Életmódváltás, mert "Az vagy, amit megeszel!" (beszélgetős fórum)
Köszi mindenkinek a hozzászólást.
Házi kenyér a hétvégén elkészül, alapanyagokat beszereztem. Remélem fincsi lesz :)
Egyébként a sima tehén tej miért nem jó? Azt miért kellene lecserélni rizs-kókusz- vagy laktózmentes tejre?
Teljesen egyet kell, hogy értsek Veled.
Nekem pl. egy barátnőm már mániákus. Röviden a történet: nyáron az udvarunkban a szilvafán garmadával voltak a gyönyörű, egészséges szilvák. Beszélgettünk, a csaj férje kérdezte, hogy ehet-e belőle, mondtam, hogy persze, nem kérdés. Pasi le is szedett 8-10 szemet, jóízűen megette. Kínálom a csajt is, hát, ő ÍGY nem eszi a szilvát. Nem is értettem, kérdeztem, hogy fáj a gyomra tőle, vagy mi a baj. Hát nem, hanem hogy nincs megmosva. Mondom neki, hogy szedjünk, itt a kerti csap (vezetékes, nem kúti), megmosom neki, és ehet ő is. Erre ő, hogy nem, mert ki tudja, hogy a vízben is mi van már.
Ó, basszus:(((((((( Na, ez már mánia. A ragyogó, egészséges szilvát otthagyja, mert fél a csapvíztől, amiben megmosnám. Na, ez már sok nekem...
Én is így szoktam, csak vettem hozzá olyan ketyerét, ami 40 fokon tartja, 8 órán át hagyom, kis üvegekben van. Nekünk azért jó, mert kb. egy kis üveg az egyszeri adagunk/fő. Bár, a lányom már el van cseszve, neki a bolti a jó, mert az így meg úgy. Mondtam neki, hogy az csak attól mászik rá a kanálra, hogy tele van állagjavítóval. Az igazi joghurt az ilyen, amit házilag készítünk.
(Nekem egyébként a 3,5%-os (sárga kupakos) L..óti tejből és a D..non Ac..ia joghurtból lett eddig még a legjobb állagú, megáll benne a kanál.
Hiszti, ez mekkora nev :)) Ertem, tehat hobbi. Olyan is kell :) igaz, ragadozomadarakhoz nem ertek, de a kedvenc Fekete Istvan konyvem a Hu volt :) (le is toltom, most, hogy eszembe juttattad). Oke, hogy nagy a ketrec, de nem szoktatok oket roptetni? Vagy megszoknek?
Najo, tenyleg nem akarom offolni a topikot, elnezest a foruminditotol...
Az jutott meg eszembe, hogy irta valaki, hogy a joghurtot azert meg nem kesziti otthon, merthogy nemtommertnem. A joghurtkeszites a vilag legegyszerubb dolga amugy :) Egy kis pohar joghurtot kell venni "magnak", ezt kiporciozni fele-fele aranyban ket befottesuvegbe, felonteni tejjel (hazi bioval lehetoleg, ugyebar), elkeverni, es betenni a sutobe 50-60 fokra 2-3 orara. Utana kikapcsolhatjuk a sutot, de hagyjuk becsukva, benne a joghurttal. 6-7 ora mulva keszen van a finom hazi joghurt :) Annyi a lenyege, hogy a joghurtbakteriumok magasabb hofokon szaporodnak, mint ami az aludttejbakteriumnak kedvez. Utobbi szobahomersekleten, elobbi 40-50 fokon erzi magat jol, ezert kell nekik bedurrantani :) Utana mehet a joghurt a hutobe. A maradekot ujra felhasznalhatjuk magnak. Ha romlana lassan a joghurt minosege, lehet frissiteni a bakteriumallomanyt ujabb vasarolt joghurttal. Ennyi a nagy muveszet :)
Én az IR-es lányomnak ezt szoktam sütni:
Graham kenyér
40 dkg grahamliszt
5 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
15 dkg fehér finomliszt
1 csomag instant élesztő (vagy 1/3 csomag budafoki)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
4-6 dkg vaj
4 dl víz + 1 kisebb evőkanál 10%-os ecet (vagy késhegynyi aszkorbinsav)
A megfelelő sorrendben teszem a kenyérsütőbe, tehát víz az ecettel, utána a liszt, egyik oldalra a cukor, másik oldalra a só, tetejére a vaj, és rászórom (vagy morzsolom) az élesztőt. A normál kenyér fokozaton sütöm. (Sípolásnál teszek még hozzá két evőkanál valamit, ez lehet: szezámmag, szójapehely, zabkorpa, lenmag, mindig más magot vagy pelyhet adok hozzá).
(Ebből egy 6 dekás szelet pont 30 gramm szénhidrát, ez egy cukrosnak vagy IR-esnek egy reggelire való adag.)
Csak egy ötlet:
Szoktam húskrémet készíteni: Sertéspörköltet főzök, amikor puha, akkor kevés vajjal, pár főtt tojással, mustárral, borssal botmixerrel pépesítem. Ha kell, adok hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, hogy jól kenhető legyen. Behűtve isteni finom.
Próbáltam már fagyóba is eltenni egy adagot, amikor kiolvadt, nem volt már olyan jól kenhető, de áttörtem villával, adtam hozzá 1 evőkanál tejfölt, villával jól kikevertem, és olyan volt, mint friss korában.
Ha elfogadsz egy jotanacsot: a konyhakert legyen minel kozelebb a konyhahoz :) Marmint a "fobejarathoz", vagy ha hatso konyha van, akkor ahhoz, szoval erted. Szamtalanszor elofordul majd, hogy epp csak 5 szal petrezselyemzold kellene, vagy par level lestyan, vagy epp 3 szal repa, nehany paradicsom, talnyi salata, spenot, rukkola, akarmi. Ilyenkor nagyon praktikus, ha nem kell a kert tulso vegebe caplatni erte. Az, hogy vannak gyumolcsfak, nagyon kiraly dolog :) A meggyet kulonosen irigylem. Imadom, de itt nem lehet venni, a faink meg meg kicsik.
A kozos konyhakertek szuper dolog, nemreg lattam rola valami riportfilmet, vicces volt :) De mennyivel jobb mar, mint a teve elott tespedni. Lehetne magyar honlapot is csinalni hasonlo cellal, semmibol nem allna (hacsak mar nem csinalta meg valaki).
Ezt akartam is ajanlani a foruminditonak, hogy ha egy modja van ra, keritsen valahonnet egy darabka foldet, es termeljen sajatot. Akarmit is hasznalt a korabbi tulaj, idovel lebomlik, minden evben "tisztabb" lesz a termes. Nalunk 8 evbe tellett, mire visszakoltoztek a vakondok :) (korabban gyumolcsos volt a kert helyen, apos "gondozta" agyon-mutragyazassal es permetezessel... de ennek mar sok eve, szerencsere)
Persze, ebből a 3000ből el fog venni a ló karámja, a héják és a bagoly volierei meg egyéb kiszolgáló egységek, de azért így is marad rendesen. Még ki kell találnom, hol lesz a konyhakert. Első körben lucernát fogunk vetni, az meg ugye több évig marad, így egy ideig nem kell a vetésforgón görcsölnöm, csak a zöldségek esetében. Grátisznak vannak termő meggy, körte, alma és szilva fák, bár én annyira nem vagyok gyümis, inkább zöldséges.
Azért is láttam örömmel, h nálunk is kezd meghonosodni a közös konyhakertek eszméje. Mert van egy csomó önkormányzati terület, ami vagy túl kicsi vagy rossz helyen van, vagy a kutyának se kell, de több család meg tudná termelni magának potom pénzért a zöldséget, gyümölcsöt. Ezeket kéne tolni, mert nagyon jó ötlet. Olyat is láttam már, h valaki átengedett részeket a sajátjából, h szegényebb családok azon tudjanak egy kicsit gazdálkodni. Az angoloknál külön weboldalon lehet feliratkozni, ha földet keresel vagy adsz oda ilyen célra. És ez tök jó.
Igen... ezér hívom én az egész életmódváltást kompromisszumok megkötésének. Olyan életmódra nem fogsz tudni váltani amit utálsz, vagy erődön fölül kell teljesíteni.
Nekem az nem fér bele, hogy szülinapokon ne egyek a tortából. Az se fér bele, hogy soha nem eszek fehér kenyeret. De az mondjuk belefér, hogy a hét 5 napján barnát és magosat eszek, viszont szombat reggel friss péksütit sütök, és ropogós a héja, és foszlós a bele, ahogy kell. A cukorpótló ízét meg annyira hamar megszoktam, hogy már nem is zavar. Most akarok kipróbálni majd új fajtákat sütéshez.
:DDD
En meg szoktam elolegezni legalabb egy atlagos szazast... amig az ellenkezoje be nem bizonyosodik :D
3000 nm, az jo nagy :) Olvastam egy nemet pali konyvet (nevet ne kerdezd), aki biokerteszkedek, egesz extrem modon nyomja, semmi vegyszer, tragya, szerinte megfelelo banasmod mellett nem kell, mindegy, nem ez a lenyeg.
A lenyeg az az, hogy az o szamitasai szerint fejenkent 80 nm kert kell, hogy megtermelj minden szukseges zoldsegfelet a csaladnak. Ha allatoknak takarmanyt is vetsz, az nyilvan plusz - meg amennyit az allatok, olaik maguk elfoglalnak. Nade, tapasztalatbol, 3000 nm RENGETEG (plane, ha gyomlalni kell :DDD), es sokmindent meg lehet rajta termelni. Szoval hajra, a kesobb emlitett kuffernak is jot fog tenni ;)
Elég régen sütöttem már gépben kenyeret, csak sütőben, de itt egy gépi kenyér recept:
Hozzávalók:
- 220 ml szobahőmérsékletű hideg víz,
- összesen 350 g liszt kell hozzá, ez 150 g fehérliszt, a többi meg bármilyen liszt ( mi 100 g tk lisztet és 100 g rozslisztet keverünk mellé)
- másfél teáskanál só,
- egy csomag száraz élesztő.
Ilyen sorrendben kell belerakni a kenyérsütőbe:
- víz
- fele liszt
- só
- másik fél liszt
- tetejére az élesztő, hogy csak a liszttel érintkezzen.
3-as programon 750 g-os kenyér és legkisebb piritás.
Igen, kissé elkalandoztunk (főleg én).
Én két édesítővel iszom a kávét és két tejszínnel. Elsőre majdnem lehánytam az előkémet, mert a 3 kanál cukorhoz voltam szokva, de most vagy cukorka és kuffer világ körüli utazásokhoz, vagy két pötyi és fitnesz-popó. Hát, a pöttyöt már megszoktam, de a fitnesz-popper még várat magára. Muszáj lesz kondiba menni.
A másik, amitől nagyon nehezen tudok megszabadulni, az a fehérliszt. Az kérem, lesből támad. Mire azt hinnéd, nincs már a környéken, azért előavászkodik.
Rohadt*ul nehéz úgy életmódváltani, h közben körülötted mindenki marad a régi kerékvágásban. :P
De ezt a kiflit sokszor sütöttem:
Sose lett olyan szép, mint a képen, de én is és férjem is nagyon szeretjük.
Nyilván mindenki a saját keretei között tesz meg mindent.
Amúgy szerintem is borzasztó messze van a téma már attól, hogy mit változtassak a reggeli kávémon, és még egy tk kenyér recept sem érkezett. Én pl. azért nem küldtem, mert mindig a tésza állagától függ mennyi vizet teszek bele, és ezt nem tudom fejből....
A repce nagyon finom, bár a méhek ellátása repcevirágzás idején nem egy életbiztosítás. Biztos azért olyan finom, amitől a méhek begerjednek. Ezért is mondtam szinte hisztérikusan a tesómnak, mikor megláttam a facen a repcetábla szélen lóval pózolós képét, h agyonütöm, ha mégegyszer repceföld közelébe megy lóval. Mert olyankor a zümik nem beszámíthatóak, még annyira sem, mint máskor. És valahogy jobban is fáj, ha csípnek. :P Megint csak az emberek hülyítése a baj. Mi eladjuk a hordót kilója 600 Ft-ért, aztán kiüvegezik, megvárják, míg bekristályosodik, ráírják, h krém-méz és eladják 2500ért. Na, ez az üzlet. :D
A harmatmézet mi szolídan levéltetűszarméznek becézzük. A levéltetvek ahogy szipókáznak ilyen édes nedvet engednek ki a hátsó felükön. Ezt sok rovar igencsak kedveli (pl bizonyos hangyák úgy tartják a boly közelében a tetveket, mintha fejős tehenek lennének, vigyáznak rájuk, védik és arréb telepítik őket, ha nincs mit szipókázni, nagyon érdekes, láttam egyszer erről egy természetfilmet.), a zümmök is előszeretettel gyűjtik össze ezt az édes nedvet, h aztán ugyanúgy mézet csináljanak belőle, mint más növényi nedvekből. Dehát azt mégsem lehet ráírni, h tetűváladékméz, a harmatcseppméz, meg mézharmat méz mennyivel elegánsabb. Van egy nagy mézevő barátosnénk, neki vettünk egyszer egy üveggel, ő azt mondta, kicsit erősebb, karakteresebb, mint pl egy akác, meg jó sötét, de ezt is elpusztította egy hét alatt. na, őt nem szabad közel engedni a pergetőhöz, mert mint baba a mellre, úgy tapadna rá, aztán bajban lennénk a végén. :D
Én nem gondolkodtam ilyen távlatokban, mint a többiek IQ-ja. :)
Csak elképesztő dolgokat olvasok/látok néha, meg hajlamos vagyok végletekben gondolkodni, lehet azért tűnt ennyire kihegyezettnek, amit írtam. Ezt beismerem. :P
Én már alig várom, h végre elkészüljön a házunk, mert ott lesz egy jó 3000 nm-em garázdálkodni (az más kérdés, mennyit fog ebből elfoglalni a ló :D), végre termeszthetem magunknak a zöldségeket (halálra fogom zabáltatni a hugomat brokkolival, már előre látom), magunknak fogjuk vágni a csirkét, pulykát, nyulat, disznót. Sajnos ma már abban sem lehetsz biztos, amit magadnak állítasz elő ( a szomszéd vajh mivel napalmozza le a sajátját?, mennyi jön át abból?, az előző földhasználó mivel keserítette avagy dúsította fel az én szegény kis földecskémet meg ilyenek). Bár ezeken még mindig jobb gondolkodni, h vajon a guargumi, amit a Danone joghurtba előszerettel raknak, mennyi mérgező anyagot kapott, mikor az indiaiak mellette égettek el több tonnányi mérgező hulladékot. :(((( Uh, még a végén a sajtot és a joghurtot is magunknak fogjuk csinálni. Áh, épp befér még egy helyes kis Jersey tehén a portára. :)
De mi van azokkal, aki nem olyan szerencsések, h ezt megtehetik? :(
Hogy jut el egy ember onnan, hogy életmódot akar váltani, mert nem jön be neki a cukros, lisztes, virslis, vackos élet addig, hogy már levegőt sem szabad szívnia, mert nem bio?
Először hagyja el, amit el kell hagyni, aztán majd jöhet a többi. Alapvető dolgokkal nincs tisztában, akkor kezdetnek elég lesz az is, hogy lecseréli a cukrot steviára (vagy másra), elhagyja a fehérlisztet, ráér később is elemezgetni, miben mennyi E, ízfokozó van, tiszta-e a víz, amit iszik, bio-e az őstermelő által kínált hús...
További ajánlott fórumok:
- Mi az amit minden nap megeszel, megiszol? :)
- Szerintetek igaz lehet a mondás: az vagy amit megeszel!?
- Az vagy, amit megeszel
- Gillian McKeith: Az vagy, amit megeszel című könyvét olvasta valaki? Nem tudom, érdemes-e megvenni?
- Látta valahol valaki Gillian Mckeith: Az vagy amit megeszel című könyvét? Munkához kéne...
- Jillian Mckeeth:Az vagy amit megeszel című könyvét nem láttátok valahol?Hol lehet kapni?