.szóval én nem ott használnám a másfajta liszteket.

18. bd5e718401 (válaszként erre: 5. - Csigusz2013)
2013. szept. 23. 11:09
Egyáltalán miről mire akarsz váltani? Amúgy semmilyen más út nincs, csak az, hogy kísérletezel. Legjobb rossz esetben nem lesz az étel lehetetlen, de azt senki nem tudja neked garantálni, hogy ízleni fog, vagy jót tesz az emésztésednek.
17. Csigusz2013 (válaszként erre: 13. - Grizus)
2013. szept. 23. 10:02
Köszönöm,utána néztem és nagyon érdekes ez az oldal!
16. Csigusz2013 (válaszként erre: 11. - Feltétlen)
2013. szept. 23. 09:52

Valóban igazad van, viszont magamat ismerve,hogy ha hirtelen felforgatnám az életvitelem, a tapasztalatlanságomból adódó bakik és az új meg nem szokott ízvilág elvenné a kedvem és feladnám, ezért próbálok apránként kis lépésekkel eljutni a célomig.

Gittát ismerem, próbáltam a zöldturixait,de egy pár nap után olyan hányingerem lett tőle,hogy azóta még az illatától is rosszul vagyok. De ezt a banános finomságot megkóstolom. Köszönöm.

15. Csigusz2013 (válaszként erre: 10. - Katinkaboszi)
2013. szept. 23. 09:36
A gugli is összeviszza "beszél" :)
14. Csigusz2013 (válaszként erre: 8. - Katinkaboszi)
2013. szept. 23. 09:33

Én csak rizslisztet tettem a galuskámhoz és volt ami szétfolyt a vízben, a többi pedig egy gombóccá öszpontosult a fazék aljában.

Köszönöm a tippeket.

13. grizus (válaszként erre: 1. - Csigusz2013)
2013. szept. 23. 09:22
Jó ötleteket találsz a Napfényes Élet Alapítvány receptfüzeteiben, ott van minden, húspótló étel, édesség, sütemények. Nézz utána a neten, azt hiszem a Belgrád rakparton van a székhelyük de lehet, hogy a Bajnok utcában is kaphatók a füzetek.
12. trapiti (válaszként erre: 6. - Csigusz2013)
2013. szept. 23. 09:04
Nem eszek süteményeket. Ha nagy ritkán egy kicsot, akkor maradok a hagyományoknál. A cukorpótlók nagyon károsak és nem is finomak szerintem
2013. szept. 23. 08:53

Az életmódváltás azt jelenti, hogy mást másféleképpen.

Nem ugyanazt másból. Nokedlit, rizslisztből, mert nyilván nem lesz jó az eredmény.

Én is váltottam és még hozzá nagyot és azt az alapelvet próbáltam követni, hogy figyeltem a szervezetem.

Hazai alapanyagokból és sok zöldségből készítettem az ételeimet. Köles, hajdina,mint köret és zöldség pörkölt, vagy gomba fasírt, mint feltét.

A főzelékeket, nem liszttel kell sűríteni, hanem saját magával.

Ha pedig édeset kívántam, akkor nem süteményt ettem, hanem édes gyümölcsöt. Próbáld ki, mert nagyon egyszerű és a hatása feledhetetlen!

Két nagyon egyszerű hozzávaló szükséges. Holland kakaó ami nem olcsó, de megéri, ha a rizslisztet megvetted ez már semmiség.

A banánt hosszanti irányból hasábra vágtam, utána kis kockákra szeleteltem és beleforgattam kakaóba a banán széleit pedig összekevertem a kakaóval ez kakaókrém lett isteni.

Innen vettem az ötletet.


[link]


További jó kísérletezést és sok sikert!!

10. Katinkaboszi (válaszként erre: 6. - Csigusz2013)
2013. szept. 23. 08:51
Vigyázz, a mézből is van már annyi féle-fajta, hogy azon sem könnyű kiigazodni, először üss be a barátunk a gugliba és megmmondja neked, milyet vegyél, mert mire van szükséged :D
9. Katinkaboszi (válaszként erre: 7. - 3b1a5ec920)
2013. szept. 23. 08:50

Egy kevés teljes kiörlésű liszt, buzakorpával néha bekeverve, nekik sem fog ártani, főleg az emésztésüknek :D


A kész ételt, jó minőségű oliva olajjal meglocsolni egy picikét, az is jó nekik, ami az ő korukban nagyon fontos, hogy az emésztésük remdben legyen :D

8. Katinkaboszi (válaszként erre: 5. - Csigusz2013)
2013. szept. 23. 08:48

A barna, nádcukor és a méz teljesen jó egy életmód váltás elejére.


A rizsliszt nekem a legfinomabb rántott dolgokhoz jó, nem pereg le semmiről, igen jól bevonja és ha nokedlit készítesz, abba is megfelel, több más liszt mellé :D


A legjobb és nem veszi észre senki, mert fontos, nem egyből, hanem fokozatosan kell felkészíteni akár a sajátod, akár a család pocakját a váltásra :D


Használj teljes kiörlésű és graham lisztet. Persze keverve az eddig használatossal, először.

2013. szept. 23. 08:40

Maradok a hagyomanyos, bevalt recepteknel.

Csaladom tagjai 80 felettiek :)

6. Csigusz2013 (válaszként erre: 4. - Trapiti)
2013. szept. 23. 08:18

Milyen jobbféle cukorra gondolsz? A mézről nagyon sok hasznos dolgot olvastam, van is itthon, viszont a süteményeknek teljesen megváltoztatja az állagát és a kezelését is (a mézestészták tapasztalatából indulok ki, pl. mézes kalács, elég nehéz kezelni).

Mit használsz a süteményekhez?

5. Csigusz2013 (válaszként erre: 2. - E584b61b26)
2013. szept. 23. 08:15

Szia, a cukorpótlókon a nádcukrot, kókuszcukrot, nyírfacukrot értettem, de azt nem fejtettem ki bővebben. Ezek ugye nem laborban készült műanyagok?

A kísérletezésem tegnap kezdődött, rizslisztből próbáltam galuskát készíteni, én ugyan nem,de a baromfiudvar jól lakott belőle. Nem szeretnék úgymond pazarolni a továbbiakban. Nézelődtem az interneten, de elég eltérő véleményeket olvastam a témában.

2013. szept. 23. 08:08
Én nem vagyok nagy bioszakértő vagy életmódváltó de szerintem semmiképp nem a cukorpótlókkal indul... Inkább vissza kell fogni a cukorfogyasztást, és azt a keveset lehet mézből vagy valamilyen jobbféle de igazi cukorból....
3. e584b61b26 (válaszként erre: 2. - E584b61b26)
2013. szept. 23. 08:02
*kísérletezni
2013. szept. 23. 07:57

Szia!

Engem is foglalkoztat elég régóta az egészséges életmód,és igyekszem is alkalmazni!

A különféle lisztek,nagyon jók,kenyerekhez süteményekhez,viszont ez a laborban előállított cukorpótló nem hinném,hogy egészséges,mint ahogy semmi szintetikus dolog.Szerintem...

Akkor inkább legyen méz.

Van rengeteg recept,mit mihez használhatsz de lehet kíséltetezni is.

2013. szept. 23. 07:42

Sziasztok!

Egy ideje foglalkozom az életmódváltás gondolatával és most értem meg rá, hogy tegyek is érte valamit. Voltam több herbáriában, gabonaüzletben, gyógynövényes szaküzletben és a bőség zavarában nem tudtam eldönteni, mit is vásároljak. Az eladók mind mind segítőkészek voltak, még sem sikerült teljesen felfognom a látottakat. Annyi cukorpótló, liszt féleség van a készletükben és nem tudom,hogy melyik mire való? Melyik a jó? Persze a eladók mindre esküsznek, de én a valós tapasztalatokra lennék kíváncsi és nem a marketingre, amit nekik el kell mondani.


Milyen cukorpótlót használtok? Melyik jó a süteményekhez? Melyikkel jó főzni? Melyik az egészséges?

Az ezerféle lisztből mit mihez lehet felhasználni? Láttam tökmaglisztet, gesztenyelisztet, csicserigorsólisztet, rizslisztet, zablisztet, teljeskiőrlésű liszteket, tönkölylisztet több hirtelen nem is jut eszembe.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook