Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Életmódváltás, mert "Az vagy, amit megeszel!" fórum

Életmódváltás, mert "Az vagy, amit megeszel!" (beszélgetés)


1 2 3 4
95. 25800e2d09 (válaszként erre: 94. - Klauka_)
2013. dec. 6. 21:37
a tehéntej a nagyon magas cukor (laktóz) tartalma miatt nem túl előnyös. de kecsketejet ihatsz.
2013. dec. 6. 21:28

Köszi mindenkinek a hozzászólást.

Házi kenyér a hétvégén elkészül, alapanyagokat beszereztem. Remélem fincsi lesz :)


Egyébként a sima tehén tej miért nem jó? Azt miért kellene lecserélni rizs-kókusz- vagy laktózmentes tejre?

93. 25800e2d09 (válaszként erre: 90. - Alidamolnar)
2013. dec. 4. 20:24
óó jézus anyám... :D hát ez nem komplett.. pedig nincs is jobb a frissen szedett (nem agyonpermetezett) gyüminél. ha kukacos annyi baj legyen legalább plusz fehérje :D
92. 25800e2d09 (válaszként erre: 79. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 20:23
Az a munka számomra is megbecsült. Csak valamiért pejoratív számomra a paraszt kifejezés, persze nem az és nem is kéne annak lennie. :(
91. M0ncsa (válaszként erre: 90. - Alidamolnar)
2013. dec. 4. 19:09
Ez hulye :DDD
90. alidamolnar (válaszként erre: 86. - 7832a597c4)
2013. dec. 4. 19:01

Teljesen egyet kell, hogy értsek Veled.

Nekem pl. egy barátnőm már mániákus. Röviden a történet: nyáron az udvarunkban a szilvafán garmadával voltak a gyönyörű, egészséges szilvák. Beszélgettünk, a csaj férje kérdezte, hogy ehet-e belőle, mondtam, hogy persze, nem kérdés. Pasi le is szedett 8-10 szemet, jóízűen megette. Kínálom a csajt is, hát, ő ÍGY nem eszi a szilvát. Nem is értettem, kérdeztem, hogy fáj a gyomra tőle, vagy mi a baj. Hát nem, hanem hogy nincs megmosva. Mondom neki, hogy szedjünk, itt a kerti csap (vezetékes, nem kúti), megmosom neki, és ehet ő is. Erre ő, hogy nem, mert ki tudja, hogy a vízben is mi van már.

Ó, basszus:(((((((( Na, ez már mánia. A ragyogó, egészséges szilvát otthagyja, mert fél a csapvíztől, amiben megmosnám. Na, ez már sok nekem...

89. alidamolnar (válaszként erre: 87. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 18:56
Köszi, kipróbálom!
88. mosolyka1111 (válaszként erre: 85. - 7832a597c4)
2013. dec. 4. 18:54
Én is magam készítem a joghurtot, múltkor almalekvárt (házi) kevertem bele, finom volt nagyon azzal is.
87. M0ncsa (válaszként erre: 84. - Alidamolnar)
2013. dec. 4. 18:51
Probald meg valamivel besuriteni, a boltit is kemenyitovel meg a jo eg tudja, mivel suritik - a haziban legalabb tudod, mi van... Hatha :) Le is csorgathatod kicsit rongyba ontve, hogy surubb legyen (csak ne hagyd tul sokaig, mert turo lesz belole :D) Igaz, a csorgatashoz erdemes nagyobb mennyiseget kesziteni.
2013. dec. 4. 18:22
Kókusztejport is használok kávéba, van hogy magában vagy lecsökkenthető vele a a kávéba tett tejmennyiség akár egy mokkás kanálnyira is. A radikális, teljesen önmegerőszakolós változtatásnak,meg a soha többet fogadalmaknak nem vagyok a híve, mert nem működik.pl. Aki él-hal az édesért ,annak nem megfogadható tanács, hogy semmit ne édesítsen, mert úgysem fogja bírni, de így van ez a húsimádókkal és a péksütifalókkal is. Szerintem a hangsúly az alternatívák megtalálásán és a káros élelmiszerek mennyiségének csökkentésén van, nem pedig a soha nem ér a számhoz.....étel fogadalmakon van. A túlzott korlátozás frusztrációhoz vagy a tiltott élelmiszer iránti beteges sóvárgáshoz vezethet. Én nem megrovom magam,ha tiltottat eszem, hanem megdicsérem, amikor mással helyettesítem vagy kihagyom éppen. Így nincs az állandó ezt sem leehet -azt sem lehet érzésem meg bűntudatom sem.
2013. dec. 4. 18:13
Natúr joghurt mézzel vagy baracklekvárral keverve nekem van annyira finom mint a gyümölcsjoghurt.
84. alidamolnar (válaszként erre: 83. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 17:20

Én is így szoktam, csak vettem hozzá olyan ketyerét, ami 40 fokon tartja, 8 órán át hagyom, kis üvegekben van. Nekünk azért jó, mert kb. egy kis üveg az egyszeri adagunk/fő. Bár, a lányom már el van cseszve, neki a bolti a jó, mert az így meg úgy. Mondtam neki, hogy az csak attól mászik rá a kanálra, hogy tele van állagjavítóval. Az igazi joghurt az ilyen, amit házilag készítünk.

(Nekem egyébként a 3,5%-os (sárga kupakos) L..óti tejből és a D..non Ac..ia joghurtból lett eddig még a legjobb állagú, megáll benne a kanál.

83. M0ncsa (válaszként erre: 81. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 15:51

Hiszti, ez mekkora nev :)) Ertem, tehat hobbi. Olyan is kell :) igaz, ragadozomadarakhoz nem ertek, de a kedvenc Fekete Istvan konyvem a Hu volt :) (le is toltom, most, hogy eszembe juttattad). Oke, hogy nagy a ketrec, de nem szoktatok oket roptetni? Vagy megszoknek?


Najo, tenyleg nem akarom offolni a topikot, elnezest a foruminditotol...


Az jutott meg eszembe, hogy irta valaki, hogy a joghurtot azert meg nem kesziti otthon, merthogy nemtommertnem. A joghurtkeszites a vilag legegyszerubb dolga amugy :) Egy kis pohar joghurtot kell venni "magnak", ezt kiporciozni fele-fele aranyban ket befottesuvegbe, felonteni tejjel (hazi bioval lehetoleg, ugyebar), elkeverni, es betenni a sutobe 50-60 fokra 2-3 orara. Utana kikapcsolhatjuk a sutot, de hagyjuk becsukva, benne a joghurttal. 6-7 ora mulva keszen van a finom hazi joghurt :) Annyi a lenyege, hogy a joghurtbakteriumok magasabb hofokon szaporodnak, mint ami az aludttejbakteriumnak kedvez. Utobbi szobahomersekleten, elobbi 40-50 fokon erzi magat jol, ezert kell nekik bedurrantani :) Utana mehet a joghurt a hutobe. A maradekot ujra felhasznalhatjuk magnak. Ha romlana lassan a joghurt minosege, lehet frissiteni a bakteriumallomanyt ujabb vasarolt joghurttal. Ennyi a nagy muveszet :)

2013. dec. 4. 15:34

Én az IR-es lányomnak ezt szoktam sütni:


Graham kenyér

40 dkg grahamliszt

5 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt

15 dkg fehér finomliszt

1 csomag instant élesztő (vagy 1/3 csomag budafoki)

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

4-6 dkg vaj

4 dl víz + 1 kisebb evőkanál 10%-os ecet (vagy késhegynyi aszkorbinsav)

A megfelelő sorrendben teszem a kenyérsütőbe, tehát víz az ecettel, utána a liszt, egyik oldalra a cukor, másik oldalra a só, tetejére a vaj, és rászórom (vagy morzsolom) az élesztőt. A normál kenyér fokozaton sütöm. (Sípolásnál teszek még hozzá két evőkanál valamit, ez lehet: szezámmag, szójapehely, zabkorpa, lenmag, mindig más magot vagy pelyhet adok hozzá).

(Ebből egy 6 dekás szelet pont 30 gramm szénhidrát, ez egy cukrosnak vagy IR-esnek egy reggelire való adag.)

81. Shanalyl (válaszként erre: 78. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 15:10
A páromé a héja, ő solymászkodik, én tanulom. Szoktunk vadászni is. Bár a Hisztivel (ő a jelenlegi madár, elvileg lesz majd egy másik is) már nem, mert túlságosan bemutatós madár lett belőle és nem elég "agresszív" a nyulászáshoz, így jövőre lesz nevelve egy vadászós madár. A bagoly meg miattam, mert nagy bagolybuzi vagyok. Nem bántja a szárnyasokat, mert ezeket a madarakat volierben tartják (egy szép nagy szoba méretű ketrec). A bagoly sem fog egerészni, mert nincs szabadon, csak a ketrecen belül. Múltkor én mentem ki Hisztivel egy íjásztalálkozóra, a hagyományőrzők majdnem bepisiltek a gyönyörűségtől, mert ugye turul meg minden. :) Nagyon aranyosak voltak a felnőttek és a gyerekek is és tök jó dolgokat kérdeztek, öröm volt nekik mesélni meg megmutatni a madarat.
2013. dec. 4. 15:08

Csak egy ötlet:

Szoktam húskrémet készíteni: Sertéspörköltet főzök, amikor puha, akkor kevés vajjal, pár főtt tojással, mustárral, borssal botmixerrel pépesítem. Ha kell, adok hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, hogy jól kenhető legyen. Behűtve isteni finom.

Próbáltam már fagyóba is eltenni egy adagot, amikor kiolvadt, nem volt már olyan jól kenhető, de áttörtem villával, adtam hozzá 1 evőkanál tejfölt, villával jól kikevertem, és olyan volt, mint friss korában.

79. M0ncsa (válaszként erre: 77. - 25800e2d09)
2013. dec. 4. 15:01
Szamodra talan lekezelo, szamomra egy megbecsulendo foglalkozas. Egyebkent az a fura, hogy csak Magyarorszagon kapott ennyire pejorativ ertelmet a paraszt szo. A szloven "kmet", nemet "Bauer", angol "peasant" vagy "farmer" nem bir ilyen jelentessel, meg is becsulik ezek a nepek a parasztot, ahogy az illik. Nem artana, ha Mo-n is igy lenne :(
78. M0ncsa (válaszként erre: 75. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 14:57
Jaigen! Minek tartasz HEJAT???? A baglyot meg ertem, az egereszik... de a heja? Nem fogja bantani a szarnyasokat?
77. 25800e2d09 (válaszként erre: 38. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 14:57
Kicsit lekezelő nekem a parasztozás de legyen. Mi felénk nem szokás mondjuk de nekem nem is kolbász a kolbász ami nem csabai házi :) szalámi meg más az tény. Ahhoz érteni kell.
76. M0ncsa (válaszként erre: 75. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 14:56

Ha elfogadsz egy jotanacsot: a konyhakert legyen minel kozelebb a konyhahoz :) Marmint a "fobejarathoz", vagy ha hatso konyha van, akkor ahhoz, szoval erted. Szamtalanszor elofordul majd, hogy epp csak 5 szal petrezselyemzold kellene, vagy par level lestyan, vagy epp 3 szal repa, nehany paradicsom, talnyi salata, spenot, rukkola, akarmi. Ilyenkor nagyon praktikus, ha nem kell a kert tulso vegebe caplatni erte. Az, hogy vannak gyumolcsfak, nagyon kiraly dolog :) A meggyet kulonosen irigylem. Imadom, de itt nem lehet venni, a faink meg meg kicsik.


A kozos konyhakertek szuper dolog, nemreg lattam rola valami riportfilmet, vicces volt :) De mennyivel jobb mar, mint a teve elott tespedni. Lehetne magyar honlapot is csinalni hasonlo cellal, semmibol nem allna (hacsak mar nem csinalta meg valaki).


Ezt akartam is ajanlani a foruminditonak, hogy ha egy modja van ra, keritsen valahonnet egy darabka foldet, es termeljen sajatot. Akarmit is hasznalt a korabbi tulaj, idovel lebomlik, minden evben "tisztabb" lesz a termes. Nalunk 8 evbe tellett, mire visszakoltoztek a vakondok :) (korabban gyumolcsos volt a kert helyen, apos "gondozta" agyon-mutragyazassal es permetezessel... de ennek mar sok eve, szerencsere)

75. Shanalyl (válaszként erre: 73. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 14:46

Persze, ebből a 3000ből el fog venni a ló karámja, a héják és a bagoly volierei meg egyéb kiszolgáló egységek, de azért így is marad rendesen. Még ki kell találnom, hol lesz a konyhakert. Első körben lucernát fogunk vetni, az meg ugye több évig marad, így egy ideig nem kell a vetésforgón görcsölnöm, csak a zöldségek esetében. Grátisznak vannak termő meggy, körte, alma és szilva fák, bár én annyira nem vagyok gyümis, inkább zöldséges.


Azért is láttam örömmel, h nálunk is kezd meghonosodni a közös konyhakertek eszméje. Mert van egy csomó önkormányzati terület, ami vagy túl kicsi vagy rossz helyen van, vagy a kutyának se kell, de több család meg tudná termelni magának potom pénzért a zöldséget, gyümölcsöt. Ezeket kéne tolni, mert nagyon jó ötlet. Olyat is láttam már, h valaki átengedett részeket a sajátjából, h szegényebb családok azon tudjanak egy kicsit gazdálkodni. Az angoloknál külön weboldalon lehet feliratkozni, ha földet keresel vagy adsz oda ilyen célra. És ez tök jó.

74. jajjj (válaszként erre: 71. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 14:36

Igen... ezér hívom én az egész életmódváltást kompromisszumok megkötésének. Olyan életmódra nem fogsz tudni váltani amit utálsz, vagy erődön fölül kell teljesíteni.

Nekem az nem fér bele, hogy szülinapokon ne egyek a tortából. Az se fér bele, hogy soha nem eszek fehér kenyeret. De az mondjuk belefér, hogy a hét 5 napján barnát és magosat eszek, viszont szombat reggel friss péksütit sütök, és ropogós a héja, és foszlós a bele, ahogy kell. A cukorpótló ízét meg annyira hamar megszoktam, hogy már nem is zavar. Most akarok kipróbálni majd új fajtákat sütéshez.

73. M0ncsa (válaszként erre: 67. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 14:30

:DDD

En meg szoktam elolegezni legalabb egy atlagos szazast... amig az ellenkezoje be nem bizonyosodik :D


3000 nm, az jo nagy :) Olvastam egy nemet pali konyvet (nevet ne kerdezd), aki biokerteszkedek, egesz extrem modon nyomja, semmi vegyszer, tragya, szerinte megfelelo banasmod mellett nem kell, mindegy, nem ez a lenyeg.

A lenyeg az az, hogy az o szamitasai szerint fejenkent 80 nm kert kell, hogy megtermelj minden szukseges zoldsegfelet a csaladnak. Ha allatoknak takarmanyt is vetsz, az nyilvan plusz - meg amennyit az allatok, olaik maguk elfoglalnak. Nade, tapasztalatbol, 3000 nm RENGETEG (plane, ha gyomlalni kell :DDD), es sokmindent meg lehet rajta termelni. Szoval hajra, a kesobb emlitett kuffernak is jot fog tenni ;)

2013. dec. 4. 14:26

Elég régen sütöttem már gépben kenyeret, csak sütőben, de itt egy gépi kenyér recept:


Hozzávalók:

- 220 ml szobahőmérsékletű hideg víz,

- összesen 350 g liszt kell hozzá, ez 150 g fehérliszt, a többi meg bármilyen liszt ( mi 100 g tk lisztet és 100 g rozslisztet keverünk mellé)

- másfél teáskanál só,

- egy csomag száraz élesztő.


Ilyen sorrendben kell belerakni a kenyérsütőbe:

- víz

- fele liszt

- só

- másik fél liszt

- tetejére az élesztő, hogy csak a liszttel érintkezzen.


3-as programon 750 g-os kenyér és legkisebb piritás.

71. Shanalyl (válaszként erre: 69. - Jajjj)
2013. dec. 4. 14:20

Igen, kissé elkalandoztunk (főleg én).


Én két édesítővel iszom a kávét és két tejszínnel. Elsőre majdnem lehánytam az előkémet, mert a 3 kanál cukorhoz voltam szokva, de most vagy cukorka és kuffer világ körüli utazásokhoz, vagy két pötyi és fitnesz-popó. Hát, a pöttyöt már megszoktam, de a fitnesz-popper még várat magára. Muszáj lesz kondiba menni.


A másik, amitől nagyon nehezen tudok megszabadulni, az a fehérliszt. Az kérem, lesből támad. Mire azt hinnéd, nincs már a környéken, azért előavászkodik.


Rohadt*ul nehéz úgy életmódváltani, h közben körülötted mindenki marad a régi kerékvágásban. :P

70. jajjj
2013. dec. 4. 14:14

De ezt a kiflit sokszor sütöttem:


[link]


Sose lett olyan szép, mint a képen, de én is és férjem is nagyon szeretjük.

69. jajjj (válaszként erre: 67. - Shanalyl)
2013. dec. 4. 14:12

Nyilván mindenki a saját keretei között tesz meg mindent.

Amúgy szerintem is borzasztó messze van a téma már attól, hogy mit változtassak a reggeli kávémon, és még egy tk kenyér recept sem érkezett. Én pl. azért nem küldtem, mert mindig a tésza állagától függ mennyi vizet teszek bele, és ezt nem tudom fejből....

68. Shanalyl (válaszként erre: 65. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 14:06

A repce nagyon finom, bár a méhek ellátása repcevirágzás idején nem egy életbiztosítás. Biztos azért olyan finom, amitől a méhek begerjednek. Ezért is mondtam szinte hisztérikusan a tesómnak, mikor megláttam a facen a repcetábla szélen lóval pózolós képét, h agyonütöm, ha mégegyszer repceföld közelébe megy lóval. Mert olyankor a zümik nem beszámíthatóak, még annyira sem, mint máskor. És valahogy jobban is fáj, ha csípnek. :P Megint csak az emberek hülyítése a baj. Mi eladjuk a hordót kilója 600 Ft-ért, aztán kiüvegezik, megvárják, míg bekristályosodik, ráírják, h krém-méz és eladják 2500ért. Na, ez az üzlet. :D


A harmatmézet mi szolídan levéltetűszarméznek becézzük. A levéltetvek ahogy szipókáznak ilyen édes nedvet engednek ki a hátsó felükön. Ezt sok rovar igencsak kedveli (pl bizonyos hangyák úgy tartják a boly közelében a tetveket, mintha fejős tehenek lennének, vigyáznak rájuk, védik és arréb telepítik őket, ha nincs mit szipókázni, nagyon érdekes, láttam egyszer erről egy természetfilmet.), a zümmök is előszeretettel gyűjtik össze ezt az édes nedvet, h aztán ugyanúgy mézet csináljanak belőle, mint más növényi nedvekből. Dehát azt mégsem lehet ráírni, h tetűváladékméz, a harmatcseppméz, meg mézharmat méz mennyivel elegánsabb. Van egy nagy mézevő barátosnénk, neki vettünk egyszer egy üveggel, ő azt mondta, kicsit erősebb, karakteresebb, mint pl egy akác, meg jó sötét, de ezt is elpusztította egy hét alatt. na, őt nem szabad közel engedni a pergetőhöz, mert mint baba a mellre, úgy tapadna rá, aztán bajban lennénk a végén. :D

67. Shanalyl (válaszként erre: 64. - M0ncsa)
2013. dec. 4. 13:58

Én nem gondolkodtam ilyen távlatokban, mint a többiek IQ-ja. :)

Csak elképesztő dolgokat olvasok/látok néha, meg hajlamos vagyok végletekben gondolkodni, lehet azért tűnt ennyire kihegyezettnek, amit írtam. Ezt beismerem. :P


Én már alig várom, h végre elkészüljön a házunk, mert ott lesz egy jó 3000 nm-em garázdálkodni (az más kérdés, mennyit fog ebből elfoglalni a ló :D), végre termeszthetem magunknak a zöldségeket (halálra fogom zabáltatni a hugomat brokkolival, már előre látom), magunknak fogjuk vágni a csirkét, pulykát, nyulat, disznót. Sajnos ma már abban sem lehetsz biztos, amit magadnak állítasz elő ( a szomszéd vajh mivel napalmozza le a sajátját?, mennyi jön át abból?, az előző földhasználó mivel keserítette avagy dúsította fel az én szegény kis földecskémet meg ilyenek). Bár ezeken még mindig jobb gondolkodni, h vajon a guargumi, amit a Danone joghurtba előszerettel raknak, mennyi mérgező anyagot kapott, mikor az indiaiak mellette égettek el több tonnányi mérgező hulladékot. :(((( Uh, még a végén a sajtot és a joghurtot is magunknak fogjuk csinálni. Áh, épp befér még egy helyes kis Jersey tehén a portára. :)


De mi van azokkal, aki nem olyan szerencsések, h ezt megtehetik? :(

2013. dec. 4. 13:56

Hogy jut el egy ember onnan, hogy életmódot akar váltani, mert nem jön be neki a cukros, lisztes, virslis, vackos élet addig, hogy már levegőt sem szabad szívnia, mert nem bio?


Először hagyja el, amit el kell hagyni, aztán majd jöhet a többi. Alapvető dolgokkal nincs tisztában, akkor kezdetnek elég lesz az is, hogy lecseréli a cukrot steviára (vagy másra), elhagyja a fehérlisztet, ráér később is elemezgetni, miben mennyi E, ízfokozó van, tiszta-e a víz, amit iszik, bio-e az őstermelő által kínált hús...

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook